Preporučamo

BEZGRANIČNOST BOŽJEG MILOSRĐA

Nevjerojatna priča: Kako se je obratio Rudolf Höss, zapovjednik logora kojeg su preživjeli nazivali ‘životinjom’ Rudolf Höss bio je zadužen za pogubljenje više od 2,5 milijuna zatvorenika tijekom tri godine koliko je bio zapovjednik Auschwitz-Birkenau koncentracijskog logora. Godinu dana nakon isteka njegova mandata, vratio se je kako bi nadgledao pogubljenje 400 tisuća mađarskih Židova. Priča o njegovu obraćenju dokaz je da nitko nije izuzet od Božjega milosrđa

Nevjerojatna priča: Kako se je obratio Rudolf Höss, zapovjednik logora kojeg su preživjeli nazivali 'životinjom'

Foto: historyextra.com

 

Oni koji su preživjeli Auschwitz nadređenog su zvali „životinja“. Rudolf Höss bio je zadužen za pogubljenje više od 2,5 milijuna zatvorenika tijekom tri godine koliko je bio zapovjednik Auschwitz-Birkenau koncentracijskog logora. Godinu dana nakon isteka njegova mandata, vratio se je kako bi nadgledao pogubljenje 400 tisuća mađarskih Židova.

Ipak, čak ni „životinja“ kakva je on bio, on nije bila izuzeta od Božjeg milosrđa.

Supruga i ja prvi smo puta čuli za Hössa kada je mlada časna sestra iz Poljske gostovala u našoj crkvi. Bio sam zapanjen kad sam to prvi put čuo, djelomično jer sam mislio da je sestra Gaudia govorila o Rudolfu Hessu, Hitlerovu pomoćniku.

Priče iz logora

Predavanje je bilo u sklopu Godine Božjeg Milosrđa koju je proglasio papa Franjo. Sestra Gaudia i sestra Emmanuela, članice Kongregacije sestara naše Gospe od Milosrđa, družbe kojoj je pripadala i sv. Faustina Kowalska, putovale su Sjedinjenim Državama govoreći o Kristovim objavama sv. Faustini i slici i pobožnosti Božjem Milosrđu.

Prije 70-ak godina Krakow i cijela Poljska bili su znatno drugačiji nego danas. Sestra Gaudia govorila je o Auschwitzu, jednom od najsmrtonosnijih nacističkih logora, sa značajnom upotrebom plinskih komora i medicinskih eksperimenata, smještenom u središtu njezine države. Jedan od šest Židova ubijenih u holokausta preminuo je ondje.

Ali logor nije bio samo za Židove. Katolici, kao sveti Maksimilijan Kolbe i Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein), također su bili ondje.

„Jednog su dana odveli cijelu isusovačku zajednicu “, rekla je sestra Gaudia. „Samo gvardijan nije bio kod kuće“ – pa nije bio zarobljen. „Kad je došao kući, bio je u tolikoj boli da je rekao: ‘Trebam biti sa svojom braćom.’“ Nekako se je ušuljao u logor i tražio svoju subraću isusovce. Stražari su ga pronašli i odveli Hössu. „Bili su uvjereni da će ga jednostavno ubiti, bez pitanja“, rekla je sestra Gaudia. Na stražarovo iznenađenje, pustio ga je.

Bio je uvjeren da će mu se poljski stražari osvetiti i mučiti ga sve dok je u zatvoru. Bilo je to veliko iznenađenje kad su se stražari – muškarci čije su supruge, kćeri i sinovi bili ubijeni u Auschwitzu – dobro odnosili prema njemu. Nije to razumio

Nakon završetka rata, Höss je bio uhvaćen, suđen i osuđen zbog zločina protiv čovječanstva. Osuđen je na smrt i pogubljenje je trebalo biti u Auschwitzu, gdje je marljivo radio da izvrši Hitlerovo „židovsko pitanje“. Boravio je u zatvoru u Wadowicama (u kojima se je rodio Karol Wojtyla, kasnije papa Ivan Pavao II.).

„Höss se jako bojao, ali ne smrti, nego zatvora“ – rekla je sestra Gaudia. „Bio je uvjeren da će mu se poljski stražari osvetiti i mučiti ga sve dok je u zatvoru. Bilo je veliko iznenađenje kad su se stražari – muškarci čije su supruge, kćeri i sinovi bili ubijeni u Auschwitzu – dobro odnosili prema njemu. Nije to razumio.“

Rekla je da to bilo ključno za njegovo obraćenje. „Bili su milostivi prema njemu“ – rekla je. „Milost je ljubav za koju znamo da ju ne zaslužujemo. On ne zaslužuje njihov oprost, dobrotu i nježnost, a sve je to primio.“

Höss je rođen u katoličkoj obitelji, ali je odbacio vjeru u svojoj mladosti. Sada kad je bio suočen sa smrću u 47. godini, i možda ohrabren stražarevim postupanjem, zatražio je svećenika. „Želio je ispovjediti svoje grijehe prije smrti“ – rekla je sestra Gaudia.

Sve se je to dogodilo na kraju krvavog rata, dok su „rane još bile svježe“. Stražari su odlučili potražiti svećenika, ali „nije bilo lako pronaći svećenika koji bi želio ispovjediti Rudolfa Hössa. Nisu nikoga mogla pronaći.“

Stražar koji je svjedočio tome, rekao je da to bio jedan od najljepših trenutaka u njegovom životu, kad je vidio tu ‘životinju’ da kleči, sa suzama u očima, izgledajući kao dječačić koji prima svetu Pričest

Zatim se Höss sjetio imena isusovca kojeg je pustio prije nekoliko godina: oca Władysława Lohna. Rekao je stražarima njegovo ime i molio ih da ga pronađu.

I pronašli su ga – u Hramu Božanskog Milosrđa u Krakowu, gdje je bio kapelan sestrama naše Gospe od Milosrđa. Pristao je ispovjediti Hössa.

„Trajalo je i trajalo,“ rekla je sestra Gaudia. „I dao mu je razrješenje: ‘Tvoji su grijesi oprošteni.’ „Rudolfe Hössu, ti životinjo, tvoji su grijesi oprošteni. Idi u miru.“

Neupitno je da je sestra Gaudia ubacila „ti životinjo“ kao dodatak, ali poruka je bila jasna: nitko nije izuzet od Božjega Milosrđa.

Sljedećeg je dana otac Lohn ponovno otišao u zatvor kako bi Hössa pričestio. „Stražar koji je svjedočio tome, rekao je da to bio jedan od najljepših trenutaka u njegovom životu, kad je vidio tu ‘životinju’ da kleči, sa suzama u očima, izgledajući kao dječačić koji prima svetu Pričest, koji prima Isusa svojim srcem,“ rekla je sestra.

„Nezamislivo milosrđe.“

Izvor: Aleteia

Prevela Ana Marija Lončar

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh