Sveta Misa

OVOTJEDNA KATEHEZA O SVETOJ MISI

Papa Franjo: S mise moramo otići kao bolje osobe „Ako napustimo crkvu ogovarajući ili loše govoreći o drugim ljudima, onda misa nije ušla u naša srca, jer nismo sposobni živjeti kršćansko svjedočanstvo…“

Papa Franjo: S mise moramo otići kao bolje osobe

U srijedu je papa Franjo rekao da je Euharistija ključna za življenje autentičnog kršćanskog života i da su oni koji su otišli s mise nepromijenjeni, nastavljajući s ogovaranjem i zadržavajući grešne navike, promašili smisao mise.


„Kada misa završi, započinje obveza kršćanskog života. Napuštamo crkvu da odemo u miru kako bi prenijeli Božji blagoslov na naše svakodnevne aktivnosti, na naše domove, na naš rad, na poslove zemaljskog grada, slaveći Gospodina našim životima”, rekao je Papa.

Misa, rekao je, nije samo tjedna obaveza koja se može zaboraviti kad ljudi izađu kroz crkvena vrata.

„Ne. Kršćani idu na misu da sudjeluju u Gospodinovoj muci, smrti i uskrsnuću i da žive kao bolji kršćani”, rekao je. „Ako napustimo crkvu ogovarajući ili loše govoreći o drugim ljudima, onda misa nije ušla u naša srca, jer nismo sposobni živjeti kršćansko svjedočanstvo.“

Sveta misa nas treba mijenjati

„Svaki put kad odlazimo s mise, moramo otići bolji nego što smo došli”, rekao je, dodavši da osoba treba napustiti Euharistiju s boljim srcem, boljim duhom i snažnijom želju da živi kao kršćanin.

„Ne možemo zaboraviti da slavimo Euharistiju kako bismo učili postati euharistijski muškarci i žene”, rekao je, objašnjavajući kako to znači dopustiti Kristu da djeluje kroz izbore koji činimo, uzimajući naše misli, osjećaje i djela.

„Sveti Pavao to jasno izriče kada kaže kako on više ne živi, ali Krist živi u njemu“, rekao je papa Franjo, objašnjavajući kako nas iskustvo apostola također osvjetljava.

I dok je liturgija glavni put do velikog jedinstva s Isusom, papa Franjo je primijetio da Kristova prisutnost u posvećenom kruhu i vinu „ne završava misom“. Umjesto toga, euharistija se čuva u tabernakulu kako bi se moglo pričestiti bolesnike koji nisu u mogućnosti pohađati misu, a također se čuva za trenutke „tihog klanjanja“ tijekom izlaganja Presvetog Sakramenta.

„Euharistijsko klanjanje izvan mise, bilo privatno ili u zajednici, pomaže nam da ostanemo u Kristu i oponašamo njegove riječi i djela“, rekao je Papa, dodajući kako su kršćani muškarci i žene „koji dopuštaju da im duša raste uz Božju snagu.“

„Ne ove male, plitke, egoistične duše“, rekao je, „već velike duše koje dopuštaju da rastu snagom Duha Svetoga.“

Euharistija nas odvaja od grijeha

Euharistija nas odvaja od grijeha, rekao je, jer „što više sudjelujemo u Kristovom životu i napredujemo u prijateljstvu s njim, to je teže odvojiti se od njega smrtnim grijehom”. Zajednica je također bitan element Mise, rekao je, jer Euharistija „čini Crkvu“ i trebala bi voditi do povećane predanosti u službi siromašnima, koji nose Kristovo tijelo.

Papa Franjo svoju je audijenciju završio tražeći od hodočasnika da se zahvaljuju Gospodinu na ponovnom otkrivanju svete mise i molio se da svaka osoba dopustiti susret s Isusom koji je umro i uskrsnuo za nas.

„Neka naši životi uvijek cvjetaju, poput Uskrsa, cvjetovima nade i dobrih djela, da uvijek pronađemo snagu u euharistiji, u zajedništvu sa Isusom.“

Izvor: CNA

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh