Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Moramo biti Crkva koja izlazi Po trgovima ima mnogo manifestacija svake vrste koji promoviraju ljudske ideologije koje su štetne za čovjeka. A mi, kršćani, što činimo kako bismo manifestirali Boga milosrđa i obraćenje srca?... Sve će se više crkvi zatvarati u budućnosti, kao što se to već dogodilo u Sjevernoj Europi. Župa će ili postati misionarska, ili će nestati

Foto: Pixabay, Andrea Toxiri 

 

Onaj tko ne živi u srcu Božjem, izgubljen je čovjek. Kada kažemo da se neko dijete izgubilo? Kad se ne nalazi na mjestu na kojem smo ga ostavili. Što čini tata kad ne nalazi dijete na mjestu na kojem ga je ostavio? Odmah ga počinje tražiti. Našavši ga, kuša veliku radost.

Usuđujem se reći da su mnogi od onih koji idu u Crkvu izgubljeniji i više zalutali od onih koji, tko zna koliko već godina, nogom ne kroče u kršćansku zajednicu

Koje je poslanje Crkve, a tako i svakog kršćanina? Ići u potragu za onim tko se udaljio od Boga i ne zna put natrag. To je iznad svega zadatak klera, da traže kršćane koji su se udaljili od tora, tj. od kršćanske zajednice. Župnik ne može imati ljubav ili apostolski žar samo za one koji idu u Crkvu. Usuđujem se reći da su mnogi od onih koji idu u Crkvu izgubljeniji i više zalutali od onih koji, tko zna koliko već godina, nogom ne kroče u kršćansku zajednicu.

Moramo biti Crkva koja izlazi. Crkva (a tako i svaki kršćanin) ne smije se zadovoljiti time što se u župama još uvijek obavlja mnogo krštenja, mnogo prvih Pričesti i Krizmi, mnogo vjenčanja

Papa Franjo nas je navikao slušati jednu rečenicu koja se meni osobno veoma sviđa. Koja je to rečenica? Evo je: Moramo biti Crkva koja izlazi. Crkva (a tako i svaki kršćanin) ne smije se zadovoljiti time što se u župama još uvijek obavlja mnogo krštenja, mnogo prvih Pričesti i Krizmi, mnogo vjenčanja. Kao kršćani, moramo se također brinuti i zabrinjavati za mnoge kršćane koji su, iz ovog ili onog razloga, izašli iz Crkve.

Po trgovima ima mnogo manifestacija svake vrste koji promoviraju ljudske ideologije koje su štetne za čovjeka. A mi, kršćani, što činimo kako bismo manifestirali Boga milosrđa i obraćenje srca? Uvijek ostanem zadivljen i poučen kada u Vazmenom vremenu vidim kako neokatekumenske zajednice idu po trgovima naviještati Evanđelje i pričati kako su se mnogi od njih vratili u Crkveni tor nakon dugih godina odsustva.

 

Ako župa ne postane misionarska na vlastitom teritoriju, osuđena je da umre. Sve će se više crkvi zatvarati u budućnosti, kao što se to već dogodilo u Sjevernoj Europi. Župa će ili postati misionarska, ili će nestati.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh