Aktualnosti

MANJE POZNATE ČINJENICE O KATEDRALI NOTRE-DAME

Ostala je gotovo netaknuta tijekom dva svjetska rata, a među relikvijama koje se u njoj čuvaju jesu Trnova kruna i komad križa Sinoć je požar zahvatio znamenitu parišku katedralu Notre-Dame. Na trenutke se je činilo da se ništa neće uspjeti spasiti, no požar je noćas uspješno stavljen pod kontrolu. Evo koje sve posebnosti krije katedrala čija je izgradnja trajala gotovo 200 godina…

Foto: Wikipedia/Shutterstock


 

Katedrala Notre-Dame koju je sinoć zahvatio požar, jedna je od najstarijih i najpoznatijih katedrali u Europi, piše CNA. Izgrađena je u gotičkom stilu, a postupak izgradnje započeo je prije više od 850 godina i trajao je oko 200 godina dok u potpunosti nije bila dovršena.

Notre-Dame izgrađena je na ruševinama dviju crkava koje su bile izgrađene na mjestu gdje se nalazio hram posvećen rimskom bogu Jupiteru. Kamen temeljac položio je papa Aleksandar III. 1163. godine, a glavni je oltar posvetio 26 godina kasnije.

Tornjevi visoki oko 70 metara izgrađeni su između 1210. i 1250. godine, a crkva je službeno dovršena 1345. Središnji toranj, koji je bio epicentar sinoćnjega požara, dodan je tijekom obnove u 19. stoljeću.

U katedrali je beatificirana Ivana Orleanska

Zanimljivo je da je u ovoj katedrali okrunjen i engleski kralj Henrik VI., 1431. godine. Katedrala je pretrpjela štetu tijekom Francuske revolucije, no uspjela je izbjeći moguće uništenje. Preživjela je i dva svjetska rata, u kojima je bila gotovo netaknuta.

U istoj je katedrali beatificirana Ivana Orleanska, za koju se može reći da je jedna od najpoznatijih katoličkih mučenica u Francuskoj.

Među relikvijama u katedrali nalazi se i Trnova kruna za koju se vjeruje da ju je nosio Isus, te komad drveta za koji se vjeruje da je dio križa na kojem je Krist raspet. Katedrala je ovjekovječena u književnim djelima, kao što je „Zvonar crkve Notre-Dame“ Victora Hugoa.

Prije izbijanja požara počela su se prikupljati sredstva za obnovu katedrale kroz koju godišnje prođe oko 13 milijuna posjetitelja. Restauratorski radovi tek su bili započeli. Trošak obnove procjenjivao se je na čak 112 milijuna dolara. Glavni projekt čišćenja i restauracije bio je od 1991. do 2000. godine.

Katolička Crkva u Francuskoj i posebice Notre-Dame doživjeli su posljednjih godina razne terorističke prijetnje i napade. No, katedrala koja stoji na obalama rijeke Seine ostala je mjestom utočišta za sve, neovisno o njihovoj vjeroispovijesti.

 

Više o požaru u znamenitoj pariškoj katedrali možete pročitati ovdje i ovdje.

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh