Preporučamo

BOG TI GOVORI NOĆU

SNOVI: Božji krizni plan Moram priznati da se ne sjećam jesam li ikada razmišljala o vlastitim snovima, a kamoli o tome kakvo značenje imaju. Upravo zbog toga sam se ugodno iznenadila kada sam pročitala Charitynu misao…

SNOVI: Božji krizni plan

Foto: Pixabay

 

„Bog ne bi dopustio da vrijeme koje provedemo spavajući nema neku veću svrhu od tjelesnog odmora.“
Ta mi se misao nekako urezala u pamćenje.
Ona se nalazi u knjizi „Čuti Boga u snovima“ kojoj su autori otac i kći dr. Mark Virkler i Charity Virkler Kayembe. Knjiga mi je pomogla otkriti da snovi imaju značajnu ulogu u našem životu. Sad sam još svjesnija da bih im trebala pridavati više pozornosti, posebno sada kada znam nešto više i o njihovu značenju.

San kojeg sam se plašila

Čitajući knjigu, sjetila sam se kako sam u jednom periodu svoga života nekoliko noći za redom sanjala da sam poginula u automobilskoj nesreći. Razmišljala sam o tom snu, ali nikako nisam mogla razumjeti što znači. Ne sjećam se detalja, ali sjećam se da je auto vozila moja vrlo bliska prijateljica koja je također stradala.

Nisam znala da snove ne trebamo shvaćati doslovno i da je poruka sna često skrivena u detaljima

Plašila sam se tog sna. Tada nisam znala da snove trebam promatrati simbolički. Zato sam budno pratila cestu dok bih se vozila s nekim u autu strahujući da bi mi se, s obzirom na san, moglo nešto dogoditi, iako nisam praznovjerna. Nisam znala da snove ne trebamo shvaćati doslovno i da je poruka sna često skrivena u detaljima.
Sada znam kako je Bog, darujući mi taj san, ustrajao u namjeri da mi pokaže da idem krivim putem ili da radim nešto pogrešno u nekom području svoga života. Također, shvatila sam da me Bog ranije često upozoravao i opominjao putem snova i na taj sam se način još više uvjerila koliko su snovi zapravo važni.

Jezik snova

Mark i Charity također s nama dijele svoje snove, dajući nam tako konkretne primjere njihova tumačenja i poručujući da svaki san u sebi sadrži značenje. Uz njihovu pomoć i mi možemo usvojiti tumačenje jezika kojim nam Bog govori noću.

Iako nam nekada djeluju beznačajno, snovi imaju značenje koje je često skriveno u detaljima

Za što Bog koristi upravo snove? Da bi nas upozorio na opasnost, ohrabrio nas ili utješio, potaknuo nas da promijenimo svoje ponašanje… On u snovima može zaokupiti našu pozornost, dok na nama ostaje da naučimo tumačiti poruke koje smo primili u noćnim viđenjima kako bismo mogli djelovati u skladu s njima.
Jezik snova su slike i simboli. Svatko će ih od nas protumačiti na osnovu svojih životnih iskustava pa je njihovo značenje osobno i određujemo ga na temelju svojih osjećaja i onoga što oni bude u nama. Iz tog razloga upravo smo mi sami najpouzdaniji tumači svojih snova i nitko ih ne može protumačiti bolje od nas, bez obzira koliko dobro poznaje njihovo tumačenje. Iako nam nekada djeluju beznačajno, snovi imaju značenje koje je često skriveno u detaljima.

„snovi su bizarni, jer im prilazimo svojim racionalnim umovima“

Prema riječima autorice, „snovi su bizarni, jer im prilazimo svojim racionalnim umovima“. Možda bismo trebali malo bolje upoznati sami sebe da bismo otkrili poruku sna jer Bog doista želi da poruku razumijemo. On je zbog toga odabrao govoriti u slikama i prispodobama s kojima smo intuitivno povezani i koje su bliske pojedincu. Za njihovo nam razumijevanje nije potrebno poznavanje jezika, ali potrebno je uvježbavati svoja osjetila.

Blagoslov noćnih mora(?!)

Evo jednog mog iskustva kada su moji ljutnja i nezadovoljstvo rezultirali nečemu nalik noćnoj mori. Ove jeseni bila sam s dečkom i prijateljima na Sljemenu i ondje sam se posvadila s dečkom. Zato sam bila ljuta na njega, ali o tome nisam s njim razgovarala nakon što smo se razišli s prijateljima i krenuli kući. Nakon cjelodnevnog planinarenja, a i svađe, osjećala sam se iscrpljeno pa sam, vrativši se kući, legla u krevet i zaspala.

Da, mogli bismo imati problem s noćnim morama ili nemirnim snom legnemo li u krevet srditi, prije nego smo raščistili nesuglasice s drugima

Nisam ništa sanjala, ali sam cijelo vrijeme nemirno spavala, okretala se i poprilično se oznojila. Kada sam se probudila, osjećala sam se i dalje loše i neispavano, baš kako je opisala Charity da ćemo se i osjećati ako na spavanje pođemo ljutiti i nezadovoljni. Da, mogli bismo imati problem s noćnim morama ili nemirnim snom legnemo li u krevet srditi, prije nego smo raščistili nesuglasice s drugima.

iako se možda ne čini tako, nisu sve noćne more loše. One mogu biti pravi blagoslov, jer njihov je cilj upozoriti nas na opasnosti i grijehe kojih nismo svjesni i tako nas vratiti na pravi put

Prema tome, situacije, osjećaji i razmišljanja iz budnog stanja itekako utječu na naše snove i bit će kontekst našeg sna koji ćemo kasnije tumačiti.
U trenucima kada u budnom stanju osjetimo da nas obuzimaju ljutnja i negativne emocije, možemo se zaustaviti, priznati si te osjećaje i ne dati mjesta đavlu. Koristan je biblijski citat iz Poslanice Efežanima: „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajite mjesta đavlu.“ Vjerujem da bi nam bilo korisno razmatrati ovu rečenicu na kraju dana i prije odlaska na spavanje kako bismo otpustili negativne osjećaje koji bi mogli utjecati i na naše snove.
Dakle, iako se možda ne čini tako, nisu sve noćne more loše. One mogu biti pravi blagoslov, jer njihov je cilj upozoriti nas na opasnosti i grijehe kojih nismo svjesni i tako nas vratiti na pravi put.

Noćne more dolaze od Boga koji nam na ovaj način želi pomoći kada ga u budnom stanju ne doživljavamo ili ga ne želimo poslušati. Upravo zbog toga su one ponekad vrlo intenzivne, jer ih u protivnom ne bismo shvatili ozbiljno. Kayembe kaže da su noćne more „vapaj neiscijeljena srca“ i da otkrivaju stanje našeg srca.

noćne more mogu se pojavljivati i zbog stresa koji mogu uzrokovati negativne situacije iz svakodnevnog života u kojima smo osjećali golem strah koji smo u sjećanju potisnuli

Tumačenje snova otkrit će nam i misli našeg srca, a po njima možemo razumjeti i misli Isusova srca, jer On prebiva u našem srcu. Nadalje, noćne more mogu se pojavljivati i zbog stresa koji mogu uzrokovati negativne situacije iz svakodnevnog života u kojima smo osjećali golem strah koji smo u sjećanju potisnuli. Možemo zamoliti Boga da nam pošalje san o osobi ili situaciji koja nas uznemirava da bi nam On o tome progovorio i da bismo tu osobu ili situaciju sagledali iz njegove perspektive.

Zaviri u svoje srce

Snovi nam pomažu da se iz glave spustimo u srce, u kojem prebiva Isus koji čeka da ga doživimo

Još jedan ‘zadatak’ snova jest da nas vode iz pameti u srce i da nas ‘odvuku’ od stalnih promišljanja i analiza, koji nerijetko vode u paralizu. Tijekom dana opterećeni smo različitim brigama i planovima, a pritom se oslanjamo na svoj ograničen i racionalan um koji nas zarobljava jer se cijelo vrijeme nalazimo u glavi. To bi značilo da zanemarujemo svoje stvarne potrebe i čežnje koje su zapisane duboko u našem srcu. Snovi nam pomažu da se iz glave spustimo u srce, u kojem prebiva Isus koji čeka da ga doživimo.
On svake noći govori našem srcu i našim dubinama dajući nam razumijevanje i otkrivenje poruke, koje se pohranjuje u našem srcu. „Bog se služi snovima da bi upisao svoju riječ u naše srce“, kaže autor. Vjerujem da bih zbog toga trebala početi pridavati još više pažnje svojim snovima.

Snovi nas tako ne osuđuju, nego nam pokazuju negativne ishode puteva kojima smo odabrali ići

Između ostaloga, ova knjiga govori o tome da nam snovi pomažu tako što nam ocrtavaju dva puta kojima možemo poći, ostavljajući konačan izbor na nama. Snovi nas tako ne osuđuju, nego nam pokazuju negativne ishode puteva kojima smo odabrali ići. No, u isto vrijeme pokazuju nam pozitivne ishode Božjeg načina razmišljanja podsjećajući nas na Božje riječi: „Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti“ (Iz 55,8).
Možemo imati i više snova koji će nam govoriti o istoj stvari, a njihova poruka postaje jasna onda kada ju promotrimo očima srca i duha. Osim opomena i ohrabrenja, Bog se snovima koristi da bi nam poslao kreativna rješenja naših problema.

Kako je nastao periodni sustav elemenata

Ono što vidimo i čujemo u snovima može rezultirati uspješnim kreativnim rješenjem nekog problema. Autori navode nekoliko iskustava poznatih osoba. Mene se posebno dojmio slučaj svjetski poznatog ruskog kemičara Dmitrija Mendeljejeva, koji je osmislio periodni sustav kemijskih elemenata nakon što mu je Bog poslao otkriće u snu.

Watson je 1953. sanjao dvije isprepletene zmije, a onda je uz pomoć znanstvenika Francisa Cricka, Mauricea Wilkinsa i Rosalind Franklin dokazao da je struktura DNK molekule nalik na dvostruku spiralu

Mendeljejev je u snu vidio tablicu u kojoj su svi kemijski elementi imali već određeno mjesto, a nakon što se probudio, samo ih je zapisao na papir. On je zapravo sanjao kemijski sustav elemenata, a zahvaljući tom snu, danas se ovo slavno otkriće koristi i u mnogim drugim znanostima.
Kreativno rješenje problema u snu je primio i američki genetičar i molekularni biolog James Watson, koji je otkrio strukturu DNK molekule. Watson je 1953. sanjao dvije isprepletene zmije, a onda je uz pomoć znanstvenika Francisa Cricka, Mauricea Wilkinsa i Rosalind Franklin dokazao da je struktura DNK molekule nalik na dvostruku spiralu.
Takvu kreativnost Bog želi dati svakome od nas, posebno kada primijeti da smo došli do kraja vlastitih mogućnosti s obzirom da je naš um ograničen. Rado će nam priskočiti u pomoć i darovati nas kao što je to činio u biblijskim vremenima.

Kako tumačiti snove

Na kraju, spomenula bih još neke savjete koje je autorica ponudila za tumačenje snova; čine mi se korisni i jednostavni za primjenu.
Prije svega, kaže Kayembe, „nemate, jer ne tražite“. Toga se, moram priznati, nisam sjetila; nisam se sjetila da imam mogućnost zamoliti Boga da mi pošalje noćno viđenje za konkretnu situaciju i na taj mi način kaže kako bi On postupio na mom mjestu.

Prije tumačenja možemo zamoliti Duha Svetoga za pravu interpretaciju i da nas vodi kroz tumačenje

Možda se nećemo sjećati cijelog sna nakon što se probudimo, no dovoljno je sjećati se i dijela sna. Prije tumačenja možemo zamoliti Duha Svetoga za pravu interpretaciju i da nas vodi kroz tumačenje. Također je važno da si pojednostavimo san i ne odemo previše u detalje, jer bismo mogli izgubiti bit. Primjerice, sanjamo li niz stabala, interpretirat ćemo ih kao šumu i tako si to pojednostaviti. Zatim, sna se gotovo nemoguće prisjetiti ako ga ne zapišemo, a možemo ga i snimiti pomoću diktafona na mobitelu. Nije potrebno zapisivati cijeli san; dovoljne su njegove glavne značajke sažete u nekoliko rečenica. Dovoljno je da zapišemo glavne sudionike, osjećaje koji prevladavaju i mjesto događaja. Posebno je važno zapamtiti ovakve pojedinosti: ako se spominje nečije ime, ako čitamo tekst s papira ili ako smo u snu slušali neku pjesmu. Pitanja na koja bismo trebali znati odgovoriti za svaki pojedini san glase:

• Koja je središnja tema sna?
• Na kojem području života doživljavam isti osjećaj i radnju?
• Koji osjećaj prevladava u snu?

Vjerujem da nam Bog u snovima može progovoriti za svaku životnu situaciju i pokazati svoju volju, iako se to možda čini pomalo neobično. No, Bogu smo važni i on će se ponekad poslužiti snovima kao kriznim planom da bi progovorio našem srcu, a na svakom od nas ostaje izbor: hoću li ga poslušati i odvažiti se krenuti putem tumačenja snova.

Marijana Daničić, Book.hr

Marijanine osvrte na knjige koje je pročitala, možete pronaći na njezinu blogu, OVDJE.

Knjigu„Čuti Boga u snovima” u elektroničkom izdanju možete kupiti ovdje.

knjiga Čuti Boga u snovima

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh