Roditelji i djeca

TOMISLAV IVANČIĆ

Ovo je jedan od mogućih razloga zašto se mladi u pubertetu udaljuju od roditelja i prestaju ići u crkvu Gotovo svaki roditelj ima u sebi strah kada se sjeti da će njegovo dijete (ako već nije) doći u razdoblje puberteta. Što se tada događa? Zašto mladi postaju skloni grubom ponašanju, neprimjerenim reakcijama prema roditeljima… a onda i prestanku odlazaka u crkvu?

Ovo je razlog zašto se mladi u pubertetu udaljuju od roditelja i Crkve

Foto: Shutterstock

 

Ranjenost mladog čovjeka

Odvajanje mladića ili djevojke od roditelja ne nastaje samo zbog osvajanja prostora slobode nego i zbog ranjenosti. Prestanak odlazaka u crkvu, prekid molitve, grubo ponašanje, nepristojnost, neprimjerene reakcije prema roditeljima, ali i prema Crkvi i Bogu simptomi su ranjenosti u odnosu na Boga i roditelje. Jer oni su najbliži i najosjetljiviji autori čovjeka. Roditelji su oni iz čijeg je tkiva nastao čovjek, a Bog je onaj iz čijeg je Duha čovjek oživio i postao osoba. Ne budu li se te rane liječile, ostat će čitavog života. Upravo u tome vidi se da je bijeg od Crkve i od roditelja ne toliko radi nužnog stvaranja slobode i neovisnosti, nego prvenstveno zbog rana. Kad ne bi bilo rana, mlad bi se čovjek nakon puberteta vratio Crkvi i roditeljima.

Mladost je trenutak kad roditelji trebaju od gospodara postati prijatelji svojoj djeci. Roditelji tada trebaju shvatiti da…

Mladom čovjeku stoga treba prepuno razumijevanja, razgovora, prepuno srca, topline, blizine, a osobito molitve. Svaka opomena samo ga još više uvjerava da nije voljen. On svako uvjeravanje odbija jer treba ljubavi, a ne razuma. Mladost je trenutak kad roditelji trebaju od gospodara postati prijatelji svojoj djeci. Roditelji tada trebaju shvatiti da je među njima živio čovjek, ali da nije pripadao njima, nego je bio njihov gost, k njima poslan od samoga Boga. Stoga će s poštovanjem osluškivati svoje dijete i s ljubavlju, praštanjem i razumijevanjem pomagati da iscijele njegove rane i da ozdravljen uđe u nove okršaje budućnosti.

Za Book.hr priredila I.A.

Ulomak je iz knjige „Tako je malo potrebno“ autora Tomislava Ivančića.

Izdavač: Teovizija.

Knjige Tomislava Ivančića možete pronaći u našem web shopu 🙂

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh