Duhovnost

PITAJTE SVEĆENIKA // Je li moralno ispravno koristiti pomoć ‘preko veze’?

Je li moralno ispravno koristiti pomoć 'preko veze'?

Foto: Shutterstock

Svako varanje, krađa, laganje ili ‘korištenje veza’ jest grijeh, no moramo uzeti u obzir materiju, okolnosti i namjeru koji određuju konkretni čin

Don Damire,

Trebam obaviti jednostavan kirurški zahvat u roku od mjesec dana, ako prihvatim pomoć ‘rodbinske veze’. U suprotnom bih čekao do proljeća iduće godine. Nije ništa ozbiljno, ali kršim li teško moralni kršćanski zakon ako prihvatim tu ‘pomoć’?

ODGOVOR:

Poštovani,

zahvaljujem pitanju te na iskrenosti i povjerenju. Drago mi je da preispitujete svoje čine i svoju savjest. Očito je da u konkretnoj situaciji osjećate da nije sve na mjestu. Savjest Vam govori da nešto nije u redu. Slušajte svoju savjest, no budite oprezni da ne upadnete u skrupuloznost koja bi vodila u iskrivljenu pobožnost.

Svako varanje, krađa, laganje ili ‘korištenje veza’ jest grijeh. Takvim se činima ogrješujemo o naravni moralni zakon, o pozitivni božanski zakon i o ljudski civilni zakon (za koji pretpostavljamo da je u skladu s moralnim zakonom). No, moramo uzeti u obzir materiju, okolnosti i namjeru koji određuju konkretni čin. Ne bismo trebali uzimati kao opravdanje činjenicu da drugi ljudi čine isto to odnosno da drugi ‘koriste veze’ pa ćemo onda i mi. To nas ne opravdava.

„Ako bi bila riječ o hitnom slučaju, o spašavanju života, a da nemate priliku doći brzo na red, onda bi u tom slučaju ‘veza’ bila opravdana”

Ako bi bila riječ o hitnom slučaju, o spašavanju života, a da nemate priliku doći brzo na red, onda bi u tom slučaju ‘veza’ bila opravdana budući da ima za cilj veće dobro, a to je spašavanje i očuvanje života. No, kada bi postojalo više takvih slučajeva, onda bi ‘korištenje veze’ bilo upitno, budući da je svaki čovjekov život jednako vrijedan. Kako ste spomenuli, Vaš slučaj nije hitan, ne žuri Vam se na operaciju pa, prema tome, ‘korištenje veze’ u Vašem slučaju jest grijeh. U sljedećim recima iznosim nauk Katoličke Crkve o grijehu pa će Vam, vjerujem, biti jasnije što je grijeh, kako se dijeli i koje posljedice sa sobom nosi.

„Svaki je grijeh okretanje od Boga”

Svaki je grijeh okretanje od Boga, međutim postoje smrtni i laki grijesi. Smrtni grijesi (kao što su hotimično ubojstvo, odbacivanje Boga, itd.) udaljuju nas od Boga i potpuno raskidaju odnos s Njim, dok se lakim grijesima, istina, ogrješujemo o Božju milost, ali ne raskidamo odnos s Njim. Za sve grijehe potreban je sakrament pokore, no on je nužan za teške grijehe, a za lake grijehe ovisi o čovjekovoj savjesti, svjesnosti, okolnostima, materiji, broju, itd. Lake grijehe ispovijedamo zajednički na početku svete mise: „Ispovijedam se Bogu Svemogućemu…“.

Redovitim primanjem sakramenata ostajemo čvršće u Božjoj milosti te smo svjesniji i odgovorniji u našem svakodnevnom mišljenju i djelovanju.

Ustrajte na putu savršenstva i molite Duha Svetoga da Vas prosvijetli i vodi!

Bit ćete mi u molitvama. Božji blagoslov!
don Damir

Izvor: Studentski pastoral: SPAS

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh