Svetac dana

9. TRAVNJA

Sveta Marija Kleofina – na Kalvariji je stajala pod Kristovim križem „Kod Isusova križa stajale su njegova majka i sestra njegove majke, Marija Kleofina i Marija iz Magdale.“ (Iv 19, 25) U tom trenutku, presudnim za povijest čovječanstva, pod žrtvenikom križa stajala je i Marija Kleofina. Ostala je na Kalvariji i nakon Isusove smrti, bila na njegovu pokopu, a na uskrsno jutro pošla je s ostalim ženama na grob da pomaže Isusovo tijelo…

Sveta Marija Kleofina – na Kalvariji je stajala pod Kristovim križem

Sestrična Marije, Isusove majke

Danas slavimo svetu Mariju Kleofinu, majku apostola Jakova Mlađeg. Očevidac, sveti Ivan evanđelist piše: „Kod Isusova križa stajale su njegova majka i sestra njegove majke, Marija Kleofina i Marija iz Magdale.“ (Iv 19, 25) U tom trenutku, presudnim za povijest čovječanstva, pod žrtvenikom križa stajala je i Marija Kleofina. Ostala je na Kalvariji i nakon Isusove smrti, bila na njegovu pokopu, a na uskrsno jutro pošla je s ostalim ženama na grob da pomaže Isusovo tijelo. Bila je Kleofina žena, a prema evanđeoskim izvorima ona je i majka apostola Jakova Mlađega i Josipa. Josip je vjerojatno bio samo Isusov učenik, dok je Jakov pripadao apostolskom zboru. Kleofa, Marijin muž, po svemu sudeći bio je brat svetog Josipa, a po nekima Marija Kleofina nije bila jetrva, nego sestrična Isusove majke Marije.

Štovanje triju Marija

Štovanje triju Marija, Marije Kleofine, Marije Salome i Marije Magdalene, kao žena „mironosnica“, koje su nosile miru (mirhu, izmirnu, „dragomast“) da pomažu Isusa, razvilo se je u srednjem vijeku. Prema legendi, one su nakon Isusova uzašašća iz Aleksandrije doplovile na obalu Provanse i nastanile se u gradu koji se danas po njima zove Saintes-Maries-de-la-Mer (Camargue). Ondje su pobožno živjele i umrle.

Prema drugoj legendi, Marija Kleofina u Francusku je stigla sa svetim Lazarom i njegovim sestrama. Te žene koje su pratile Isusa već u Galileji, a u vrijeme njegove muke pokazale veću hrabrost nego li muškarci, zaslužuju istinsku pažnju i štovanje. Isus je za njih bio učitelj, kojeg su ljubile, željele mu dobro, slijedile ga i služile mu. Njihova vjerna ljubav na Veliki petak i briga za Isusovo tijelo nešto su izuzetno lijepo i potresno u ljudskoj povijesti. Zato su ih brojni umjetnici prikazali pod križem i na putu prema Isusovu grobu. Primjer današnje svete zaštitnice, Marije Kleofine i njezinih dviju imenjakinja, vjernih, tihih, skromnih i uslužnih žena, poziva nas da i mi u životu uvijek budemo blizu Isusa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh