Roditelji i djeca

PRAKTIČNI SAVJETI SVETACA KOJI SU ODGOJILI SVETCE

Roditeljski savjeti sv. Ljudevita i Zelije Martin Donosimo nekoliko roditeljskih savjeta svetih roditelja, koji mogu biti od pomoći u današnjim izazovima da se odgoje kreposna djeca u suvremenom svijetu.

Roditeljski savjeti sv. Ljudevita i Zelije Martin

Je li vaše dijete teško staviti u red? Preuzimaju li vaša djeca loše navike? Jeste li zabrinuti zato što je vaše dijete sklono ispadima bijesa?

Bez brige, niste jedini. Sveti Ljudevit (Luj) i Marija Zelija Martin, roditelji sv. Terezije iz Lisieuxa, imali su iste probleme i bili suočeni s njihovim rješavanjem. Jasno, danas su oni sveti roditelji svete djece, ali roditeljstvo nije bilo za njih nimalo lako i nisu uvijek imali sve odgovore. No ustrajali su i nisu posustali u svim izazovima pred koje su ih stavila njihova djeca, odgajajući ih u obitelji punoj ljubavi.

Donosimo pet roditeljskih savjeta tih svetih roditelja, koji mogu biti od pomoći u današnjim izazovima da se odgoje kreposna djeca u suvremenom svijetu.

Od samog početka posvetite dijete Bogu

Zelija je svako dijete odmah po rođenju posvetila Bogu, moleći ovu molitvu:

Bože, udijeli mi milost da ovo dijete bude posvećeno tebi i da ništa ne onečisti ljepotu njegove duše.

Iako plodovi te molitve nisu odmah vidljivi, ona nam pokazuje kako sveta majka moli. Ona želi da sva njezina djeca postanu sveta, ali ne gubi vrijeme da bi počela raditi na tome. Zna da je najbolje vrijeme za početak odmah sada.

Volite svoju djecu neizmjernom ljubavlju

Lako je zaboraviti koliko naša djeca trebaju ljubavi – a trebaju je puno. Ljudevit i Zelija voljeli su neizmjerno svoju djecu, trudeći se da djeca budu svjesna te ljubavi. Céline Martin napisala je o svojem ocu: „Bio je strog prema sebi, ali uvijek ljubazan prema nama. Njegovo je srce bilo neizmjerno nježno prema nama. Živio je samo za nas. Ni majčino srce nije ga moglo nadmašiti.“

Jedan od načina na koje je sv. Ljudevit pokazivao ljubav prema djeci bilo je korištenje odmilica za njih. Marie je zvao „dijamant“, Pauline „biser“, Céline „neustrašiva“, Léonie „dobra srca“, a Tereziju „mala kraljica“ ili „cvjetić“.

Nemojte odustati ako je vaše dijete „teško“

Zelija u pismu uvjerava svojeg brata da se ne brine što ne može vladati svojim djetetom.

Ne trebaš se brinuti što tvoja mala Jeanne pokazuje nemirnu ćud. To još uvijek ne znači da neće kada odraste biti dobro dijete, a možda čak i tvoja utjeha. Sjećam se kako je Pauline, sve do prije dvije godine, bila ista takva, i koliko sam se brinula za nju – a sad je najbolja od sve moje djece. No moram ti reći da ju nisam razmazila. Iako je bila mala, nisam joj nimalo popuštala.

Pauline nije bila jedino dijete u obitelji Martin koje je stvaralo probleme svojim roditeljima. I Terezija i njezina sestra Léonie zadavale su Zeliji velike glavobolje. Međutim roditelji nisu odustali i nastavili su truditi se, iako se je to nekada činilo uzaludnim.

Budite primjer milosrđa svojoj djeci

Naša djeca nas u svemu oponašaju, bilo to dobro ili zlo. Ljudevit i Zelija učinili su sve što su mogli da budu dobar primjer svojoj djeci kako se treba odnositi prema ljudima. Céline je zapisala da je njezin otac bio strpljiv s drugima, čak i kad su oni bili bezobrazni prema njemu.

Jednom sam ga pratila kad je išao po stanarinu stanarki koju smo imali u stanu u glavnoj ulici u Lisiuexu. Žena nije htjela platiti i išla je za njim vičuću uvredljive riječi. Bila sam prestrašena, ali on je ostao miran i nije ništa odgovorio, a poslije se nije ni požalio zbog toga.

Kako možemo očekivati da naša djeca budu strpljiva i pristojna prema drugim ljudima ako im ne budemo uzor u tome?

Igrajte se sa svojom djecom

Danas je jednostavno staviti djecu pred ekran i uopće se ne igrati s njima. Međutim naša djeca ponekada trebaju našu pozornost, pa i u vidu igre. Céline je zapisala o svojoj majci: „Uvijek je bila voljna igrati se s nama, čak i ako bi se zbog toga njezini kućni poslovi protegnuli i poslije ponoći.“ Ljudevit se je također igrao s djecom, izrađivao igračke za njih, smišljao različite igre i pjevao s njima.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh