Duhovnost

VELIKA I NESEBIČNA LJUBAV

Pročitajte što sve anđeli čuvari rade za nas Skrbe o dušama svojih štićenika (i ne samo o tome)...

Foto: Pixabay


 

Kad je izrečen posljednji sud i duša je osuđena na vječne muke, odmah ju napušta njezin anđeo čuvar i postaje plijen demonima koji je odvuku u pakao. Ali, ako je duša sačuvala svoju nevinost ili se je iskreno pokajala, odvedena je u čistilište, zajedno s anđelom čuvarom, da bi se dokraja očistila od svojih nesavršenosti, osim ako ju vatra milosrđa već na zemlji nije očistila.

Božanskoj pravdi prinosi molitve i žrtve koje Crkva nudi za mir i utjehu duša

Upravo je njezin anđeo čuvar taj koji ju, na tom mjestu muka i suza, podupire i snaži nadom u njezino spasenje. On je taj koji božanskoj pravdi prinosi molitve i žrtve koje Crkva nudi za mir i utjehu duša. Kada duše zarobljene na tom mjestu boli i tuge zaborave njihove obitelji i prijatelji, Bog katkada dopusti da im se one ukažu da potaknu njihovu ljubav i žar te tako skrate vrijeme njihove kušnje.

Takva se ukazanja ostvaruju na različite načine, ali kakav god bio način, mi možemo i moramo vjerovati da u tim slučajevima uvijek posreduju čuvari tih duša, budući da duše ne bi mogle napustiti čistilište bez posebna Božjeg dopuštenja, koje je pak u skladu sa službom tih anđela.

Anđeli koriste razna sredstva, čak i bez našeg znanja, i skrivaju se našim očima, da bi nas oslobodili od zala koja nas okružuju

I sveti oci, od kojih navodimo svetog Augustina, smatrali su da su za takva ukazanja duša izravno zaslužni anđeli koji nam dolaze u san sa slikama osoba za čiju se korist zauzimaju; i još je moguće, nastavlja sveti Augustin, da ona zanemari djelovanje svojeg čuvara kod živih zbog svoje utjehe (Augustin, O dužnostima za poštivanje mrtvih, poglavlje 10). Toliko je velika i nesebična ljubav tih anđela, koji koriste razna sredstva, čak i bez našeg znanja, i skrivaju se našim očima, da bi nas oslobodili od zala koja nas okružuju.

Želiš bi bolje upoznati anđele? Pročitaj i ovo.

Pastiri i anđeli iz Fátime; autor Marcello Stanzione; naklada Figulus

Iz knjige „Pastiri i anđeli iz Fatime” autora Marcella Stanzionea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh