Duhovnost

CHARITY VIRKLER

Smijemo li razgovarati s anđelima Sada razumijemo da nam anđeli mogu govoriti, ali smijemo li s njima razgovarati? Kakav je naš autoritet i kako nas Bog vidi?

Sada razumijemo da nam anđeli mogu govoriti, ali smijemo li s njima razgovarati? Kakav je naš autoritet i kako nas Bog vidi? U Ps 8,3-6 David postavlja isto pitanje i otkriva izvanredan odgovor:

Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti – pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš? Ti ga učini malo manjim od Boga, slavom i sjajem njega okruni. Vlast mu dade nad djelima ruku svojih, njemu pod noge sve podloži. (Ps 8, 4-7)

Mi smo tek „malo manji od Boga“! Iako neki prijevodi ovdje kažu „malo manji od anđela“, hebrejska je riječ „Elohim“, a ona se uvijek odnosi na Boga.

Okrunjeni smo sjajem i stvoreni da vladamo. Nad čime? Nad svime. „Djelo ruku svojih“ izraz je koji uključuje sve, pa nesumnjivo i anđele. To se potvrđuje u narednoj frazi: „njemu pod noge sve podloži“.

„Vi ste bogovi, i svi ste vi djeca Svevišnjega“. Zaista?

Ovo otkrivenje o našemu identitetu potvrđuje se u cijelome Pismu. Jedino smo mi stvoreni na Božju sliku, a kao vjernici, nismo samo dio njegove obitelji, već i njegova Tijela (vidi 1 Kor 12,27). Naš je duh združen s Duhom Svetim (vidi 1 Kor 6,17). Mi s Kristom sjedimo u nebeskim predjelima (vidi Ef 2,6). Dionici smo božanske naravi i ispunjeni smo puninom Božjom (vidi 2 Pt 1,4; Ef 3,19).

Bogovi s malim „b“

Još jedan iznenađujući stih u Psalmima govori o našemu pravome identitetu. Psalam 82,6 kaže: „Vi ste bogovi, i svi ste vi djeca Svevišnjega“. Zaista? Iako obično ne mislimo o sebi na takav način, ovaj se stih savršeno uklapa u opis našega stvaranja u knjizi Postanka.

Znamo da smo stvoreni na Božju sliku (vidi Post 1,27). Pismo također kaže da se sve množi po svojoj vrsti (vidi Post 1,21-25). To jest, ptičja su djeca male ptice, a zebrina djeca male zebre. Iz ovoga prirodno proizlazi da su Božja djeca mali bogovi.

Kada budemo razumjeli tko smo, bit će nam normalno razgovarati s anđelima.

Mi sigurno nismo Bog, ali jesmo djeca načinjena po njegovu božanskome liku i u sebi nosimo njegove gene. Njegove smo male kopije (vidi 1 Iv 3,9). On je u nas udahnuo svoj dah, njegov Duh struji kroz nas i daje nam život (vidi Post 2,7).

Kako ne bismo bili u iskušenju ograničavati ovo otkrivenje na neke malo poznate stihove u Starome zavjetu, Isus se u Evanđeljima pobrinuo da nam ono ne promakne.

Odgovori im Isus: „Nije li u vašem Zakonu pisano: ‘Ja rekoh: Bogovi ste.’“ (Iv 10,34)

Isus je potom rekao da je ova istina Božja riječ i da se ona ne može ukinuti (vidi Iv 10,35). Uistinu, mi smo nadnaravno Božje potomstvo (vidi 1 Pt 1,23).

Kada budemo razumjeli tko smo, bit će nam normalno razgovarati s anđelima. Znamo da su anđeli službujući duhovi koji su poslani da služe onima koji će baštiniti spasenje (vidi Heb 1,14). Oni su tu da nam služe, a Pavao čak kaže da ćemo im mi suditi (vidi 1 Kor 6,3). Što to govori o autoritetu koji nam je Bog povjerio?

Iz knjige „Svakodnevni anđeli“ autorâ Charity Virkler Kayembe i Joe Brocka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

Saznajte kako susresti, doživjeti i uključiti anđele u svakodnevni život.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala! ❤️

Za Book.hr  priredio L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh