Brak i odnosi

O. LORENZO MONTECALVO

Sedam riječi na kojima treba graditi brak Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće

Brak, da bi opstao, treba ga graditi na ovih 7 riječi

Foto: Unsplash,  mimi lalaa 

 

Kako bi brak trajao zauvijek, dan za danom ga treba graditi na ovih sedam riječi:

OPROST

Muž i žena su dva nesavršena bića koja često jedno drugo vrijeđaju grubim i sebičnim riječima, gestama i djelima. Svaki put kada se međusobno uvrijede trebaju imati poniznosti da jedno drugome iskreno kažu: „Oprosti mi” i „već sam ti oprostio/la”. Brak je škola ljubavi. Tko ne zna tražiti oprost i tko ne želi praštati, ne zna ljubiti.

NJEŽNOST

Tko ljubi, nije agresivan, nasilan i prepotentan. Obilježje ljubavi je nježnost. Jedan nježni dodir, poljubac i zagrljaj govore i znače mnogo više od seksualnog čina koji se upražnjava bez nježnosti. Nježnost je ganutost u prisustvu drugog.

HVALA

Tko ljubi, zna reći hvala. Ljubav nije dar koji se podrazumijeva. Zahvalnost za ono što se prima je božanska.

VJERNOST

Ne samo u trenucima radosti i blagostanja, već i u trenucima kušnje, bolesti i nerazumijevanja. Vjernost ne samo u djelima, već i u mislima, pogledima i riječima. Bračni drug koji se hrani pornografijom je preljubnik. Preljub je teška uvreda dostojanstvu Sakramenta braka.

PLODNOST

Supružnici koji se zatvaraju daru djece čine teški grijeh protiv Boga Oca i Stvoritelja. Tražena i željena neplodnost čini brak slabim u uzajamnoj ljubavi. Pobačaj je uzrok tolikim razvodima.

ČAST

Ogovarati svog supružnika s prijateljima ili rodbinom znači činiti da izgleda loše i učiniti ga/ju predmetom suda i osude. Iako joj je muž imao mnogo poroka, Sveta Monika, Augustinova majka, nikad ga nije ogovarala; niti s najboljim prijateljicama.

MOLITVA

Bez molitve nema oprosta, nježnosti, vjernosti, plodnosti, zahvalnosti, ni časti. Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće, rekao bih.
Ljubav dolazi odozgor. I treba ju tražiti od Boga koji je beskrajna ljubav.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh