Vjera i znanost

NEMAM DOVOLJNO VJERE DA BIH BIO ATEIST

Najbolje pitanje koje možeš postaviti ateistu Postavi ateistu ovo pitanje i gledaj što će se dogoditi!

Najbolje pitanje koje možeš postaviti ateistu

Foto: Shutterstock


 

Darvinistima, ateistima najteži problem predstavlja dilema: Odakle je došao prvi život? Jer, put od jedne stanice do ljudskog mozga zasigurno jest dalek, no put od neživih kemijskih tvari do prve stanice mogao bi biti još dulji.

Uočavate li veličinu ovoga problema? Naime, ako darvinisti nemaju objašnjenje za nastanak prvog života, kakvog onda ima smisla da govore o novim oblicima života? Proces makroevolucije, ako je uopće moguć, nije mogao započeti ako život već nije postojao.

No, kao što smo vidjeli u prethodnom poglavlju, to darviniste ne sprječava. Naime, oni su protiv svih empirijskih i forenzičnih dokaza izmislili „priču koja kaže da je to jednostavno tako” (teorija o spontanom nastanku, odnosno teorija o panspermiji). Ona im magijski daje prvi život koji im je potreban. No to nije znanost! Podsjeća nas na šalu Stevea Martina: „Znam kako možete biti milijunaš i ne plaćati porez! Prvo, nabavite milijun dolara. U redu. A sada…”

Najbolje pitanje koje možeš postaviti ateistu

Položaj darvinista je još problematičniji kada uzmemo u obzir da oni uopće ne znaju objasniti izvor neživih kemijskih tvari, a još manje znaju objasniti život. Jedno od najdubljih pitanja koja možemo postaviti je, kao što smo vidjeli u trećem poglavlju, ovo: „Ako Bog ne postoji, zašto postoji nešto, a ne ništa?” Vidjeli smo da ateisti nemaju uvjerljiv odgovor na to pitanje. Ukazivati na mogućnost nije dovoljno; ako žele biti znanstveno vjerodostojni, trebaju podastrijeti dokaze. Očito je da ne znaju odakle je svemir potekao. Dobra bi slika slagalice (svjetonazor) trebala biti u stanju uvjerljivo objasniti sve podatke. Ako ona ne može odgovoriti na temeljna pitanja o porijeklu svijeta ili o porijeklu života, onda nije održiva, i vrijeme je da se potraži nova.

Iako vidimo da je darvinistička slika slagalice u osnovi pogrešna, trebamo promotriti nekoliko tvrdnji koje su darvinisti donijeli u vezi porijekla novih oblika života. Njihova se teorija zove makroevolucija. (…)

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

INTERLIBERSKI POPUSTI: U razdoblju od 10. do 30. studenog knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 60 umjesto 120 kuna. Kupiti ju možete ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

O knjizi „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist“

Ova će knjiga biti posebno zanimljiva onima koji kršćanstvo smatraju izmišljotinom, a svim će kršćanima poslužiti kao izvanredno sredstvo za jačanje vlastite vjere te kao izvor konkretnih argumenata i dokaza za njezinu obranu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh