Duhovnost

UZ SPOMENDAN

Svetica sa žarkom ljubavi prema raspetom Isusu – Sveta Gemma Galgani Proživljavala je Kristovu muku, znojeći krv, osjećala bol bičevanja, trnove krune, rana na rukama, nogama i boku. Mnogo je trpjela i od teških bolesti od kojih je bolovala, ali sve je to prikazivala kao žrtvu za ljudske grijehe

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock

Talijanska mističarka i svetica Marija Gemma Umberta Pia Galgani rođena je 12. ožujka 1878.godine u Camiglianu, Capannori, Italija. Gospodinu u zagrljaj preselila je u talijskoj Lucci 11. travnja 1903. godine. Za života slovila je kao vjernica kojoj su dane Kristove muke. U svojim vizijama znala je vidjeti Isusa Krista i razgovarati s Njim, kao i sa svecima, Gospom te svog anđela čuvara.

Proživljavala je Kristovu muku, znojeći krv, osjećala bol bičevanja, trnove krune, rana na rukama, nogama i boku. Mnogo je trpjela i od teških bolesti od kojih je bolovala, ali sve je to prikazivala kao žrtvu za ljudske grijehe. Glavna krepost ove svetice bila je žarka ljubav prema raspetom Isusu, povezana s neugasivom željom da što više trpi.

Preporučamo da izmolite i molitvu ovoj svetici.

Susret s časnom sestrom

Lijepa djevojka iz Italije, sveta Gemma (Biserka) Galgani bila je obdarena neuobičajenom inteligencijom i ljepotom, već u prvim godinama školovanja izdvajala se je kao najsposobnija učenica. Njezin život je ipak bio uzdizanje u nebo i zato je bio težak! Nazvali su ju „djevojčicom bolesti”. Donosimo vam svjedočanstvo njezunog susreta s časnom sestrom za koju je molila.

Molila za časnu sestru

Sv. Gemma Galgani (stigmatičarka) čula je za časnu sestru koja je bila na samrti, pa se žarko molila za nju, nadajući se da će otići ravno u raj. Njena molitva, barem dijelom, bila je uslišena.

Sestra je jako patila i umrla za nekoliko mjeseci. Gemma je ispričala onima iz svog doma o tome, kako bi se mogli moliti za pokojnicu čije je ime bilo Marija Tereza od djeteta Isusa, jer nije bila poznata u Lucci.

Ova duša (Maria Teresa od djeteta Isusa) joj se ukazala puna tuge moleći je za pomoć dok je prolazila kroz velike muke u Čistilištu zbog određenih mana.

Zapis iz dnevnika

Gemma je napisala u svom dnevniku: „Bilo je oko 9:30 i čitala sam; odjednom me dira nečija ruka. Okrenem se u strahu; i ugledam osobu odjevenu u bijelo;prepoznala sam da je to žena; pogledala sam i njen izraz lica me uvjerio da se nemam čega bojati: ‘Gemma’, rekla je nakon nekih trenutaka, ‘poznaješ li me? ‘ Rekla sam ne, jer je to bila istina; ona je odgovorila: ‘Ja sam Majka Marija Tereza od djeteta Isusa: Zahvaljujem ti toliko, toliko za veliku brigu koju si mi pokazala jer ću uskoro moći dostići svoju vječnu sreću. ‘ Sve se to dogodilo dok sam bila budna i potpuno svjesna sebe.

Udvostručila molitve

Onda je dodala: ‘Nastavi i dalje, jer imam još nekoliko dana patnje. ‘ I tako rekavši pomilovala me i otišla. Njeno držanje, moram reći, dalo mi je puno povjerenja. Od tog časa udvostručila sam svoje molitve za njezinu dušu, tako da uskoro dostigne svoj cilj; ali moje molitve su preslabe; kako želim da moje molitve imaju snagu svetaca. ”

16 dana molitve

Nije dala sebi odmora – molitve, suze i iskaz ljubavi našem Gospodinu. Gemma se 16 dana molila za dušu časne sestre i prinosila sve svoje žrtve za jednu namjeru da skrati vrijeme provedeno u Čistilištu. Njene molitve su uslišene na čudesan način, a iskustvo je kasnije povezala sljedećim riječima.

„U pola jedan Gospa mi je došla reći da se bliži sat. Tada sam gotovo odmah ugledala Mariju Terezu kako dolazi prema meni odjevenu u bijelo, u pratnji svog anđela čuvara i Isusa. O, Bože! kako se promijenila od dana kada sam je prvi put vidjela! Nasmiješila mi se, približila i rekla: ‘Stvarno sam sretna i idem zauvijek uživati u svom Isusu. ‘ Ponovno mi je zahvalila. Onda je napravila rukom znak pozdrava i to nekoliko puta, i s Isusom i svojim Anđelom Čuvarom odletjela je u raj. Bilo je oko pola dva sata ujutro. “

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh