Aktualnosti

NESLAGANJE S VATIKANOM // Unatoč zabrani Vatikana, belgijska Milosrdna braća ne odustaju od vršenja eutanazije Odbor belgijske Milosrdne braće u priopćenju je istaknuo da čvrsto „vjeruju da je njihova vizija u skladu s učenjem Katoličke Crkve“ te da uz to „uvijek uzimaju u obzir promjene i razvoj u društvu“.

Foto: Pixabay

Odbor belgijske Milosrdne braće u utorak je priopćio da će nastaviti pružati mogućnost vršenja eutanazije svojim pacijentima u psihijatrijskim centrima, unatoč zabrani Vatikana.

Milosrdna braća vode 15 psihijatrijskih bolnica u kojima boravi oko pet tisuća bolesnika. Odbor koji upravlja tim ustanovama sastoji se od nekoliko braće, prvenstveno laika. Odbor je još prije pola godine najavio dopuštanje eutanazije s svojim ustanovama.

Sekularizacija Belgije

Članovi odbora u priopćenju su istaknuli da čvrsto „vjeruju da je njihova vizija u skladu s učenjem Katoličke Crkve“ te da uz to „uvijek uzimaju u obzir promjene i razvoj u društvu“.

Poglavar reda, brat Rene Stockma, ne podržava odluku Odbora. On je još u proljeće, kada je najavljeno dopuštanje vršenja eutanazije, otišao u Vatikan moliti za pomoć. Brat Rene, ranije je spomenuo da je sekularizacija u Belgiji jaka, te je u tom kontekstu i vršenje eutanazije legalno i prihvaćeno.

Potencijalne ‘kaznene’ mjere

Iz Vatikana još nije stigao odgovor, no očekuje se uskoro. Što se tiče potencijalnih ‘kaznenih mjera’, koje bi Sveti Otac mogao izreći, profesor Kurt Martens, predavač Kanonskog prava na Katoličkom sveučilištu u Americi, tvrdi da bi „braća, koja su članovi odbora, mogla biti otpuštena, te više ne bi bila ni braća, a ni članovi instituta, dok zdravstvene ustanove mogu izgubiti pravo da se nazivaju ‘katoličkim’ ustanovama.

Izvor:  Catholic News Agency

Prijevod: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh