Duhovnost

SAVJET ZA RODITELJE

Što učiniti kada vaše dijete tvrdi da nije sigurno postoji li Bog To je zaista teška situacija, ali tipičnija nego što mislite. Ako djeca počnu sumnjati u svoja vjerska uvjerenja, to postaje velik izazov za roditelje…

Naš sin tvrdi da nije siguran postoji li Bog. Što nam je činiti

Uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: ,Alex from the Rock Shutterstock

 

Imam sina tinejdžera. Nedavno mi je rekao da nije siguran postoji li Bog. U zadnje nas vrijeme izaziva i traži dokaze da Bog postoji. Zanima me kako da se postavim? Suprug i ja nismo sigurni koliko je ta situacija ozbiljna, trebamo li se bojati ili se radi o sasvim normalnoj fazi?

Odgovor:

To je zaista teška situacija, ali tipičnija nego što mislite. Ako djeca počnu sumnjati u svoja vjerska uvjerenja, to postaje velik izazov za roditelje. Djeca su znatiželjna i vrlo perceptivna. Postavljaju pitanja, i to teška pitanja, o stvarima o kojima nikad nismo puno razmišljali ili smo ih uzimali zdravo za gotovo, kao činjenicu. Zato se trebate naoružati znanjem, proučiti tematiku, znati dati konkretne odgovore. Pitate je li riječ samo o fazi. Kad dijete počne gubiti vjeru, uvijek se radi o ozbiljnoj situaciji, no ako pretjerano reagirate, to ih može samo još više udaljiti od nje.

To je sasvim tipično za mlade ljude. To bih prije nazvala nekim „traženjem“ nego odbacivanjem vjere. Dakle, ne bih to nazvala samo nevažnom fazom, ali ne bih niti pretjerivala. Moj je sin prolazio kroz slično razdoblje prije primanja sakramenta potvrde. Nažalost, nekada je potreban cijeli život da bi osoba razvila snažan osjećaj vjere. Možemo smatrati Bibliju i euharistijska čuda dokazima, ali na kraju je ipak na nama hoćemo li vjerovati u to ili ne. Moj je sin na kraju shvatio da dijete od 13 godina ne može znati više od Evanđelja.

Vaš će sin postavljati tipična pitanja: Ako Bog postoji, zašto dopušta patnju, bolesti, nepravdu i siromaštvo? Ako je stvaran, zašto nam izravno ne odgovara na molitve? Zašto se ne očituje kao u Starom zavjetu? Ta su pitanja uobičajena i sigurno smo se svi nekada u životu zapitali te stvari. Da je katoličanstvo jednostavno, svi bi bili katolici. Kakva bi to vjera bila kad ne bi ništa od nas zahtijevala i kada ne bi bila izazovna? Bez izazova nema ni napretka. Bilo bi dobro da čak potičete sina da postavlja takva pitanja te da mu kažete da nikada ne prestane tražiti Istinu. Potičite ga na čitanje knjiga. Najbolji način na koji možemo našoj djeci dokazati da Bog postoji jest da budemo istinski svjedoci onoga u što vjerujemo.

Mislim da uz puno molitve, znanja i određenu dozu suosjećanja, ovaj izazov može postati prava prilika da se cijela obitelj približi Kristu.

Katrina Fernandez

Izvor: Aleteia

Za Book.hr prevela Vedrana Prka, odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh