Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što ako me u braku vodi „laž“, a ja toga nisam ni svjestan/svjesna?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko vremena provodim razmišljajući o tome kakav je moj supružnik, pitajući se zašto reagira tako kako reagira, kako može biti takav, kakva je on/a to osoba, kako ne vidi, kako ne razumije? Većinu vremena upadam u takve misli i one me vode i silno, silno opterećuju, moram to priznati. Možda to niti ne primjećujem ili ne vidim tako, ali što o svome supružniku više razmišljam u negativnom kontekstu, to je meni sve gore, a on/a je u mojim očima sve „manji/a“. Naravno da nisam robot bez osjećaja i razuma, no želim se sada iskreno zapitati, kamo me takvo razmišljanje na koncu dovede? Jesam li kada na temelju takvih misli donio/donijela bilo kakvo pozitivno rješenje; je li iz njih kada proizašla dobra misao o supružniku, braku, obitelji? Jesam li ja zbog tih misli na koncu bio/bila mirniji/a, slobodniji/a, jesam li imao/la više volje da budem ponizan/na, usredotočen/na na izgradnju braka ili su one u meni izazvale frustracije, rane, odbacivanje, ogovaranje, zamjeranje, pritiske, osjećaj samoće i slično? Razumljivo je da sam u tim trenucima slab/a, naravno da padam, no želim samu/samog sebe još jednom iskreno upitati, je li taj put kojim idem ispravan, je li supružnik uistinu kriv za većinu toga, je li on/a uistinu takav/takva?

Otvori mi oči srca da vidim laži koje me vode u braku, da počnem živjeti u istini

Pitam li se kada, jesam li ja možda svojim ponašanjem, svojim burnim, grubim tonom, otjerao/la supružnika od sebe, a na koncu svu krivnju svalio/la na nju/njega? Istina će vas osloboditi (Iv 8,32). Ali zašto ja, Isuse, moram ići u istinu, dok ispada da moj supružnik ne mora ništa? No, koliko puta sam do sada zastao/la i tražio/la Boga? Koliko sam puta, kroz Božju Riječ tražio/la da shvatim je li istina ono što ja vidim ili me u nečemu možda vodi laž? Što ako me u nekim područjima uistinu vode „laž“, moje emocije? Što ako mi Sotona nameće „istinu“, a ja sam slijep/a? Želim li ili ne želim znati istinu? Sada se iskreno pitam! Jesam li uvjeren/a da mogu sam/a znati pravu istinu, bez Božje pomoći, bez svoga predanja njemu? Ako pak ne želim znati istinu, možda sam potpao/la pod „mentalitet žrtve“ i imam svoje „razloge“ da ne djelujem po istini, već tražim da se supružnik mijenja i mislim da će onda sve biti bolje. Bog mi nudi pomoć, istinu, da djelujem iskreno i u ljubavi prema supružniku, a ja možda to u svojoj „istini“ odbijam. Je li istina da ne mogu djelovati u ljubavi i poštovanju, čak ni ako se predam tebi, Isuse?

Želim živjeti u Istini, odričem se u Isusovo Ime svake laži i zazivam Istinu Božje ljubavi u svoj život i moj odnos i stavove srca prema supružniku!

Naravno da ću pasti, naravno da nekad neće biti lako, ali koji stav imam u svome srcu, koju istinu? Što ću reći tebi, Isuse, kad dođem pred tebe, da ni tvoja milost nije bila dovoljna (2 Kor 12,9)? Ne želim da o tome ovisi moj vječni život.

Isuse, uvedi me u istinu, ma kako ona bila bolna, jer ne želim jednog dana doći pred tebe u svojoj „istini“. Ti mi se nudiš. Želiš moje rane i znaš koliko patim, ali ne možeš preko moje volje, ne možeš preko toga ako ja odbijam istinu. Otvori mi oči srca da vidim laži koje me vode u braku, da počnem živjeti u istini. Molim te da JA budem blagoslov za svoj brak i daj da to želim i onda kada supružnik to ne može ili čak ne želi biti; daj da se ja odlučim za to, jer upravo mi ti trenuci donose silno blago za nebo. Želim živjeti u istini. Odričem se, u Isusovo ime, svake laži i zazivam istinu Božje ljubavi u svoj život i u svoj odnos, u svoje stavove srca prema supružniku!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isus je došao da uništi grijeh, da uništi laž! On zna tvoje boli i rane, ali znane su mu i rane i boli tvoga supružnika. Zastani danas malo, uzmi Božju Riječ, zazovi Duha Svetoga i zamoli ga da ti pokaže je li sve ono što ti se čini negativno u braku prava istina. Je li zaista za većinu toga (ili za sve) kriv tvoj supružnik? Zamoli Duha Svetoga da te prosvijetli. Ne boj se prave istine; samo ona oslobađa i daje mir. Jesi li u miru? Dođi pred Boga takav kakav / takva kakva jesi, ne trebaš glumiti, ali iskreno odluči tražiti istinu. Bez njega ionako ne možeš voljeti, poštovati, oprostiti do kraja. A On sve okreće na dobro, ako to iskreno želim, JA! Zamisli da jednog dana dođeš pred Gospodina i da ono što ti se činilo u braku kao „istina“ o tvome supružniku, ispadne laž, da ispadne da si bio/bila prevaren/a? A nisi na zemlji iskoristio/la priliku iskreno moliti Gospodina da ti pokaže istinu! Ne riskiraj s time, radije riskiraj sada i traži istinu, pokaj se za grijehe, predaj ih Isusu, da uđeš u Istinu! Tvoj brak postat će sasvim drugačiji!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh