Brak i odnosi

PREDIVNO SMO STVORENI: UPOZNAJMO JEDNO DRUGO Želite razumjeti svoju ženu? Dovoljna je jedna stvar! Pojadala mu se je da joj ne ide učenje španjolskoj jezika koji je upisala... On se je odmah bacio na skiciranje rasporeda koji će joj pomoći u rješavanju tog problema, ali ona je već bila na drugom kraju knjižnice – smijala se je s prijateljicama... Što se je ovdje dogodilo?! : ) <3

Želite razumjeti svoju ženu? Dovoljna je jedna stvar!

Foto: Shutterstock

 

Kako biti muž koji razumije svoju ženu? Najmoćnije oružje koje imate su vaše uši. Samo slušajte što vam ona govori i ona će već imati osjećaj da je razumijete.

Budući da su muževa slušna pomagala plava, postoji jedna prepreka koju trebate prijeći. „Samo slušati“ nije najjača muška strana. On je bolji u analiziranju, davanju odgovora i „popravljanju“ situacije. Mužu koji se dovoljno ne trudi nije uvijek lako dešifrirati poruke koje mu žena odašilje kad mu govori o svojim problemima. Kao primjer poslužit će događaj iz vremena kada smo Sarah i ja još bili studenti.

Samo sam trebala da me netko sasluša…

Sarah je pohađala nastavu španjolskog jezika, ali se nije baš dobro snalazila u tom jeziku. Jednoga smo dana sjedili u knjižnici i ona mi je počela pričati o svojim problemima sa satovima španjolskog. Pažljivo sam je saslušao, a onda sam rekao: „U redu, počnimo raditi na tome. Rješenje tvog problema je u organizaciji učenja. Lekcije ćemo podijeliti na manje dijelove i svaki ćeš dan učiti po malo.“
Sjeo sam za stol, uzeo komad papira i u nekoliko minuta detaljno razradio njezin raspored učenja po danima. Kada sam podigao pogled, Sarah više nije bila pored mene. Pogledao sam prema drugom kraju knjižnice gdje sam vidio Sarah kako se smije i zabavlja sa svojim prijateljicama. Nije mi bilo jasno što se događa pa sam se zapitao: „Jesam li ja zapravo nekako već riješio njezin problem?“
U tom sam joj trenutku mahnuo pozvavši je da dođe do našega stola. Ona je brzo došla i sjela pored mene sretna izraza lica. „Jesam li riješio tvoj problem sa španjolskim?“ upitao sam je. „Ne, nisi baš.“

„Zašto si onda tako sretna?“

„Samo sam trebala da me netko sasluša“, odgovorila mi je s velikim osmijehom. „Sada se osjećam bolje.“

Velik korak: prihvatiti da ne morate uvijek rješavati probleme svoje žene

Dakle, njoj je bilo dovoljno to što sam je saslušao s razumijevanjem. Naravno, pokušao sam i „riješiti njezin problem”, ali ona se osjećala bolje i prije nego što sam joj počeo slagati plan učenja. (…) Dakle, ja zapravo uopće nisam morao riješiti njezin problem sa španjolskim; ona je samo htjela da je saslušam.

(Kroz život sam naučio da Sarah ima potrebe koje ja nemam i da je to u redu. Također sam naučio i da ja imam potrebe koje ona nema i ona također misli da je to u redu!) Kao muž, pokušajte prihvatiti da ne morate uvijek rješavati probleme svoje žene jer ćete time napraviti velik korak prema pokazivanju empatije i razumijevanja prema njoj. Ne samo to nego ćete uštedjeti vrijeme i izbjeći pokretanje vašeg ludog kruga.

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje” autora dr. Emersona Eggerichsa. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Ljubav i poštovanje“

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Više možete saznati OVDJE.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh