Vijesti

UPOZORENJE I NAMA

ŠOK U NJEMAČKOJ Rekordan broj vjernika napustio Katoličku Crkvu Vjernici napuštaju Katoličku Crkvu zbog niza razloga, a jedan od njih je plaćanje crkvenog poreza

Foto: Shutterstock

 

Rekordan broj vjernika u njemačkoj nadbiskupiji München i Freising prošle je godine napustio Katoličku Crkvu. Statistički ured grada Münchena potvrdio je za CNA Deutsch da se 2019. godine iz Crkve službeno ispisalo čak 10 744 katolika. To znači da je Crkvu napustila petina vjernika više od prethodne, 2018. godine, prenosi medjugorje-news.

Niz razloga zbog kojih se događaju masovna napuštanja vjernika je želja za prestankom plaćanja crkvenog poreza, ali i skandala s klerikalnim zlostavljanjem te položajem žena u Crkvi

Razlozi izlaska iz Crkve

Bayerischer Rundfunk je u ožujku ove godine izvijestio kako su ljudi naveli niz razloga za izlazak iz Crkve, koji uključuju želju za prestankom plaćanja crkvenog poreza, ali i brojne skandale.

Naime, Katolička Crkva u Njemačkoj se u velikoj mjeri financira porezima, pa tako 8 do 9 posto mjesečnih prihoda zaposlenika odlazi za financiranje Crkve. Osobe koje su se ispisale iz Crkve više nemaju pravo na primanje sakramenata ili katolički pogreb.

Papa Franjo je pozvao katolike da se usredotoče na evangelizaciju i upozorio da je rješavanje problema nemoguće ako se oslanjamo samo na vlastite snage

Papa Franjo je u lipnju prošle godine njemačkim katolicima poslao pismo u kojem ih je pozvao da se „usredotoče na evangelizaciju u svjetlu rastuće erozije i propadanja vjere“. Sveti je Otac u pismu upozorio da je pokušaj rješavanja problema oslanjajući se samo na vlastite snage, metode i inteligenciju unaprijed osuđen na neuspjeh te posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati.

Broj vjernika koji napuštaju Crkvu u Njemačkoj polako raste od šezdesetih godina prošloga stoljeća i do sada je dosegao broj od 216 078 ljudi.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh