Mladi

MLADI, VEZE I SPOLNE BOLESTI Da nema AIDS-a, na naslovnim bi se stranicama svih novina pisalo o ovoj spolnoj bolesti Ova se spolna bolest brzo širi i zahvaća milijune…

Da nema AIDS-a, na naslovnim bi se stranicama svih novina pisalo o ovoj spolnoj bolesti

„Ovaj virus divlja”, kaže dr. Stephen Curry iz Medicinskog centra u Bostonu. „Da nema side, na naslovnim bi se stranicama svih novina pisalo o njemu.” Doktor misli na HPV, relativno novu bolest koja se brzo širi i koja zahvaća milijune.

Ovo je glavni simptom

Ova je bolest naziv dobila po virusu koji ju uzrokuje (Humani papiloma virus). HPV osobito prijeti tinejdžerkama. Bolest se prenosi spolnim putem, bolna je i često neizlječiva. Njezin glavni simptom, i kod muškaraca i kod žena, su izrasline na genitalijama.

Neke vrste povezane s rakom grlića maternice…

Konvencionalni tretman ne može izaći na kraj s ovom bolešću. Ona se može pritajiti da bi se izrasline vratile nakon nekoliko godina. Najgore je to što su neke vrste HPV-a povezane s rakom grlića maternice ili drugih organa. Nosioci virusa koji nemaju izrasline često nisu ni svjesni da su zaraženi. Ne shvaćaju kakvom riziku izlažu sebe i svoje seksualne partnere.

U Centru za kontrolu bolesti u Atlanti procjenjuju da se, samo u Americi, HPV-om godišnje zarazi između 500 000 i milijun osoba. Times Magazine piše: „Još nema rješenja. Pretpostavlja se da će trebati mnogo godina kako bi se obuzdala sljedeća epidemija spolno prenosivih bolesti.” Gorak plod.

Ulomak iz knjige za mlade o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh