Osobni razvoj

OKRIVLJAVA, MANIPULIRA OSJEĆAJIMA, ZAVIDI… 24 karakteristike narcisoidnih majki Mnogi ovako vide svoje punice ili svekrve. Teško je, pak, priznati da imamo takvu majku. Ipak, donosimo ovaj tekst kao svojevrsni ispit savjesti. U svakome se od nas može kriti narcis ili, pak, žrtva narcisoidne majke. Narcisoidno je ponašanje težak grijeh i čini nepopravljivu štetu, kako onima prema kojima je usmjereno, tako i samim narcisima. Narcise ne treba osuditi, ali im treba ukazati na njihovo ponašanje, jer su često zarobljeni u svojoj osobnosti. Tek kad ih shvatimo i prihvatimo, možemo se prema njima ispravno postaviti. Ako je naša majka narcis, trebamo je i dalje voljeti i poštivati, no to ne znači da joj trebamo vjerovati i dopustiti joj da nas uništava. Ako se ne možemo postaviti iznad nje, bolje nam je da se čim prije osamostalimo i prekinemo kontakt s njom. Većinom se, ipak, majke ponašaju narcisoidno jer su nesvjesno preuzele takav način ponašanja od drugih. Ovaj će tekst pomoći da se prepoznamo i PROMIJENIMO…

24 karakteristike narcisoidnih majki

24 karakteristike narcisoidnih majki

1. Nikad ne daje priznanje

Kad joj ukažete na nešto dobro što ste učinili, rijetko će vam izraziti priznanje. Umjesto toga, odvraća nečim što su napravila vaša braća, a bilo je bolje, ili vas ignorira, a zatim učini nešto što će vas povrijediti kako se ne biste uzoholili. Pričat će, npr. kako je netko obavio odličan posao na kojem ste i vi radili… Neizravno će vam dati do znanja da niste dobri.

Strogo paze da ih drugi ne otkriju te se pred drugima ponašaju kao najbolje majke. Zbog toga djecu narcisa možete prepoznati po tome što tvrde kako im nikad nitko ništa ne vjeruje.

2. Prelazi vaše osobne granice

Osjećate se kao njezin nastavak. Uzima ono što je vaše bez vašeg pristanka. Raspoređuje vam vrijeme, mišljenja koja se čine vašima izražava umjesto vas. Raspravlja o vama u vašoj prisutnosti kao da niste nazočni. Ponižava vas govoreći o vašim tjelesnim funkcijama upotrebljavajući te informacije za dokazivanje svog mučeništva za vaše potrebe („Marko je također imao problem s čestim uriniranjem, ali njemu je bilo mnogo gore. Bila sam tako zabrinuta za njega!”). Nikad niste imali privatnost u kupaonici ili u svojoj sobi, kopa po vašim stvarima, zabada nos u vaše dnevnike… i sve to bez srama.

Oštro se suprotstavlja svakom vašem pokušaju osamostaljivanja. Normalni prelasci (učenje brijanja, šminkanje, odlasci na spoj) nerado su dopušteni i to samo ako uporno ustrajete.

3. Favorizira

Narcisoidne majke obično izaberu jedno dijete (ponekad i više) da bude žrtveno janje te jedno (ponekad i više) da bude zlatno dijete – s kojim se narcis identificira i osigurava mu povlastice, dok god čini ono što ona želi. Svi u obitelji trebaju se brinuti za to dijete. Žrtveno janje nema nikakvih potreba, nego mora pružati ljubav. Zlatno dijete ne može ništa krivo učiniti, dok je žrtveno janje uvijek u krivu. Ovo stvara podjelu među djecom, od kojih jedno ima veliko pouzdanje u majku i vidi je kao mudru i divnu osobu, a drugo je mrzi. Zlatno će dijete braniti majku i posredno nastaviti zlostavljanje pronalaženjem razloga krivnje žrtvenog janjeta za majčine postupke. Zlatno bi dijete moglo i izravno preuzeti zadaće narcisoidne majke fizički zlostavljajući žrtveno janje.

4. Uništava

Vaši su rezultati priznati samo dok ona može preuzeti zasluge za njih; svaki drugi uspjeh ili rezultat umanjuje ili ignorira. Kad god trebate biti u središtu pozornosti, i za nju nema prilike da bude u središtu, pokušat će spriječiti cijelo događanje: neće doći, otići će ranije, ponašat će se kao da nije važno, ukrast će pozornost ili zlobno komentirati kako je netko drugi bio puno bolji, i da ono što ste napravili nije dobro kao što mislite… Bez obzira u čemu ste uspješni, ona vas u tome mora poniziti.

5. Zahtijeva, kritizira i ocrnjuje

Upućuje općenite štetne opaske koje je gotovo nemoguće pobiti (uvijek s tonom punim ljubavi): „ponekad te jako teško voljeti”, „nikad nisi izgledao kao da bi mogao išta dovršiti”… Žalit će se kako „nikoga” nije briga za nju, ili kako su „svi” tako sebični…, dok ste vi jedina osoba u sobi.

Minimalizira, omalovažava ili ignorira vaša mišljenja i iskustvo. Odbit će vašu informaciju čak i s područja na kojem ste priznati stručnjak. Što god rekli, dočekuje s kiselim smiješkom ili uzvicima („opaaa!”, „nemoj mi reći!”) a zatim daje do znanja da nije slušala ni riječi od onoga što ste rekli.

6. Čini vas ludima

Ako je pokušavate suočiti s nečim što je učinila, reći će vam kako „nema pojma o čemu govorite”; „ne sjeća se” čak ni vrlo značajnih događaja. Ova agresivna taktika – „potpaljivanje” – zajednička je svim zlostavljačima. Vaše se percepcije realnosti uništavaju pa nemate nimalo povjerenja u svoju moć rasuđivanja, što vas čini mnogo pogodnijom žrtvom. Narcisi rutinski potpaljuju. Dokazivat će vam da ste nestabilni, jer inače ne biste vjerovali u tako smiješne stvari ili odbijali suradnju. Vi ste preosjetljivi, umišljate stvari, histerični ste, preburno reagirate… Razgovarat će s vama kad se smirite i kad ne budete iracionalni. Mogla bi vas čak okarakterizirati psihotičnim ili neurotičarom.

Jednom kada je izgradila ove iluzije o vašim emocionalnim patologijama, o njima će pričati drugima. Ona tako savršeno igra ulogu brižne majke da vam nitko neće vjerovati.

7. Zavidna je

Svaki put kad dobijete nešto lijepo, narcisoidna majka je ljuta i zavidna i njezina će zavist biti očita kada se bude divila vašem daru. Pokušat će ga dobiti od vas, uništiti ga, ili kupiti isti ili bolji za sebe. Njezina zavist često uključuje seksualno natjecanje s kćerima ili nevjestama. Zabranjivat će im uređivanje, ili izlaženje s dečkima, kritizirat će njihov izgled… Ta se zavist proširuje i na veze. Narcisoidne majke, također, pokušavaju uništiti brakove svoje djece i miješati se u odgoj svoje unučadi.

8. Laže na toliko načina da ih se ne može izbrojiti

Svaki put kad priča o nečemu što je za nju od emotivnog značenja, možete se kladiti da laže; laganjem stvara sukob u odnosima. Lagat će o tome što drugi govore, čine, o svojim odnosima s njima, o vama kako bi sebe uzdigla, a uništila vašu vjerodostojnost.

Pazi kako laže. Drugima će lagati pažljivo i promišljeno – da se uvijek može ‘pokriti’; kada budete govorili o onome što je napravila, bit ćete prekinuti: „Znam sve o tome, tvoja mi je majka ispričala…”

Vaši su razgovori s njom puni ‘slučajnih’ ignoriranja i prozirnih laži, a ona vas ne poštuje dovoljno da bi se brinula da to dobro zvuči („Ako nisi na mojoj poreznoj kartici kao uzdržavani član, izgubit ću 3 000 kuna!” Vi odbijete njezinu laž očitom istinom: „Ne, 3 000 kuna je iznos porezne olakšice za uzdržavane članove. Izgubit ćeš samo oko 800 kuna”. Ona: „Zar nisam to rekla?”) U igri ste koja ima samo jedno pravilo: ne možete pobijediti.

9. Stalno mora biti u središtu pozornosti

Ova crta definira narcisoidne majke. Po tome njihova djeca postoje kako bi im pružala pozornost i obožavala ih. Takve majke vole biti posluživane. Često imaju sitne prohtjeve („kad si na nogama”). Nije vam dodijelila posao na početku dana, nego ste ga morali raditi na zahtjev, u vrijeme kad vam to nije odgovaralo, dok se ona prisjeća poslova koje je morala raditi za vas.

Stvaraju čudne prilike kako bi bile u središtu pozornosti (npr. sjećanje na nekog davno preminulog bliskog pokojnika…) Pokušat će ukrasti pozornost ili pokvariti priliku u kojoj je netko drugi u središtu, pogotovo ako je to dijete obilježeno kao žrtveno janje.

Narcisoidne majke starije dobi često koriste prirodna ograničenja starenja za dramatiziranje, namjerno čineći ono što im šteti. Tada traže vašu neodgodivu nazočnost. Trebate odmah dotrčati i sa suosjećanjem slušati njezine beskonačne žalopojke. U tim situacijama gotovo nikad ne možete zaista nešto učiniti.

10. Manipulira vašim osjećajima kako bi se nahranila vašom patnjom

Ovo je ponašanje kod narcisoidnih majki toliko često da ih djeca zovu „emocionalnim vampirima”. Takva majka čini sve kako bi vas povrijedila. Izletjet će joj uvredljiv komentar i nasmijat će se u vaše povrijeđeno lice, te zlobno uživati u tome što vas je uzrujala, veselo govoreći kako vas je tako zabavno zadirkivati, angažirajući druge da sudjeluju u njezinoj igri. U tome uživa, i ne trudi se to prikriti. Emocionalno se hrani vašom boli.

Također, čudno ponašanje koje je vrlo često kod narcisa: pokušava ražalostiti svoje slušatelje plakanjem zbog umorstva nekoga koga na ulici ne bi prepoznala.

11. Sebična je i tvrdoglava

Uvijek se osigura da ima sve najbolje. Sve treba biti po njezinom i nemilosrdno će tomu težiti. Potrudit će se dobiti nešto što ste joj uskratili, iako je to bilo vaše potpuno pravo; te čak i ako je njezin zahtjev sebičan i nerazuman (ako joj kažete da ne može dovesti svoje prijatelje na vašu zabavu, ipak će to učiniti. Ako joj kažete kako ne može doći do vas, nazvat će vašeg bračnog partnera i nagovarati ga neka pristane da ona dođe, i da vama ništa ne kaže jer „je to iznenađenje”).

Gotovo standardna karakteristika narcisa: kako su sebični i sebeljubivi, jako su loši u darivanju. Darovat će vam stare stvari ili kupiti nešto sebi kao darove za vas („Htjela sam ti dati svoj stari bicikl i sebi kupiti novi!”). Novi su darovi često jeftini i obično se radi o neupotrebljivim stvarima, ili stvarima koje su quid pro quo: ako joj darujete ono što ona želi, ona će vama kupiti što izaberete.

12. Egocentrična je

Njezini su osjećaji, potrebe i želje vrlo važni. Njezina i najmanja mušica ima prednost pred vašim najosnovnijim potrebama. Njezini problemi zaslužuju vašu promptnu i potpunu pozornost; vaši su ignorirani. Ako učini nešto za vas, neprestano vas podsjeća na svoju velikodušnost i često će pokušati izvući neki način plaćanja za to. Neprestano se žali, čak i kada bi vaša situacija mogla biti puno gora od njezine. Ako to naglasite, ona će to ignorirati, kao da nije važno (Lako je tebi).

13. Ponaša se ludo zaštitnički i iznimno je osjetljiva na bilo kakvu kritiku

Ako je kritizirate ili joj se opirete, eksplodirat će bijesom, prijetnjama, galamom, srdžbom, uništavajući, a može postati i nasilna, udarajući, ograničavajući, izvodeći dijete van po lošem vremenu ili klasično ga fizički zlostavljajući.

14. Zastrašuje

Vaša je narcisoidna majka koristila strah (za sve zlostavljače, moćan način kontrole nad žrtvom), kako bi vas odgojila. Učila vas je da se bojite njezina bijesa i kada nije prisutna. Jedina je alternativa stalni mir. Ako joj date sve što želi, mogli biste biti pošteđeni kazne. Većina narcisa zlostavlja fizički. To im omogućuje iskaliti svoj bijes na tuđi neuspjeh, kao rješenje njihova unutarnjeg kaosa, i da nauče da ih se boje.

Možda vas nije tukla, ali ste gotovo sigurno trpjeli fizičku bol, kada bi se normalna majka potrudila olakšati vam patnju. Ovaj joj način zlostavljanja dopušta sačuvati bijes i kazniti vas kada smisli savršeno opravdanje za taj čin.

Puštala je da vas zlostavljaju ili vas nije štitila onda kada bi normalna majka to učinila. Zlostavljaju i izlažući nasilju – ako istuče nekog od vaše braće, potrudit će se da to vidite.

15. Djetinjasta je i zla

Narcisoidne su majke često jednostavno djetinjaste. Ako joj ne dopustite da vas nagovori da nešto učinite, plakat će kako je ne volite i kako će vam kad umre, biti žao što se niste bolje ponašali prema njoj. Ovi dječji prigovori mogu zvučati smiješno, ali ako je zamolite da prestane s tim, opravdavat će se nečim što ste vi učinili, kao da je ponašanje djeteta opravdanje za djetinjasto ponašanje odrasle osobe.

17. Roditeljuje

Davala vam je zadatke koje nije trebalo obavljati dijete. Možda ste bili odgovorni za mlađu braću; obavljali previše kućanskih poslova… Uvijek ste joj bili emocionalna potpora, odgovorni za njezino dobro i za njezine osjećaje, i zato je bilo koje napuštanje te uloge uzrokovalo izljeve bijesa. Vama nije bilo dopušteno biti u potrebi, loše se osjećati… Ta su iskustva bila rezervirana samo za nju. Često ste bili kažnjavani iznenada, za izmišljene uvrede. Iskaljivala se na vama kad je bila ljuta na vašeg oca ili kad je osjećala da život nije bio pošten prema njoj, jer se bolje osjećala kad bi vas povrijedila.

18. Iskorištava

Manipulirat će kako bi dobila nešto na čemu je bez razloga zavidna drugima uključujući, naravno, svojoj djeci (ako vam je otvorila bankovni račun, ona je opunomoćenik s pravom podizanja novca).

Ponekad će narcis iskoristiti dijete da preusmjeri kaznu koju je trebao dobiti od partnera zlostavljača (suprug dođe kući bijesan i pijan, a majka se požali na djetetovo loše ponašanje pa se bijes iskali na djetetu). Ponekad narcisoidna majka koristi dijete kako bi očuvala bolestan brak, čija je alternativa ili razvod, ili pronalazak posla. Takva majka nikad ne primjećuje kada je dijete seksualno zlostavljano ili, još gore, naziva dijete lašcem kad joj ono ispriča o zlostavljanju.

19. Projicira

Ovo možda zvuči malo previše psihološki, no to čine svi narcisi. Projiciranje znači da će svoje loše ponašanje, karakter i crte pripisati vama kako bi ih mogla negirati kod sebe i kazniti vas. Ovo može biti jako teško uočljivo ako imate karakterne crte na koje može vršiti projiciranje. (Žena s poremećajem u prehrani koja se previše brine o kćerinoj težini projekcija je.)

20. Nikad nije u krivu

Bez obzira što učinila, neće se nikada za ništa spontano ispričati. Umjesto toga, reći će uvredljivu ispriku ili negirati ispriku opravdanjima, ili samosažaljenjem: „Žao mi je što si se zbog mene loše osjećao”, „Ako sam to učinila, to je bilo pogrešno”, „Žao mi je, ali to je bila samo šala; ti si tako osjetljiv”, „Žao mi je što moje vlastito dijete osjeća da me mora uzrujati i učiniti da se loše osjećam”. Ova posljednja uvredljiva isprika također je i primjer projekcije.

21. Čini se kao da nije svjesna da drugi ljudi uopće imaju osjećaje

Nedostatak empatije karakterističan je za narcise i tvori većinu njihovih ostalih crta. Za razliku od psihopata, narcisi znaju što je ispravno, što pogrešno, pa obično nisu kriminalci (istući će vas, ali ne toliko da biste išli u bolnicu). Nije da ju nije briga što drugi osjećaju, iako zaista nije, nego se ona jednostavno ne bi nikad sjetila misliti na tuđe osjećaje!

22. Okrivljuje

Okrivit će vas za sve loše u svome životu, ili za što god se dogodilo. Krivit će vas za svoje zlostavljanje. Vi ste je natjerali na to jer ste ‘teški’ i uzrujavate je. Okrivljavanje je nekad toliko suptilno da sve što znate jest kako ste mislili da ste povrijeđeni, a sada se osjećate krivima (dečko vas je ostavio, ali ona razumije – ta sama se uvjerila koliko vas je teško voljeti). Iskoristit će vas za nešto, a kada je s tim suočite, vrištat će kako ne može vjerovati da ste tako sebični, ograničeni i da se protivite tome da ona, npr. daruje vašu najdražu haljinu svojoj prijateljici.

Narcisi savršeno rade više stvari odjednom. U isto vrijeme vaša narcisoidna majka: 1) laže – zna da je pogrešno to što je napravila i zna da je vaša reakcija logična; 2) manipulira – prikazuje vas lošom osobom zato što se protivite njezinim okrutnostima; 3) sebična je – nije ju briga što se užasno osjećate dok je god po njezinom; 4) okrivljuje – učinila je nešto pogrešno, ali vi ste za to krivi; 5) projicira – njezino je škrto, ograničeno i djetinjasto ponašanje postalo vaše; 6) priprema dramu samosažaljenja – ona je mučenica koja je od vas očekivala najbolje, a vi ste je iznevjerili; 7) roditeljuje – vi ste odgovorni za njezine osjećaje, a ona nema nikakvu odgovornost za vaše.

23. Uništava vaše veze

Zbog njih se raspadaju obitelji i nanose rane. Ako otac nema kontrolu nad njom i ne drži obitelj na okupu, odrasla djeca u obitelji s takvim majkama imaju bolne odnose. Komunikacija je među djecom površna, ili možda nikada ni ne razgovaraju.

Narcisoidna majka voli uzbuđenje koje stvara uplitanjem u živote svoje djece. Njeguje ljutnju, prezir i zavist, emocije koje najviše izjedaju, kako bi ih razdvojila. Dijete koje joj se usprotivi osigurava kaznu svima ostalima. Ona namjerno okreće ljutnju braće na neslogu uključujući sve u svoju osvetu – svoju strast: „Vidim da me ovdje nitko ne voli! Onda ću vratiti darove u dućan.” Druga djeca, odgajana da se predaju, bijesna su na dijete koje izaziva nered, umjesto na narcisoidnu majku koja zaslužuje ljutnju.

Rezultat je obitelj u kojoj gotovo sva komunikacija ide preko narcisoidne majke koja može odlučiti tko što čuje; stvarajući tako srdžbu koja ih sprečava izravno i slobodno međusobno komunicirati.

24. Posljednje – patetična je

Kada se suoči s posljedicama svog ponašanja, uključujući vaš bijes, ustvrdit će kako „je ona za sve kriva”, „ništa ne može učiniti kako valja”… Ne preuzima odgovornost za svoje ponašanje i ne ispravlja ga, nego se kao i uvijek sve vrti oko nje. Samooplakivanjem odgovornost za svoje posljedice i nesreću istresa na vas. I ovo je manipulativno ponašanje. Ako joj ne oprostite što se loše ponašala i ako ne učinite da se osjeća bolje, VI ste loša osoba jer ste hladni, bezosjećajni, dok se vaša jadna majka osjeća tako užasno.

Tekst je prvotno bio objavljen u časopisu Rhema.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh