Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Molim te, izlij silu svoga Duha da se rodim nanovo i da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, ti si mi dao moga supružnika, stavio si još jedan život u moj život. Taj život vrijedan ti je isto kao moj, silno vrijedan. Dao si život, za naše živote. Podnio muku, da po toj milosti možemo uvijek doći pred tebe takvi kakvi jesmo. Ne osuđuješ nas, već želiš upotrijebiti naše živote da uvidimo ljepotu i ljubav stvaralaštva, tvoga i našeg Nebeskog Oca (Iv 20,17). Strpljiv si s nama i želiš da i mi budemo strpljivi sa sobom i jedno s drugim. No, pitam se, kako ja vidim taj život koji si stavio u moj život? Primjećujem li supružnika kao dušu, čovjeka, tvoje ljubljeno biće? Tvoj dar meni?! Predajem li svoj i njegov/njezin život tebi? Molim li milost da ga/ju vidim kao što ga/ju ti gledaš? Koliko mi vrijedi taj život? Jesam li se uopće ikada pitao o svemu tome? Jesam li ikada o tome razmišljao/razmišljala? Ako nisam, pitam li se, zašto nisam? Što prvo, i najviše primjećujem na svome supružniku?

Molim te, rodi me nanovo da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini (Iv 4,23)

To što prvo zamjećujem, ustvari je stav moga srca i to daleko više govori o meni nego o njemu/njoj. Tu mogu vidjeti svoje srce. No, gledam li na to tako? Pokušavam li ga/ju barem gledati kao Isus? On vidi čovjeka, ne osuđuje, gleda čovjeka s „usahlim srcem“ (Mt 12,9), ranjenog, grešnog, slabog, izgubljenog, ali vrijednog. Ili sam ja kao farizeji, koji glume pravednost, koji vide sebe kao ispravne? Tjeram li i ja „pravdu“ i svoje pravo, želim li „istinu“, da moj supružnik „progleda“, dok mi je ustvari najčešće na srcu to da ga/ju optužim i da proglasim da sam ja u pravu (Mt 12,10)? I onda će sve biti dobro, zar ne, kada se on/ona promijeni? Želim ispitati svoje srce, jer mi ti, Bože, kažeš da ti ljubiš srce iskreno (Ps 51,8) i da samo tako mogu doći do prave istine, istine koja oslobađa. Osjećam li se istinski slobodno? Želim li takvu slobodu, želim li da me Krist oslobodi (Gal 5,1), ili se čak i molim Kristu, ali znam ja kako ću doći do rješenja, ja sam „osloboditelj“?

Isuse, oprosti mi moju licemjernost, neiskrenost, farizejstvo, sebičnost i egocentričnost

Trudim li se uistinu otvoriti svoje usahlo srce i dopustiti tebi, Kriste, da ga ozdraviš, da mogu iskreno ljubiti, poštovati, da mogu u konačnici supružnika vidjeti pravim očima? Ili očito ima puno stvari, situacija, prilika, stavova, koji su mi važniji od supružnika (Mt 12,12)? Ali reći ću, ja se borim i važan mi je brak, no on/ona je glavni uzrok problema. Ako sam u to uvjeren/uvjerena, živim u laži! I odatle tolike frustracije, a ne od supružnika, koji je ranjen i treba ljubav kao i ja. Kako bih se ja osjećao/osjećala da se supružnik tako ponaša prema meni i da razmišlja na takav način? Po čemu sam ja vrjedniji/vrjednija? Shvaćam li barem malo Isusove riječi s Križa: „Oprosti im jer ne znaju što čine“ (Lk 23,34)? Želim li ja da moje srce ozdravi, uistinu, ili nižem niz opravdanja i ne želim iskreno priznati da sam i ja pogriješio/pogriješila, barem ponekad, želim li doći iskreno pred Gospodina?

Isuse, oprosti mi moju licemjernost, neiskrenost, farizejstvo, sebičnost i egocentričnost. Oprosti mi jer očito ne znam što činim. Predajem ti ovog trena svoje srce, zazivam tvoju milost, dolazim ti iskreno, takav/takva kakav/kakva jesam i vapim ti, iscijeli i ozdravi moje usahlo srce da može primiti i dati ljubav, da vidi kao što ti vidiš, da shvati istinu i vrijednost života, svoga i supružnikova. Molim te, izlij silu svoga Duha da se rodim nanovo i da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini (Iv 4,23).

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isus zna da smo mi sami povrijeđeni, da smo slabi, da ne možemo. Silno je zainteresiran za nas, daje nam svoju milost, bez koje ne možemo ništa (Iv 15,5). Frustrirani smo i ljuti, muče nas povrede i često smatramo da će se one riješiti kada za naše stanje optužimo supružnika i druge. Da, griješi i on/ona, da, stvara ti terete, da, kriv/kriva je, bez sumnje i bez opravdavanja, no Isus ti kaže da TI dođeš takav/takva i da mu predaš svoje srce koje je u svemu tome usahlo, da najprije njega promijeni i oživi, jer tek onda ćeš moći iskreno i pravilno pristupiti i supružniku, tek onda će muka i uskrsnuće za tebe i tvoj brak, obitelj imati smisla. Zašto često radiš obratno, zašto pokušavaš sam/sama, zašto se frustriraš, kad je Isus sve to uzeo na Križ? Zašto čekaš da supružnik napravi prvi potez?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh