Brak i odnosi

MLADI, VEZE, BRAK Seks prije braka: zašto je bolje čekati, i kako reći „ne” (2.) Jedna djevojka koja je živjela čistoću rekla je svom ocu kako se ponekad pita što to ona čeka. On joj je mudro odgovorio…

Seks prije braka: zašto je bolje čekati, i kako reći „ne” (2.)

Foto: Shutterstock

Praktični koraci koje treba poduzeti kako bi mogao/mogla reći „ne”

Kako bi rekao/la „ne”, to najprije treba doći iz tvoga srca, ali to moraš pokazati i svojim postupcima. Evo nekih praktičnih koraka koji će ti pomoći da tu svoju odluku provedeš u djelo.

  1. Zapiši svoje principe na komadu papira, u svome dnevniku – ono što hoćeš i što nećeš napraviti. Trebaš imati neka pravila koja se ne mogu mijenjati niti prekršiti – pravila koja nećeš prekršiti ni zbog koga. Na primjer:
  2. čuvat ću svoju nevinost za osobu s kojom ću biti u braku
  3. neću se upuštati u „peting”
  4. neću ići kod dečka, niti ću ga pozvati kod sebe, kad nema nikog kod kuće
  5. neću ići na partije na kojima znam da će biti alkohola, droge i seksa.

Djevojka bi trebala paziti kako se odijeva. Koliko dugmeta na bluzi ne zakopčaš? Mladić primjećuje takve stvari. Možeš jedno govoriti ustima, a drugo načinom odijevanja.

  1. Planiraj vaš spoj. Pitaj što ćete raditi? Kad završite ono što ste planirali, neka i spoj završi. Brojni tinejdžeri bi ti mogli posvjedočiti: „To se dogodilo kad nismo isplanirali izlazak i kad smo imali previše slobodnog vremena; onda smo upali u gabulu.”
  2. Reci mu unaprijed kakvi su tvoji principi što se tiče seksa. U današnje vrijeme mnogi mladići, nakon što s djevojkom izađu više od jednom ili dvaput, očekuju da će s njom imati spolne odnose. Zato mu trebaš jasno kazati kakvi su tvoji principi. Reci mu: „Ne želim imati odnose i ne želim da se dodirujemo. Ne želim francuski poljubac.” Tako ćeš se poštedjeti mnogih svađa i mnogo tuge. Ako njegovi standardi nisu ovakvi, najbolje bi bilo da se ne viđate.

Reći „ne” znači gledati naprijed, u budućnost

(…)

Na svoje iznenađenje mnoge su djevojke, kad se pročulo da su djevice i da to do braka namjeravaju i ostati, potakle interes više mladića, te su i njihova prijateljstva bila kvalitetnija. Ti su mladići znali kako stvari stoje pa su oboje mogli svoju pažnju usmjeriti na međusobno upoznavanje i na to da se dobro provedu.

Treba priznati da u današnjem svijetu koji je lud za seksom nije lako održati čistoću. Mladiću treba hrabrosti da ode sa zabave kada se parovi počnu povlačiti u sobe. Djevojci treba hrabrosti da kaže „ne” i da to nastavi govoriti i kad druge kažu „da”. No, nagrada je velika.

„Što to ja čekam?!”

Jedna djevojka koja je živjela čistoću rekla je svom ocu kako se ponekad pita što to ona čeka. On joj je mudro odgovorio: „Mislim da ti mogu reći što čekaš. Čekaš da budeš slobodna. Slobodna od glasa tvoje savjesti koja ti ne da mira, i od tamne sjene osjećaja krivnje. Slobodna da daš sebe cijelu, a ne samo jedan uspaničeni dio…”

Nagrada!

Nagrada za odgađanje seksa do braka dolazi kasnije, ali ona je predivna. Kakva je to nagrada? Evo je: Biti u stanju započeti bračni život bez stida, bez osjećaja krivnje, bez žaljenja i bez bolesti koje se prenose spolnim putem!

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh