Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Najbolji način da se pobrinemo za svoje spasenje Da je upravo ovaj način koji opisuje pater Augustyn najbolji, dokazano je bezbroj puta u povijesti. Vidimo to na primjeru Šimuna Cirenca, znamo to iz vlastitog iskustva...

Najbolji način da se pobrinemo za svoje spasenje je da pomažemo drugima

Foto: Shutterstock

 

Živeći po naredbama Božjim, znamo da je najbolji način da se pobrinemo za svoje spasenje taj da pomažemo drugima. To je jedna od osnovnih istina kršćanstva: kontakt sa Svemogućim događa se često u ponoru duha i materije, i to silovito. Događa se na mjestu koje izabire Bog, a ne čovjek, nerijetko s iznenađenjem. Čovjek je tada začuđen kao da bi se naglo susreo s nekime koga u prvom trenutku ne može prepoznati i tko budi u njemu jedino zgražanje. Ne znamo naziv mjesta tvojeg susreta sa Šimunom, Isuse. Čini se da čovjek ne zna gdje je to mjesto njegove egzistencijalne dezorijentiranosti i duhovne izgubljenosti. Slučajan susret s čovjekom, i to kažnjenikom, zapravo je bio susret sa skrivenim Sinom Božjim. Zakoračivši na njegov put, mogu izići iz vlastite stranputice. Ne treba ništa posebno govoriti kad se susreće Onoga koji je neizreciv. Na Veliki petak Šimun Cirenac išao je umoran s polja i neočekivano susreće tebe, kojeg su gonili legionari i proklinjalo mnoštvo. Bio je prisiljen pomoći ti.

Može li molitva na koju se prisiljavam, pobjeđujući odbojnost i lijenost, imati vrijednost? Ogromnu!

Može li molitva na koju se prisiljavam, pobjeđujući odbojnost i lijenost, imati vrijednost? Ogromnu! Postoje ljudi koji ne žele pomoći nikomu te oni koji se nameću da pomognu drugima. Vjerovati da se svakomu može pomoći znači bježati od spoznaje da je i nama samima potrebna pomoć u podnošenju samog sebe. Samo mi ti, Gospodine, zaista možeš pomoći podnijeti križ, koji mi samo izgleda kao teret nametnut od tebe ili od religije, a u stvarnosti je to teret mene samog. Podnijeti tvoj križ znači pronaći istinu da se treba prihvatiti sebe samoga, svoj put, svoju sudbinu, koja je sladak jaram i lako breme ako ga se proživljava rame uz rame s tobom.

Šimun nije znao kakvo će značenje imati njegov čin za milijune ljudi, jer za njega samoga to je najprije bilo mučno, a zatim preobražavajuće. (…)

Ulomak iz knjige „Križni put“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh