Vijesti

IZVJEŠĆE NA KONFERENCIJI U RIMU

Poticajna obiteljska politika u Mađarskoj: smanjen broj pobačaja i razvoda, a povećan broj živorođene djece i sklopljenih brakova Statistika o demografskim i gospodarskim kretanjima u Mađarskoj između 2010. i 2017. godine ukazuje na povećanje broja živorođenih i ukupne stope plodnosti, broj pobačaja i razvoda je smanjen, dok se broj sklopljenih brakova povećao. Evo u čemu je njihova 'tajna'

Poticajna obiteljska politika u Mađarskoj smanjen broj pobačaja i razvoda, a povećan broj živorođene djece i sklopljenih brakova

Foto: Shutterstock


 

Mađarska vlada daje sve veću potporu obiteljima, te tako stvara okruženje u kojem brak i obitelj cvjetaju, a smanjuje se broj pobačaja.

Broj pobačaja u Mađarskoj manji je čak tri puta nego 2010. godine. Smanjio se i broj razvoda u odnosu na 2010. godinu (s 23 873 na 18 600), a porastao je broj sklopljenih brakova (s 35.520 na 50.600).

„Preduvjet dugoročnog društvenog razvoja i održivosti Mađarske zaokret je u demografskim trendovima. Takav se cilj može postići stabilnom, kompleksnom, ciljanom i fleksibilnom obiteljskom politikom, prilagodljivom promjenjivim potrebama i uvjetima“, rekla je mađarska ministrica za obitelj i mlade Katalin Novàk.

Konferencija u Rimu

Mađarska obiteljska politika u duhu Humanae Vitae i Veritatis Splendor“ predstavljena je na konferenciji u Rimu, održanoj na temu „Ljudski život, obitelj i uzvišenost istine: darovi Božji“.

Konferenciju je sazvala Akademija Ivana Pavla II. za ljudski život i obitelj, a odnosila se na ključne crkvene enciklike Humanae Vitae i Veritatis Splendor, povodom njihove 50. (Humanae Vitae), odnosno 25. (Veritatis Splendor) godišnjice.

Christine de Marcellus Vollmer pročitala je Novàkino izvješće na konferenciji. Vollmer je predsjednica Provive i bivša članica Papinske akademije za život, a bila je i članicom Papinskog vijeća za obitelj.

Mađarska potiče natalitet

„Temeljni zakon (mađarski Ustav) pridaje osobitu važnost obitelji, štiti instituciju braka i navodi da se temelji obitelji nalaze u braku i u odnosu roditelj-dijete. Mađarska će stoga poticati natalitet“, rekla je Novák.

Mađarski pristup uključuje pomoć obiteljima u usklađivanju radnih i obiteljskih obveza.

Pomoć obiteljima obuhvaća roditeljsku pomoć, plaćeni dopust za skrb o djeci, obiteljske porezne olakšice i stambeni dodatak, porezne olakšice koje potiču mlade parove da se vjenčaju, odmor bez naplate kampova za djecu, subvencionirane udžbenike i smanjene komunalne troškove.

Statistika o demografskim i gospodarskim kretanjima u Mađarskoj između 2010. i 2017. godine ukazuje na povećanje broja živorođenih i ukupne stope plodnosti, broj pobačaja i razvoda je smanjen, dok se broj sklopljenih brakova povećao.

Izvor: lifesitenews.com

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh