Duhovnost

Šokantno združenje Ako vas Biblija nije šokirala, onda je vjerojatno niste niti pročitali jer sadrži neke uistinu šokantne tvrdnje...

Šokantno združenje book evangelizacija

Ako vas Biblija nije šokirala, onda je vjerojatno niste niti pročitali jer sadrži neke uistinu šokantne tvrdnje. Uzmimo za primjer 1. poslanicu Korinćanima 6, 16: „Zar ne znate da je onaj koji se združi s bludnicom jedno tijelo s njome? Jer će dvoje, veli Gospodin, postati jedno tijelo.“


Svima nam je jasno o čemu se ovdje govori: o seksualnom nemoralu, preljubu i fizičkom združivanju s bludnicom. S time na umu pogledajmo što Pavao kaže u sljedećem retku: „Ali onaj koji se združi s Gospodinom s njime je jedan duh“ (17. redak).

Ovaj se odlomak ne može izvaditi iz konteksta. Vidjeli smo da Pavao govori o savezu koji je stvaran, poput seksualnog sjedinjenja, koji nije fizički, nego duhovni. To znači biti u braku s Onime koji je ustao od mrtvih. Nije naša duša ono što se sjedinjuje s Gospodinom, nego naš duh jer je onaj koji se združi s Gospodinom s Njime je jedan duh.

Naša je duša stvorena za teologiju i vjerojatno je njome preopterećena, ali naš duh poznaje Boga. Duh je dio čovjeka koji je Bog udahnuo u njega. Njime je čovjek oživio još u Edenskom vrtu. Bog je udahnuo u Adamove nosnice duh života (Post 2, 7). Taj se dio čovjeka nikada neće smiriti sve dok se ponovno ne sjedini s Bogom. Možemo trčati za svim zadovoljstvima i filozofijama svijeta, ali naš duh nije za to zainteresiran. Samo želi Boga i jedino se on može sjediniti s Bogom poput tijela koje se sjedinjuje s tijelom bludnice. Nemojte razdvajati te stihove. Potpuno su različiti, ali je usporedba točna i pomaže nam razumjeti njihov odnos.

Iz knjige “Objavljivanje Božje riječi”

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh