Duhovnost

ZNAČENJE MOLITVE

Papa Franjo objasnio značenje molitve „Zdravo Marijo“ Svi molimo molitvu „Zdravo Marijo“, no znamo li njezino pravo značenje?

Foto: Pixabay

 

U svojoj knjizi „Mary, Mother of All“ (eng. „Marija, naša Majka“ ), papa Franjo nas tumači značenje ova važne molitve.

Milosti puna

Anđeo Gabriel naziva Mariju „milosti punom“. U njoj nema mjesta grijehu jer ju je Bog izabrao da bude Isusova majka i sačuvao ju je od iskonskog grijeha. Riječ je postala Tijelom u njezinoj utrobi. I od nas se traži da slušamo Boga, koji nam govori, i da prihvatimo njegovu volju. Bog nam uvijek govori.

Gospodin s tobom

Ono što se dogodilo na jedinstven način u Djevici Mariji, događa se na duhovnoj razini i u nama, kada dobrim i iskrenim srcem prihvatimo Božju Riječ i kada ju počnemo prakticirati.

Gospodin dolazi u nas, živi u nama jer je njegov dom u onima koji ga vole i slušaju. To nije lako shvatiti, ali je lako osjetiti u srcu. Mislimo li da je utjelovljenje Isusa samo događaj iz prošlosti, da on ne utječe na nas osobno? Vjerovati u Isusa znači ponuditi mu svoje tijelo, s istom poniznošću i hrabrošću kao i Marija.

Blagoslovljena ti među ženama

Kako je Marija živjela svoju vjeru? Papa kaže da ju je živjela u jednostavnosti brojnih svakodnevnih obaveza i briga, kao što je briga o kući, kuhanje… Upravo je to njezino uobičajeno postojanje bilo temelj na kojem se razvio jedinstveni odnos i duboki dijalog između nje i Boga, i između nje i njezinog Sina.

I blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus

Marija je receptivna, ali ne i pasivna, objašnjava Papa. Upravo kada prima snagu Duha Svetoga na fizičkoj razini, daje meso i krv sinu Božjem koji se formira u njezinoj utrobi, dakle i na duhovnoj razini prima milost kojoj odgovara vjerom. Iz tog razloga sv. Augustin kaže da je Djevica prvo začela Isusa u srcu, a tek onda u utrobi. Prvo je začela vjeru, a onda Gospodina.

Sveta Marijo, majko Božja

Papa kaže da nas majka Otkupitelja stalno prati i potvrđuje u vjeri, u našem pozivu i u našoj misiji. Njezin primjer poniznosti i spremnosti na pokoravanje Božjoj volji pomaže nam transformirati našu vjeru u radosni navještaj Evanđelja, bez granica.

Moli za nas grešnike

Kako bi objasnio značenje ovog dijela molitve, papa Franjo ispričao je jednu anegdotu.

„Sjećam se kako sam jednom, u svetištu Luján, bio u ispovjedaonici, ispred koje je bio dugačak red. U redu je bio i moderni mladić, s naušnicama i tetovažama, došao mi je reći svoj problem, koji je bio jako velik. Rekao je da je sve ispričao svojoj majci i da mu je rekla neka se obrati Blaženoj Djevici Mariji, da će mu ona pomoći. To je dar savjeta. Ta je skromna, jednostavna žena dala svom sinu najbolji savjet. Mladić mi je rekao da je pogledao Blaženu Djevicu i znao što treba učiniti. To je dar savjeta; majke koje imaju taj dar, trebaju tražiti da se on prenese na njihovu djecu. Mogućnost savjetovanja vaše djece dar je od Boga“.

Sada i u času smrti naše

Papa kaže da se trebamo povjeriti Mariji, tako da nas ona, Majka našeg prvorođenog brata Isusa, nauči istom majčinskom duhu prema našoj braći, s iskrenom sposobnošću da prihvaćamo, opraštamo, pružamo sigurnost i nadu. To je ono što majka čini.

Marijin je put prema nebu započeo s onim „da“ u Nazaretu, kao odgovor nebeskom glasniku.

U stvarnosti je to upravo tako: svaki „da“ Bogu, korak je prema nebu, prema vječnom životu.

Izvor: Aleteia

Foto: Tekton Ministries

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh