Svjedočanstva

GEMMA GALGANI

PRIČA O „DJEVOJČICI BOLESTI“ Moramo li patiti da bismo se spasili?

PRIČA O „DJEVOJČICI BOLESTI“ Moramo li patiti da bismo se spasili?

Foto: Shutterstock


 

Nazvali su ju „djevojčicom bolesti“

Sveta Gemma (Biserka) Galgani. Gemma znači dragulj, biser – dragi kamen lijep poput zvijezda. Prema Platonu, jednom od najvažnijih filozofa antike, drago kamenje potječe od zvijezda i planeta. I doista, među svetcima ona blista poput zvijezda, poput dragocjenog dragulja. Obdarena neuobičajenom inteligencijom i ljepotom, već u prvim godinama školovanja izdvajala se je kao najsposobnija učenica. Njezin život je ipak bio uzdizanje u nebo i zato je bio težak! Nazvali su ju „djevojčicom bolesti“.

Kad je imala osam godina, ostala je bez majke, a kad joj je umro otac, njegov gubitak ju je toliko pogodio da je oslabjela. Nakon toga došle su brojne bolesti: tuberkuloza, osteoporoza, deformacija kralježnice, upala uha, paraliza i potpuna gluhoća. Bolne operacije čišćenja kostiju bez anestezije podnosila je s herojskim strpljenjem, imajući pred sobom sliku razapetog Krista. Ubrzo je dobila stigme, čime se je poistovjetila s Kristom.

„Kad sam došla k sebi, shvatila sam da klečim na podu. Na rukama, stopalima i na srcu neprestano sam osjećala snažnu bol, a mjesta koja su boljela jako su krvarila…“

„Bila je večer. Obuzelo me ogromno kajanje za grijehe, kao nikada prije; postala sam svjesna svih patnji koje je Isus pretrpio za moj spas. Tad sam se našla u prisutnosti svoje Najsvetije Majke. Na njenoj desnoj ruci bio je moj anđeo čuvar. Ljubljena Majka mi je naložila srdačno kajanje za grijehe, a kad sam to napravila, obratila mi se: „Kćeri, u Isusovo ime uvjeravam te da su ti grijesi otpušteni. Moj Sin Isus te veoma obdario ljubavlju i želi te obdariti posebnom milošću. Hoćeš li je biti dostojna? Ja ću ti biti Majka, a ti, hoćeš li se pokazati istinskom kćeri?“ Zatim je razgrnula svoj plašt i njime me ogrnula. U tom trenutku ukazao mi se Gospodin Isus. Sve njegove rane bile su otkrivene, ali umjesto krvi iz njih je izlazila vatra, koja je smjesta dotaknula moje dlanove, stopala i srce. Imala sam osjećaj kao da umirem od boli i da me Majka Božja nije pridržavala, pala bih na zemlju. Kad sam došla k sebi, shvatila sam da klečim na podu. Na rukama, stopalima i na srcu neprestano sam osjećala snažnu bol, a mjesta koja su boljela jako su krvarila. Umotala sam ih kako sam znala i uz pomoć anđela čuvara dovukla sam se do kreveta. Bolesti su same nestale u petak u tri sata popodne.“

Naravno da Isus ne želi da patimo, ali u nekim slučajevima želi nam zorno prikazati kakve muke treba podnijeti da bi se drugi spasili

Svaki petak stigme su se obnavljale. Bitan znak u toj viziji je bila Marijina gesta pokrivanja plaštem. U Bibliji to označava prihvaćanje čijeg duha, kao što je to bio slučaj s Ilijinim plaštem, koji je uzeo Elizej. Gemma je veoma patila, ali ta patnja nije bila besmislena. Sudjelovala je u muci Kristovoj, suosjećala s njegovom boli, uzrokovanom ljudskom ravnodušnošću i grijesima.

Naravno da Isus ne želi da patimo, ali u nekim slučajevima želi nam zorno prikazati kakve muke treba podnijeti da bi se drugi spasili.

Kakve muke treba podnijeti da bismo pobjegli od muke prokletstva u paklu – možda se to nikada nismo zapitali, ali dobro je to imati na umu i biti zahvalan kada vidimo koliko boli je potrebno da se koga izvuče iz zmijinog ždrijela. Zbog tog je Isus predložio Gemmi da sudjeluje u njegovoj patnji za izbavljenje drugih. Važno je da znamo i da ne zaboravimo da, iako nas Mirjam drži u svojim zjenicama, poput dragulja, da i u našim očima mora biti sjećanje na to koliko je Isusa stajalo da nas oslobodi od moći grijeha.

Iz knjige „Nema više vremena!” autora Augustyna Pelanowskog, OSPPE.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 72 umjesto 80 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh