Evangelizacija

Marko Matijašević: Zašto su svi muškarci pozvani biti lideri? Tko je lider? Zašto su svi muškarci pozvani biti lideri? Na ova dva ključna pitanja odgovorio je Marko Matijašević, predsjednik udruge „Eho‟ i voditelj Doma molitve Zagreb, angažirani laik s 10 godina iskustva na polju liderstva

Marko Matijašević

Foto: Book.hr


 

Već na početku snimke s 2. online konferencije katoličkih muškaraca pod nazivom „Budi muškarac‟ koja se održala od 25. do 27. lipnja 2021. godine, Matijašević je definirao termin lider koji se često krivo razumije i interpretira.

Tko je lider?

„Lider je osoba koja vrši utjecaj. Svatko od nas je lider na nekom području.‟ Primjerice, svaki je muškarac lider u svojoj obitelji, pri čemu lider nije stroga osoba koja upravlja drugima. Kako nam je Isus pokazao svojim primjerom, lider je osoba koja druge poslužuje. „Tko želi biti najveći neka bude sluga svima‟, piše u evanđeljima. Lider je osoba koji druge oko sebe čini boljima.

…možemo biti glava obitelji samo ako je Krist naša glava, odnosno autoritet kojem se podlažemo

Zašto smo mi, muškarci, pozvani biti lideri? Na to je pitanje Matijašević odgovorio ovako: Zato što smo u Kristu mi kraljevi, svećenici i proroci, i zbog toga smo lideri, glave obitelji. Međutim, možemo biti glava obitelji samo ako je Krist naša glava, odnosno autoritet kojem se podlažemo.

Primjerice, prema Kristovoj svećeničkoj službi, mi smo pozvani prinositi žrtve i moliti za narod. Također, pozvani smo predvoditi molitvu u obitelji i druge poticati na zauzetiji i autentičniji sakramentalni život.

…muškarac treba osluškivati Božju riječ i Božju volju i prenositi ih svojoj obitelji

Prema Kristovoj proročkoj službi, pozvani smo pak propovijedati evanđelje riječju i primjerom. Proroci su bili oni koji su slušali Božji glas i prenosili ga narodu. Tako i muškarac treba osluškivati Božju riječ i Božju volju i prenositi ih svojoj obitelji.

Prema Kristovoj kraljevskoj službi, kao što kralj vodi i štiti svoj narod, tako smo i mi, muškarci, pozvani voditi svoju obitelji i štititi je. Naravno, ta služba podrazumijeva zdrav autoritet.

„Što god čistim srcem želimo učiniti, pomoći drugome, bilo što, Bog to može upotrijebiti i promijeniti nečiji život. Gdje god da se nalazimo, na kojoj god poziciji da se nalazimo, ako vršimo utjecaj, ako smo svjesni tog utjecaja, mi možemo promijeniti nečiji život, dotaknuti nečiji život i zapravo donijeti spasenje u nečiji život‟, istaknuo je Marko Matijašević.

Kralj David – nijedan lider nije savršen

Naveo je i kralja Davida kao primjer liderstva, čovjeka po Božjem srcu, koji je u svome liderstvu znao i pogriješiti, ali se znao i pokajati. Nijedan lider nije savršen, a toga bismo uvijek trebali biti svjesni. Važno je samo da se želimo svakodnevno usavršavati na tome polju.

Mi, katolički muškarci, pozvani smo biti lideri, a ako to ne želimo biti, ovaj će svijet voditi krive osobe, kako je to bilo i u povijesti

Zanimljivo je da su danas za temu liderstva najviše zainteresirane žene, dok muškarci smatraju da im to ne treba. Matijašević je naveo kako su interes za njegove radionice o poduzetništvu dosad najviše iskazale žene.

Mi, katolički muškarci, pozvani smo biti lideri, a ako to ne želimo biti, ovaj će svijet voditi krive osobe, kako je to bilo i u povijesti. „Društvo dolazi u krizu kada manjka dobrog i pravog liderstva‟, zaključio je u svome izlaganju Marko Matijašević.

Marko Matijašević voditelj je programa „Tobija„, o liderstvu u sklopu Eho projekta. 

Kako organizirati vlastiti život.
Kako voditi tim.
Kako funkcionirati kao grupa.
Kako razvijati druge.
Kako komunicirati.
Kako svoju viziju pretvoriti u stvarnost.

Ovdje saznaj više o programu i prijavi.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh