Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Marijo, želim priznati svoje slabosti, znajući da neću biti osuđen i želim postati supružnik koji će se svaki dan truditi živjeti po Božjoj Istini

5 min

RAZMATRANJE I MOLITVA


Marijo, kako mi je često teško shvatiti, vidjeti i živjeti pravi kršćanski smisao obitelji. Toliko toga me svaki dan odvlači od toga, od Istine, od predanja tebi i tvome Sinu, toliko toga utječe na moje emocije, stavove, „puni“ mi misli „istinom“, onima što je „savršena“ obitelj, što je savršeni brak, a ja prečesto povjerujem, pa se ponovno razočaram. Uspije me sve to udaljiti od tebe, a dok sam daleko od tebe, daleko sam i od istine, to je jednostavno tako. I vidim kako u takvim situacijama, kada se tome predam, malo po malo tuga, gorčina, neistina, koja mi je prije izgledala kao prava istina, preuzima moje srce, misli, odluke i na koncu i djela. I onda, ponekad ili često pod utjecajem svega osuđujem i osudim, možda i nesvjesno, supruga/u, djecu. Želim zastati na tren, ostaviti sve i doći bliže tebi Marijo, predati ti svoje emocije, stavove, misli, bez osude samog sebe ili supruga/e, jer znam da me ni ti, ni Isus, ni Otac ne osuđujete, već čekate strpljivo moje iskreno i raskajano srce. No pitam se, koliko si ti kao Majka imala razloga i prava, ako gledamo po ljudski, osuditi one koji su bešćutno i besramno osudili tvoga nevinog Sina, razapeli ga?

Pitam se, koliko puta ja osudim svoga/svoju supruga/u bez da se i pitam kako je njoj/njemu?

No ti si im oprostila, ti si postupila po Istini, a ne po svijetu i emocijama koje su ti zasigurno razarale srce. Opet, ne osuđujući sebe, već s predanjem tebi, pitam se, koliko puta ja osudim svoga/svoju supruga/u bez da se i pitam kako je njoj/njemu, bez da zastanem i pokušam barem vidjeti zašto je i sam/a reagirao/la određeno, zašto je možda ljut/a, tužan/a? Ili ipak postupim po emocijama, svome pravu i osudim, ne shvaćajući da time ustvari pripadam ne određeni način onoj rulji i svima onima koji su osudili Krista. Možda je i moj supružnik kriv, možda nije, no želim li u braku slijediti tvoj primjer i ići putem svetosti ili želim ipak ja određivati put i grešnim postupcima motivirati supružnika da mi dadne ono što meni treba? A možda u isto vrijeme smatram kako sam bliže tebi, pravedniji/a, ispravniji/a. Marijo, želim priznati svoje slabosti, znajući da neću biti osuđen i želim postati supružnik koji će se svaki dan truditi živjeti po Božjoj Istini, shvaćajući da jedino tako mogu ići prema Nebu i biti savršeni supružnik, dobiti na koncu što meni treba.

Zato predajem svaki strah, nemir, izranjene emocije, tugu, sebičnost na Križ tvoga Sina Marijo

No, ne želim ići sa stavom i odlukom prvenstveno da nešto činim suprugu/supruzi da dobijem natrag, već da činim ispravno i postupam sveto, jer znam da će mene Isus na koncu života pitati za moja djela, za moje prilike i ne želim ih imati hrpu propuštenih. Ali priznajem i osvješćujem si ovog trena da bez tebe Marijo i bez Isusa to ne mogu učiniti. Zato predajem svaki strah, nemir, izranjene emocije, tugu, sebičnost na Križ tvoga Sina Marijo i odlučujem se ići putem svetosti u braku i obitelji, znajući da ću i pasti, ali se želim ustati i ustrajati. Pomozi mi Marijo i zagovaraj me!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

„Ne sudite i nećete biti suđeni.“ (Lk 6,37) Ovo je istina i ovo je ono što nam Bog daruje kao slobodu, za naš brak, obitelj, život. Možda smatramo to „nametom“, nepravdom ili teretom, možda izgleda kao nešto što me opterećuje, no ako priznam sam/a sebi, upravo je ovo ono što me oslobađa. Predaj se Mariji i zamoli ju da te ona uvede u Istinu. Ili možeš i dalje po svome…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh