Svetac dana

25. OŽUJKA

Blagovijest Blagovijest se slavi devet mjeseci prije Kristova rođenja, u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka...

Blagovijest

Foto: www.zupasvmateja.hr


 

Danas slavimo Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo, svetkovinu u spomen na događaj kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Sveti Luka izvještava nas o tom događaju u svojem evanđelju.

Duboka tajna božansko-ljudske veze

Kristovo utjelovljenje spasenjski je događaj, jer se Sin Božji utjelovio da postane Spasiteljem. Blagovijest se slavi devet mjeseci prije Kristova rođenja, u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka. Lukin izvještaj predstavlja vrhunac koji povezuje Stari i Novi zavjet. U njega se slijevaju sva proroštva, a iz njega proizlazi sav budući razvoj. Na tom vrhuncu se nalazi Krist – Bogočovjek, Spasitelj, Isus, koji kao Jahve u svetinji nad svetinjama prebiva u Marijinu krilu, a Ona je prava Majka pravoga Božjega Sina. Utjelovljenje je povijesni čin, a uključuje duboku tajnu božansko-ljudske veze, bogočovještva, u osobi Isusa Krista. Današnja je svetkovina istovremeno Gospodnji i marijanski blagdan. Marija je toga dana začela, a Isus je začet. Kad spominjemo Navještenje Gospodnje mislimo na Krista, a kad govorimo o Blagovijesti mislimo na Mariju.

I dok je Lukin izvještaj pisan s Marijina gledišta, o istom događaju evanđelist Matej piše s Josipova gledišta. Oba evanđelista žele naglasiti da je Isus čovjek, ali i Bog koji postaje čovjekom. Njegovo je začeće čudesno, po Duhu Svetom. Tu spoznaju moraju proživjeti i Marija i Josip. Isus je Marijin sin, ali je i Sin Božji. Jasno je da je riječ o odlučnom trenutku za sve ljude. Bog je došao među nas i Marija je bila tu da primi Boga, koji je postao čovjekom. Ne zaboravimo, sam je Bog dao Mariji posebno mjesto, izabravši je za Isusovu majku, a Gospodin Isus opet ju daje i nama za majku.

Molitva „Anđeo Gospodnji“

Riječi Božjega glasnika u događaju Navještenja prisjećamo se dok izgovaramo molitvu „Anđeo Gospodnji“. Svakog dana ujutro, u podne i navečer, zvona sa svih tornjeva katoličkih crkvi pozivaju nas da pozdravimo Mariju i da se spomenemo Navještenja. Taj događaj prikazali su u svojim djelima mnogi umjetnici. Pod zaštitu Navještenja Gospodinova i Blagovijesti stavili su se novinski izvjestitelji i urednici vijesti, Hrvatska dominikanska provincija, te mnoge biskupije, naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh