Duhovnost

BOG TRAŽI ČOVJEKA

Bog nas može promijeniti iznutra, ozdraviti, osloboditi On daje 99 %, a mi jedva 1 %. Ali samo zajedno ostvarujemo stopostotnu djelotvornost

Foto: webandi, Pixabay

 

Mladenci imaju problem jer nedostaje vina. Situacija nadilazi domaćine i potrebna je božja intervencija. Ali prije nego što Isus počinje djelovati, obraća se slugama: „Napunite posude vodom.“ Kao da nije mogao učiniti da se voda sama stvori u tim posudama? Mogao je, ali nije tako učinio. Jer Isus ne koristi svoje moći da bi zamijenio ljude u onome što mogu učiniti sami. Ali također ne nalaže čovjeku raditi stvari koje prekoračuju njegove mogućnosti. Donošenje vode bilo je u granicama ljudskih snaga. Zbog tog su to morale učiniti sluge. Pretvaranje vode u vino – već nije u ljudskoj moći. I tu dolazi Isus. Ukratko, potrebno je učiniti što je nama moguće, da bi Bog mogao djelovati. To je jednostavna i važna pouka.

Jedino nas Bog može promijeniti iznutra, ozdraviti, osloboditi. Ali to ne znači da mi ništa ne možemo učiniti

Treba Isusu donositi vode

Također je potrebno izbjegavati interferenciju u prostor božjih sposobnosti. Kada tko kaže: „Odlučio sam se promijeniti“, što on pod time misli? Valjda jedino na plastičnu operaciju. Jer na polju duhovnog života to je kao da kažete: „Slušaj, pretvorit ću vodu u vino. Vlastitim silama!“ No, izvoli, počni raditi. Blagoslovi Bože! Vidjet ćemo posljedice toga. Jedino nas Bog može promijeniti iznutra, ozdraviti, osloboditi. Ali to ne znači da mi ništa ne možemo učiniti. Treba Isusu donositi vode. Pripremati „materijal“ za Božje čudo promjene. Naše su male vjernosti molitvi, obavezama, odlukama, poput kante vode. Često nam se to čini bijedno, mizerno, nekako neodgovarajuće uzvišenom projektu pod naslovom Hoću postati svet, ali to je naš udovičin novčić. Malo, ali sve što imamo. To je naš trud kojim Bogu govorimo: „Žudim za tvojim djelovanjem u mojem životu.“ I tada Isus može krenuti u akciju.

Bog će ostvarivati velika čudesa ako s naše strane čuje odlučno da, izraženo na stotinu načina u angažiranosti i vjernosti

Trebamo mu reći ‘da’

Marija je postala Isusovom majkom zahvaljujući silnoj Božjoj milosti, koja ne poznaje granice. Ali da bi ta milost mogla početi djelovati, bila je potrebna Marijina suglasnost. Njezino da izrečeno u vjeri i povjerenju. Samo toliko, a tako mnogo. Sve ostalo bilo je na Bogu. Upravo tako je i u našem životu. Bog će ostvarivati velika čudesa ako s naše strane čuje odlučno da, izraženo na stotinu načina u angažiranosti i vjernosti. Naprimjer, kada želim moliti, prati me zapravo ispravno uvjerenje da to ne znam činiti. Ako se Duh Sveti neće moliti u meni, moj trud bit će uzaludan. Ali Duh Sveti neće me na čaroban način prenijeti u kapelu. Neće mi organizirati vrijeme klanjanja. Odluka o mjestu i vremenu molitve ovisi o meni. O meni ovisi i vjerna ustrajnost, što je moja deklaracija da čeznem za susretom s Bogom. I tada, kako nam obećaje riječ, dolazi Duh Sveti da pomogne našu slabost i zauzima se za nas.

On daje 99 %, a mi jedva 1 %. Ali samo zajedno ostvarujemo stopostotnu djelotvornost

Čin Božje moći

Poniznost se upravo rađa iz svijesti da je taj naš trud malen, nedostatan za velika Božja djela koja se na taj način ostvaruju. Tada jasno shvaćamo da je to čin Božje moći, a da smo mi samo glinene posude u kojima se on ostvaruje. Bogu je takva naša suradnja dovoljna. On daje 99 %, a mi jedva 1 %. Ali samo zajedno ostvarujemo stopostotnu djelotvornost.

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh