Osobni razvoj

PREOBRAŽENI ŽIVOT

Stega što je svaki kršćanin koji je nanovo rođen mora usvojiti Stega što je svaki ponovno rođeni kršćanin mora usvojiti sastoji se u prepoznavanju obnavljanja starih praksi, kako bi ih sabrano mogao poslati natrag na Križ

Stega što je svaki kršćanin koji je nanovo rođen mora usvojiti

Foto: Pixabay

 

Kada se vrate davno umrle misli i osjećaji

Prva lekcija koju valja svladati kod obnavljanja uma jest ta kako se ne smije vjerovati starim tjelesnim mislima i osjećajima kada se, nakon molitava za ozdravljenje, vrate. Mnogi su djelatnici službe ozdravljanja pokušali to „utuviti“ u glavu onih za koje su molili! (Ovdje koristim naziv „djelatnik službe ozdravljanja“, a ne „dušobrižnik“, kako bih opisao osobe koje mole za unutarnje ozdravljenje).

Stari i davno umrli osjećaji i misli sasvim će se sigurno vratiti. Ako povjerujemo da su ti osjećaji i misli stvarni, problemi će nam se vratiti

Stari i davno umrli osjećaji i misli sasvim će se sigurno vratiti. Ako povjerujemo da su ti osjećaji i misli stvarni, problemi će nam se vratiti – jer smo ponovno oživjeli nešto što bijaše mrtvo i ponovno mu dali moć nad našim životom.

U pozadini svega leži želja staroga „ja“ za povratom svoje vladavine nad vama

Molim vas, počujte ovo, Tijelo Kristovo: posjedujete misao (um) i srce Kristovo. Kada se staro vrati, ono je tek odjek staroga „ja“; tek stari, uvriježeni način koji se ponovno javlja, ali koji u sebi više nema života. To nije ono što zaista mislite i osjećate – osim ukoliko u to ne povjerujete, i na taj način tim starim obrascima vratite život i moć. U pozadini svega leži želja staroga „ja“ za povratom svoje vladavine nad vama.
Nekima će možda biti teško shvatiti ili pak prihvatiti činjenicu kako naši osjećaji i misli posjeduju vlastiti život i ne žele umrijeti te kako ponekad ono što nam se čini da mislimo i osjećamo ne odgovara stvarnosti. (…)

Stega što je svaki kršćanin koji je nanovo rođen mora usvojiti

Stega što je svaki ponovno rođeni kršćanin mora usvojiti sastoji se u prepoznavanju obnavljanja starih praksi, kako bi ih sabrano mogao poslati natrag na Križ. Svakodnevno moramo iznova razapinjati nejačke načine razmišljanja i osjećaje, kojima se naša tjelesna narav služi kako bi ponovno zasjela na prijestolje našega života. Zbog toga je sveti Pavao napisao dan za danom umirem (1 Kor 15,31).

Naši osjećaji i naše misli ne žele umrijeti, niti se pak odreći nadzora nad nama

Stvoreni smo na sliku Božju. Bog je slobodan. Posjedujemo slobodnu volju i navlastit život. Jednako vrijedi i za sve što stvaramo unutar svoje naravi. Naše „ja“ posjeduje navlastit život. Naši osjećaji također. Jednako vrijedi i za naš tjelesni um. Naši osjećaji i naše misli ne žele umrijeti, niti se pak odreći nadzora nad nama. Naš tjelesni um odbija predati se i napustiti svoju vladavinu nad nama, samo stoga što smo zazvali Duha Svetoga da preuzme nadzor nad nama. (…) težnja je tijela smrt, a težnja Duha život i mir. Jer težnja je tijela protivna Bogu: zakonu se Božjemu ne podvrgava, a i ne može (Rim 8,6-7; podvukao autor). Primijetite kako ovi retci jasno kažu da naš um zaista posjeduje vlastiti život – život koji podrazumijeva volju, želju i nakanu. Zapamtite ujedno i kako je ovo poglavlje iz Poslanice Rimljanima upućeno kršćanima koji su nanovo rođeni!

Ulomak iz knjige Preobraženi život, autora John Loren i R. Loren Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

KNJIGA JE NA RASPRODAJI! Možete ju kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh