Aktualnosti

NAJNOVIJE VIJESTI

Požar u katedrali Notre-Dame pod nadzorom. Vrijedne relikvije sačuvane Vatra koja je jučer buknula u pariškoj katedrali Notre-Dame u ranim je jutarnjim satima stavljena pod nadzor. Točni razmjeri štete za sad još nisu poznati, no zna se da su neke vrijedne relikvije sačuvane…

Požar u katedrali Notre-Dame pod nadzorom. Vrijedne relikvije sačuvane

Foto: Twitter; Wikipedia


 

 

Požar u katedrali Notre-Dame, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture, stavljen je pod nadzor jutros oko tri sata, nakon osam sati vatrene stihije – javili su pariški vatrogasci.

Vatra koja je buknula jučer, 15. travnja u ranim večernjim satima brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov. Cijelo krovište bilo je u plamenu, a gašenje je bilo otežano jer akcija iz zraka nije bila moguća zato što se strahovalo da bi vodene „bombe“ mogle u potpunosti srušiti katedralu. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika, a jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen.

Velika šteta

Za sad još nisu poznati točni razmjeri štete, no postoje nepotvrđeni izvještaji da su usred ogromne vrućine eksplodirala tri srednjovjekovna prozora na jugu i sjeveru katedrale. Jedan datira iz 1225., a druga dva iz 1250. godine.

Poznato je da su od vatrene stihije sačuvane vrijedne relikvije – Trnova kruna, za koju se vjeruje da ju je Isus nosio za vrijeme svoje muke i razapinjanja – i tunika svetog Luja.

Simbol kršćanstva

Vatikan je izrazio nevjericu i tugu zbog požara koji je opustošio parišku katedralu, simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu. Na vijest o požaru reagirali su također i brojni svjetski dužnosnici među kojima je i hrvatski državni vrh:

„Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre-Dame njezin veličanstven izgled“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja je preživjela dva svjetska rata. Sinoć oko 23:30 Macrone, koji je tada posjetio požarište katedrale, obratio se je javnosti riječima:

„Večeras je izgorio dio svakog od nas. Moje misli, molitve i zahvale idu pariškim vatrogascima, njih 500 borilo se danas s vatrenom stihijom. Obnovit ćemo katedralu Notre-Dame.“

Molitva

Sinoć se je tisuće vjernika spontano okupilo oko katedrale, na otoku Cité najvećem otoku rijeke Siene, što su bliže mogli te su pjevali marijanske pjesme i molili krunicu:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh