Mladi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Seks samo zamaskira nedostatke u vezi Par se povezuje i nada da će pronaći međusobne sličnosti kako bi jednoga dana izgradili bračno zajedništvo. Govorimo o jako ozbiljnim stvarima. U ovoj smo fazi uzbuđeni i ushićeni, no nalazimo se i pod velikim pritiskom

Foto: Pixabay

 

Bez obzira kako ga nazivali, hodanje prije braka veoma je važno vrijeme. To je pokusno vrijeme u kojem se dvoje ljudi zbližava i trudi što bolje upoznati.

U ovoj smo fazi uzbuđeni i ushićeni, no nalazimo se i pod velikim pritiskom. Pritisak nije nužno loša stvar

Par se povezuje i nada da će pronaći međusobne sličnosti kako bi jednoga dana izgradili bračno zajedništvo. Govorimo o jako ozbiljnim stvarima. U ovoj smo fazi uzbuđeni i ushićeni, no nalazimo se i pod velikim pritiskom. Pritisak nije nužno loša stvar.

Najbolju sliku koja dočarava pritisak u vezi nalazim u knjizi Intimate Deception autora P. Rogera Hillerstroma [4]. Hillerstrom uspoređuje vezu para prije braka s toplovodnom cijevi. Svrha je te cijevi da prenosi pritisak. Ali toplovodne su cijevi podložne pukotinama, mada su njihove nesavršenosti jasno vidljive i daju se popraviti. Ako pritisak urani, on ne raste postupno i tada pukotine ne možemo primijetiti. Hillerstrom dalje navodi: „S vremenom će (te pukotine) zahrđati i uništiti cijev.“

Svaka veza mora iskusiti zdrav pritisak kako bi se između mladića i djevojke razvila bliskost, i kako bi otkrili od čega se veza sastoji: od pritiska primarne obitelji, od očekivanja, uloga, osobnih razlika… Popisu nema kraja. Komunikacija je presudna u popravljanju pukotina u vezi koje taj pritisak otkrije.

Kao savjetnica za veze ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da brak utemeljite na zdravoj komunikaciji

Kao savjetnica za veze ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da brak utemeljite na zdravoj komunikaciji. Vidjeli ste na primjeru Justina i Bekah da je jedan od problema predbračnog seksa taj što on oslobađa pritisak kroz cijevi seksualnosti sprječavajući tako da zdrava komunikacija i razmjena emocija poprave pukotine. Problem se ignorira i ne otkrije sve dok ne bude prekasno i dok se ne uništi veza koja uopće nije morala tako okončati.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“, autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi pročitajte ovdje.

VELIKI POPUSTI: Knjigu po akcijskoj cijeni od 70 kuna, od 10. do 30. studenoga možete kupiti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh