Intervju

RAZGOVOR ZA BOOK.HR

Predstavljamo vam „Udrugu žena Vukovar“, koja pruža pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja Donosimo vam intervju s Mirjanom Mizdrak Mišanović, koordinatoricom „Udruge žena Vukovar“, koja pruža direktnu i indirektnu pomoć ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja. U nastavku možete pročitati više o udruzi i brojnim aktivnostima koje organizira…

Predstavljamo vam „Udrugu žena Vukovar“, koja pruža pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja

Gospođo Mirjana, kada je osnovana udruga i čime se bavi?


Mirjana: Udruga je osnovana 1998. godine. „Udruga žena Vukovar“ nevladina je, neprofitna i nestranačka organizacija civilnog društva, osnovana s ciljem osnaživanja žena i osvještavanja javnosti i institucija o svim oblicima nasilja nad ženama i pravima žena kroz edukaciju, istraživanja, suradnju i javni rad. Pružamo direktnu i indirektnu pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Naša SOS linija (032/421-191) za pomoć, potporu i savjetovanje dostupna je svakim danom od 8 do 18 sati.

Naša je vizija suvremeno i slobodno društvo u kojem demokratski sustav i javne politike ispunjavaju svoju temeljnu svrhu ostvarenja građanskih prava, sloboda i jednakih mogućnosti, te osiguravaju kontinuirani napredak zajednice u kojoj živimo, s naglaskom na povećanu uključenost marginaliziranih skupina građana u društveni razvoj i odlučivanje.

Što sve organizirate?

Mirjana: „Udruga žena Vukovar“ organizira brojne aktivnosti za žene žrtve obiteljskog nasilja i dugotrajno nezaposlene žene. Organiziramo informatičke radionice, grupnu i individualnu psihološku potporu, radionice za izradu prirodne kozmetike, kreativne radionice, pravna savjetovanja i dr.

Koja je vaša misija?

Mirjana: Osnaživanje demokratske institucije društva za aktivnije sudjelovanje u lokalnim zajednicama, kroz povećanu uključenost marginaliziranih skupina građana u društveni razvoj i odlučivanje, jačanje građanskog aktivizma u kreiranju i provedbi javnih politika kao i poticanje razvoja ruralnih zajednica.

Kako se udruga financira?

Mirjana: Financiramo se iz nacionalnih Ministarstava, pisanjem i provođenjem brojnih projekata. Provedbom projekata radimo na poboljšanju života osoba starije životne dobi i pomažemo ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija također jednom godišnje financiraju rad naše udruge.

Imate savjetovalište za žene. Koji su najčešći problemi zbog kojih vam se žene obraćaju?

Mirjana: Najčešće nam se žene obraćaju za pravno savjetovanje, kada dođe do rastave braka (kako mogu ostvariti prava koja im pripadaju, pitanje plaćanja alimentacije, skrbništva, pisanje zamolbi…).

Također, putem naše SOS linije dobivamo brojne pozive – najčešće žene trebaju podršku, savjet, razgovor… Važno im je da postoji netko tko će ih saslušati i tko ih neće osuđivati zbog toga što su prošle i doživjele, nego će im pokušati pomoći.

Koje su neke opće smjernice koje dajete žrtvama obiteljskog nasilja?

Mirjana: Jamčimo im anonimnost. Žene koje su proživjele nasilje i traže pomoć i podršku, najčešće imaju manjak povjerenja i vrlo neugodna iskustva s institucijama. Ako žena za vrijeme razgovora ne želi reći svoje pravo ime, mi ju na to ne prisiljavamo. Mi postojimo da bismo pružile podršku ženama i omogućile im da ispričaju svoju priču. U razgovoru s nama, žene na svoj problem počinju gledati iz druge perspektive, uviđaju vlastitu snagu i mogućnost izlaza iz nasilne situacije. Svaka žena sama zna što je za nju najbolje, no možda to ne može odmah sama definirati. Potrebni su joj povjerenje, poticaj i podrška. Naša je obveza omogućiti ženama da dođu do vlastitih, autonomnih odluka i ne sugerirati im rješenja.

Za razliku od profesionalaca koji kažu: „Mi znamo što trebate raditi, najbolje je za vas da…”, mi ne znamo unaprijed što žena treba napraviti. Kroz razgovor, tijekom zajedničke analize situacije, dolazimo do rješenja koje će omogućiti izlazak iz nasilne situacije. Uz takvu podršku žena će vratiti povjerenje u sebe i svoju snagu, pronaći rješenje i vratiti kontrolu nad svojim životom.

Možete li nam reći nešto više o Klubu osoba treće dobi?

Mirjana: „Udruga žena Vukovar“ od samog osnutka ima Klub osoba treće dobi. Rad s osobama treće dobi zasniva se na poboljšanju kvalitete življenja starijih, razvojem različitih modela skrbi, poticanjem aktivnog starenja, bolje povezanosti i solidarnosti među generacijama i volonterstva. Cilj nam je poboljšati kvalitetu života osobama treće dobi razvijanjem modela pružanja vaninstitucionalne potpore i osmišljavanje slobodnog vremena starijim osobama.

U Klubu osoba treće dobi svakodnevno se okuplja 12 do 20 osoba koje dolaze na, za njih organizirane, dnevne aktivnosti. Imamo informatički klub, fitness klub i poludnevni boravak. Situacija u Vukovaru je iznimno teška, mirovine su male i nedostatne da bi se zadovoljile osnovne životne potrebe. Mnoge osobe koje posjećuju naš klub niskog su socioekonomskog statusa, većinom samci, koji pronalaze ugodno mjesto za druženje, prevladavanje osamljenosti i provođenje slobodnog vremena.

Želite li još nešto dodati na kraju razgovora?

Mirjana: Kako se naša udruga financira iz nacionalnih Ministarstva putem raspisanih natječaja, sav novac moramo namjenski trošiti. Prošle je zime u Vukovaru bilo nevrijeme i drvo se srušilo na našu zgradu, te nam je uništen krov koji od tada prokišnjava. Prouzročena nam je veća materijalna šteta, koju, nažalost, ne možemo sami sanirati.

Stoga, ovim putem, molimo sve ljude dobre volje, da nam pomognu simboličnom donacijom, kako bi mogli sanirati štetu i neometano nastaviti s našim radom. 😊

Svi koji žele podržati rad Udruge, više informacija mogu pronaći ovdje.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh