Obitelj

ISUSOV ZEMALJSKI OTAC KAO UZOR

Pet važnih pouka koje možemo naučiti od svetog Josipa Mogu li kao tata svoje djece i muž svoje žene imati bolji uzor od svetca zaštitnika očeva?

Foto: Pixabay

Sveti Josip bio je pravedan čovjek, neumoran radnik, postojani čuvar onih koji su mu povjereni na brigu. Neka on uvijek čuva, štiti i nadahnjuje vaše obitelji.

Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Josip bio je poslušan. Josip je živio u poslušnosti Božjoj volji. Poslušao je anđela koji mu je u snu rekao o Marijinu djevičanskom rođenju Sina Božjega te da ju se ne boji uzeti za svoju ženu (Mt 1, 20 – 24). Poslušao je Božjeg glasnika kad je upozoren da odvede svoju obitelj u Egipat, izbjegavši ubojstvo djece koje je Herod naložio u Betlehemu (Mt 2, 13 – 15), kao i anđelov nalog da se vrate u Izrael (Mt 2, 19 – 20) te da se s Marijom i Isusom naseli u Nazaretu (Mt 2, 22 – 23). Koliko često nas naša oholost sprečava da poslušamo Boga?

Sveti Josip je bio nesebičan. U svojem ograničenom znanju koje imamo o Josipu, vidimo muškarca koji je sav usmjeren na služenje Mariji i Isusu, koji nije opterećen sobom. Ono što mnogi doživljavaju kao njegovu žrtvu, zapravo je čin nesebične ljubavi. Njegova posvećenost obitelji primjer je današnjim očevima, koji možda svojim neurednim navezanostima na svjetovne stvari dopuštaju da ih se odvlači od njihova pravog poziva.

Sveti Josip je vodio uzoran život. U Svetom pismu nije zapisana nijedna njegova riječ, ali iz onoga što je činio mi jasno možemo vidjeti da je on bio pravednik, pun ljubavi i vjere. Često si umišljamo da na druge možemo utjecati ponajprije svojim riječima, ali zapravo ono što činimo, na druge ima puno veći utjecaj. Sve što je zapisano da je taj veliki svetac učinio i odlučio, današnjemu muškarcu može poslužiti kao istinski primjer.

Sveti Josip je bio radnik. On je bio jednostavan zanatlija, koji je služio široj zajednici u kojoj je živio. Svojeg je posinka Isusa naučio vrijednost napornog rada. Vjerojatno je Josipova poniznost, koja se nazire iz onoga što je o njemu zapisano u Svetom pismu, prožimala ono što je on radio da bi prehranio Svetu obitelj. Od tog svetca zaštitnika svih radnika možemo svakako naučiti o vrijednosti našega svakodnevnog rada te kako i on treba služiti da bi se Bog proslavljao, da bismo uzdržavali svoje obitelji i pridonosili društvu.

Sveti Josip bio je vođa. Ali on to nije činio na način kako danas shvaćamo pojam vodstva. On kao muž pun ljubavi prema Mariji pronalazi mjesto na kojem će ona roditi Isusa nakon što su ih odbili primiti u betlehemskom prenoćištu. On je svoju obitelj vodio kao čovjek vjere, slušajući Boga u svemu, primivši Mariju u blaženom stanju u svoj dom i kasnije odvevši Svetu obitelj u Egipat. On ih je vodio skrbeći o tome da Mariji i Isusu priskrbi hranu i omogući siguran krov nad glavom. On ih je vodio kao učitelj, poučavajući Isusa svojemu zanatu i primjerom mu pokazujući kako muškarac živi od plodova svojeg rada.

Iz knjige „Putokaz za nebo“ autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh