Svetac dana

15. SIJEČNJA

Sveta Anastazija (Stošija) – ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskim krajevima Prema jednoj od njih rodila se sredinom III. stoljeća u Rimu, od oca poganina i majke kršćanke. Udala se je za rimskog patricija Publija, koji ju je zbog njene pobožnosti i kršćanske vjere zatvorio u kućnu tamnicu i postupao s njom kao s robinjom...

Sveta Anastazija (Stošija) – zaštitnica Zadarske nadbiskupije

Danas slavimo svetu Anastaziju (Stošiju), mučenicu, koja je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskim krajevima. O njoj kruže brojne, često posve različite legende. Prema jednoj od njih rodila se sredinom III. stoljeća u Rimu, od oca poganina i majke kršćanke. Udala se je za rimskog patricija Publija, koji ju je zbog njene pobožnosti i kršćanske vjere zatvorio u kućnu tamnicu i postupao s njom kao s robinjom. Njezin duhovni vođa bio je sveti Krizogon (Krševan), također zaštitnik Zadra, koji joj je slao pisma podrške i ohrabrenja. Nakon muževljeve smrti, Anastazija se oslobodila kućnog pritvora, svoje imanje razdijelila siromasima i posvetila život brizi za kršćane izložene progonima cara Dioklecijana. 

Mučeništvo zbog vjernosti Bogu

Sa skupinom kršćana pratila je Krševana do njegove mučeničke smrti u Akvileji. Zbog pomaganja zatočenim kršćanima i ustrajnosti u svojoj vjeri, zatočena je u Sirmiumu (današnja Srijemska Mitrovica). Na suđenju je izjavila da je zlatne i srebrne kipove poganskih bogova, koje je naslijedila od oca, pretopila u novac kojim je pomagala progonjene kršćane. Mučena je, spaljena i bačena u rijeku Savu na Božić 304. godine. Kasnije je pokopana u Sirmiumu, a u V. stoljeću njezine su relikvije prenesene u Carigrad. I u Rimu, u podnožju carskog Palatina, u bazilici svete Anastazije, nalazi se dio tih relikvija. 

Najveći spomenik u čast svete Stošije

Bizantski car Nicefor, u znak priznanja i nagrade zadarskom biskupu Donatu za postignuti mir između Karla Velikoga i Bizanta, poklonio mu je, oko 810. godine, moći svete mučenice Anastazije. Sveti Donat pohranio je relikvije svetice u tadašnjoj bazilici svetog Petra apostola koja od tada nosi njeno ime. Zaista, najveći spomenik u čast svete Stošije, kako Zadrani zovu svoju zaštitnicu, predstavlja veličanstvena zadarska katedrala, trobrodna romanička građevina, istinski ponos ne samo svoga dičnoga grada već cijelog hrvatskog naroda i Crkve u Hrvata. I u katedrali svete Stošije, ujedno i župne crkve, čuva se dio njezinih relikvija. 

Zaštitnica je Zadarske nadbiskupije, a posvećena joj je i župna crkva u Biogradu. Grad Samobor diči se također župnom crkvom svete Anastazije. Uz najpoznatije ranokršćanske mučenice uvrštena je u rimski misni kanon i u litanije Svih Svetih. Iako se prema kalendaru sveta Anastazija službeno štuje na Božić, u hrvatskim se svetištima slavi na današnji dan.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh