Svjedočanstva

GEMMA GALGANI

PRIČA O „DJEVOJČICI BOLESTI“ Moramo li patiti da bismo se spasili

PRIČA O „DJEVOJČICI BOLESTI“ Moramo li patiti da bismo se spasili?

Foto: Shutterstock

 

Nazvali su ju „djevojčicom bolesti“

Sveta Gemma (Biserka) Galgani. Gemma znači dragulj, biser – dragi kamen lijep poput zvijezda. Prema Platonu, jednom od najvažnijih filozofa antike, drago kamenje potječe od zvijezda i planeta. I doista, među svetcima ona blista poput zvijezda, poput dragocjenog dragulja. Obdarena neuobičajenom inteligencijom i ljepotom, već u prvim godinama školovanja izdvajala se je kao najsposobnija učenica. Njezin život je ipak bio uzdizanje u nebo i zato je bio težak! Nazvali su ju „djevojčicom bolesti“.

Kad je imala osam godina, ostala je bez majke, a kad joj je umro otac, njegov gubitak ju je toliko pogodio da je oslabjela. Nakon toga došle su brojne bolesti: tuberkuloza, osteoporoza, deformacija kralježnice, upala uha, paraliza i potpuna gluhoća. Bolne operacije čišćenja kostiju bez anestezije podnosila je s herojskim strpljenjem, imajući pred sobom sliku razapetog Krista. Ubrzo je dobila stigme, čime se je poistovjetila s Kristom.

„Kad sam došla k sebi, shvatila sam da klečim na podu. Na rukama, stopalima i na srcu neprestano sam osjećala snažnu bol, a mjesta koja su boljela jako su krvarila…“

„Bila je večer. Obuzelo me ogromno kajanje za grijehe, kao nikada prije; postala sam svjesna svih patnji koje je Isus pretrpio za moj spas. Tad sam se našla u prisutnosti svoje Najsvetije Majke. Na njenoj desnoj ruci bio je moj anđeo čuvar. Ljubljena Majka mi je naložila srdačno kajanje za grijehe, a kad sam to napravila, obratila mi se: „Kćeri, u Isusovo ime uvjeravam te da su ti grijesi otpušteni. Moj Sin Isus te veoma obdario ljubavlju i želi te obdariti posebnom milošću. Hoćeš li je biti dostojna? Ja ću ti biti Majka, a ti, hoćeš li se pokazati istinskom kćeri?“ Zatim je razgrnula svoj plašt i njime me ogrnula. U tom trenutku ukazao mi se Gospodin Isus. Sve njegove rane bile su otkrivene, ali umjesto krvi iz njih je izlazila vatra, koja je smjesta dotaknula moje dlanove, stopala i srce. Imala sam osjećaj kao da umirem od boli i da me Majka Božja nije pridržavala, pala bih na zemlju. Kad sam došla k sebi, shvatila sam da klečim na podu. Na rukama, stopalima i na srcu neprestano sam osjećala snažnu bol, a mjesta koja su boljela jako su krvarila. Umotala sam ih kako sam znala i uz pomoć anđela čuvara dovukla sam se do kreveta. Bolesti su same nestale u petak u tri sata popodne.“

Naravno da Isus ne želi da patimo, ali u nekim slučajevima želi nam zorno prikazati kakve muke treba podnijeti da bi se drugi spasili

Svaki petak stigme su se obnavljale. Bitan znak u toj viziji je bila Marijina gesta pokrivanja plaštem. U Bibliji to označava prihvaćanje čijeg duha, kao što je to bio slučaj s Ilijinim plaštem, koji je uzeo Elizej. Gemma je veoma patila, ali ta patnja nije bila besmislena. Sudjelovala je u muci Kristovoj, suosjećala s njegovom boli, uzrokovanom ljudskom ravnodušnošću i grijesima.

Naravno da Isus ne želi da patimo, ali u nekim slučajevima želi nam zorno prikazati kakve muke treba podnijeti da bi se drugi spasili.

Kakve muke treba podnijeti da bismo pobjegli od muke prokletstva u paklu – možda se to nikada nismo zapitali, ali dobro je to imati na umu i biti zahvalan kada vidimo koliko boli je potrebno da se koga izvuče iz zmijinog ždrijela. Zbog tog je Isus predložio Gemmi da sudjeluje u njegovoj patnji za izbavljenje drugih. Važno je da znamo i da ne zaboravimo da, iako nas Mirjam drži u svojim zjenicama, poput dragulja, da i u našim očima mora biti sjećanje na to koliko je Isusa stajalo da nas oslobodi od moći grijeha.

Nema Više vremena; knjiga; autor Augustyn Pelanowski OSPPE; Nakladnik Figulis; 2017

Iz knjige „Nema više vremena!” autora Augustyna Pelanowskog, OSPPE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh