Roditelji i djeca

RANDY HAIN

12 savjeta očevima za odgoj djece Slijedi popis od dvanaest praktičnih pouka koje je on svojim primjerom i riječju prenio meni i mojoj sestri. Vjerujem da biste i sami mogli sastaviti sličan popis prisjećajući se onoga na što su vam roditelji ukazivali tijekom djetinjstva.

12 savjeta očevima za odgoj djece

Foto: Shutterstock


 

Što sam naučio od svoga oca

Kad sam razmišljao kakve bih praktične savjete mogao ponuditi očevima, odlučio sam iznijeti upravo ono što sam sâm kroz život naučio od svojeg oca. Slijedi popis od dvanaest praktičnih pouka koje je on svojim primjerom i riječju prenio meni i mojoj sestri. Vjerujem da biste i sami mogli sastaviti sličan popis prisjećajući se onoga na što su vam roditelji ukazivali tijekom djetinjstva.

 • Davati djeci primjer svojim ponašanjem. Naše riječi ne znače mnogo ako sami ne činimo ono što od njih očekujemo.
 • Poučavati ih o važnosti vjere, prenositi im istinske vrijednosti i naučiti ih razlikovati dobro i zlo.
 • Poticati odgovornost i kritičko razmišljanje.
 • Strpljivo i bez osude saslušati djecu kada nam žele nešto reći.
 • Voljeti svoju djecu bezuvjetno, ali reći im ne kad je to potrebno.
 • Otvoriti im oči da oko sebe prepoznaju i uočavaju: Boga, prirodu, ljepotu, umjetnost, glazbu, povijest, različitost kultura…
 • Kvalitetno provoditi vrijeme s djecom (kako se kod njih ne bi razvile štetne navike).
 • Naučiti ih cijeniti rad i razvijati odgovoran odnos prema novcu.
 • Postaviti granice i objasniti pravila.
 • Poučiti ih da moraju snositi posljedice loših odluka.
 • Poticati ih da poštuju starije i nadređene, da budu pristojni i susretljivi prema drugima.
 • Potaknuti ih na služenje i pomaganje drugima.
 • Ohrabrivati ih da neprestano šire svoje vidike.

Još nekoliko riječi o tome kako vjeru prenositi svojoj djeci. Momci, već sam nekoliko puta istaknuo da nismo samo pozvani skrbiti i zarađivati za svoju obitelj, nego smo također…

Pretpostavljam da bi vaš popis bio ponešto drugačiji, ali navedene su stvari snažno utjecale na mene jer mi ih je prenosio moj otac. Danas ja to nastojim prenijeti svojoj djeci. Strašno je gledati kako videoigre, TV, internet i utjecaj vršnjaka odgajaju današnju djecu, jer roditelji nisu do kraja preuzeli odgovornost za njihov odgoj. To je naša ružna stvarnost.

Još nekoliko riječi o tome kako vjeru prenositi svojoj djeci. Momci, već sam nekoliko puta istaknuo da nismo samo pozvani skrbiti i zarađivati za svoju obitelj, nego smo također pozvani voditi ih u duhovnom životu. Vjersku pouku ne možemo prepustiti samo satovima vjeronauka u školi i župi. Vjeru djeca prvotno počinju upoznavati u svojoj obitelji, a mi smo im kao roditelji dužni pružiti dobar primjer. Pritom ovih pet stvari smatram iznimno bitnima:

Vidjeti oca na koljenima prizor je koji može duboko utjecati na dijete. Sve započinjite molitvom

5 važnih stvari

Molitva. Neka molitveni život bude naš prioritet. Molite zajedno kod zajedničkog obroka. Molite s djecom prije spavanja. Svi zajedno otiđite na klanjanje. Vidjeti oca na koljenima prizor je koji može duboko utjecati na dijete. Sve započinjite molitvom.

Primjeri kreposti. Naša će djeca biti onakvima kakvima ih odgajamo. Oni u nama trebaju vidjeti čvrste temelje sazdane u Bogu, vjernost Crkvi, kreposti na djelu, predano služenje drugima, snažan molitveni život i dosljednost u tome da činimo dobro bez obzira na sve. Ili ćemo našu odgovornost za odgoj djece prepustiti utjecaju medija, poznatih osoba iz svijeta zabave i njihovim vršnjacima?

Sazrijevanje u vjeri. Budite primjer djeci na njihovu putu vjere. Ako mama i tata svojim djelima djeci pružaju dobar primjer, ona će rasti u molitvi, služenju Kristu, sakramentnom životu, davanju za Crkvu.

Čitanje i učenje. Djecu ne možemo naučiti nešto što sami ne razumijemo. Zajedno kao obitelj čitajte Sveto pismo i proučavajte Katekizam Katoličke Crkve. Čitajte kršćansko štivo i razgovarajte s djecom o tome što vas je dojmilo.

Ljubav prema euharistiji. Od rane dobi prenosite im poštovanje i ljubav prema Kristovu Tijelu. Približite im sveta otajstva i nikada odlazak na misu ne shvatite olako.

Iz knjige „Putokaz za nebo“ autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh