Svetac dana

8. TRAVNJA

Blagovijest Blagovijest se slavi devet mjeseci prije Kristova rođenja, u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka...

Blagovijest

Foto: www.zupasvmateja.hr

 

Danas slavimo Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo, svetkovinu u spomen na događaj kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Sveti Luka izvještava nas o tom događaju u svojem evanđelju.

Duboka tajna božansko-ljudske veze

Kristovo utjelovljenje spasenjski je događaj, jer se Sin Božji utjelovio da postane Spasiteljem. Blagovijest se slavi devet mjeseci prije Kristova rođenja, u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka. Lukin izvještaj predstavlja vrhunac koji povezuje Stari i Novi zavjet. U njega se slijevaju sva proroštva, a iz njega proizlazi sav budući razvoj. Na tom vrhuncu se nalazi Krist – Bogočovjek, Spasitelj, Isus, koji kao Jahve u svetinji nad svetinjama prebiva u Marijinu krilu, a Ona je prava Majka pravoga Božjega Sina. Utjelovljenje je povijesni čin, a uključuje duboku tajnu božansko-ljudske veze, bogočovještva, u osobi Isusa Krista. Današnja je svetkovina istovremeno Gospodnji i marijanski blagdan. Marija je toga dana začela, a Isus je začet. Kad spominjemo Navještenje Gospodnje mislimo na Krista, a kad govorimo o Blagovijesti mislimo na Mariju.

I dok je Lukin izvještaj pisan s Marijina gledišta, o istom događaju evanđelist Matej piše s Josipova gledišta. Oba evanđelista žele naglasiti da je Isus čovjek, ali i Bog koji postaje čovjekom. Njegovo je začeće čudesno, po Duhu Svetom. Tu spoznaju moraju proživjeti i Marija i Josip. Isus je Marijin sin, ali je i Sin Božji. Jasno je da je riječ o odlučnom trenutku za sve ljude. Bog je došao među nas i Marija je bila tu da primi Boga, koji je postao čovjekom. Ne zaboravimo, sam je Bog dao Mariji posebno mjesto, izabravši je za Isusovu majku, a Gospodin Isus opet ju daje i nama za majku.

Molitva „Anđeo Gospodnji“

Riječi Božjega glasnika u događaju Navještenja prisjećamo se dok izgovaramo molitvu „Anđeo Gospodnji“. Svakog dana ujutro, u podne i navečer, zvona sa svih tornjeva katoličkih crkvi pozivaju nas da pozdravimo Mariju i da se spomenemo Navještenja. Taj događaj prikazali su u svojim djelima mnogi umjetnici. Pod zaštitu Navještenja Gospodinova i Blagovijesti stavili su se novinski izvjestitelji i urednici vijesti, Hrvatska dominikanska provincija, te mnoge biskupije, naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh