Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Majke, evo kako vaše poštovanje djeluje na mušku djecu Govorenje s poštovanjem djeluje na vašeg sina jer zadovoljava njegovu iskonsku potrebu za poštovanjem, koja se nalazi duboko ugrađena u njegov duh

Foto: Unsplash,  Antoine Transon

 

Majke mi stalno govore da ih je primjena poštovanja dovela do potpuno nove razine i razumijevanja u odnosu s njihovim sinovima. Nakon slušanja našeg seminara o braku jedna mama mi je napisala da je odlučila obraćati se s poštovanjem svojemu sinu:

Kad mi se moj sin povjeri, kažem mu: „Zbilja cijenim ono što si mi rekao“, ili: „Poštujem način na koji si riješio tu stvar“, ili: „Veoma mi se sviđa način na koji preuzimaš inicijativu da bi riješio stvari i probleme.“ To je mojeg sina razveselilo više nego bilo što drugo što sam ikada rekla. Govorim mu o poštovanju u športskim natjecanjima i pokazivanju poštovanja prema protivniku. Moj je sin oduvijek znao da ga volim. Sada zna i da ga poštujem, njega i njegove ideje, što mi prije nije baš najbolje išlo.

Iskazivanje poštovanja sedmogodišnjaku

Jedna druga majka javlja mi o razgovoru koji je imala sa svojim sedmogodišnjim sinom, a što je klasičan primjer kako iskazivanje poštovanja djeluje na muškarca.

Mama: „Poštujem te.“
Sin se na to kiselo nasmije.
Mama: „Znaš li što to znači?“
Sin odmahuje glavom da ne.
Mama: „To znači da se ponosim tobom i mislim da si častan i snažan muškarac.“
Sin (sjedajući uspravnije i pomalo se smiješeći): „Hvala, mama.“
Mama: „O čemu želiš više čuti? O tome da se ponosim tobom i mislim da si snažan muškarac ili da te volim?“
Sin: „Da se ponosiš i da sam snažan.“

Govorenje s poštovanjem djeluje na vašeg sina jer zadovoljava njegovu iskonsku potrebu za poštovanjem, koja se nalazi duboko ugrađena u njegov duh

Njezin sedmogodišnji sin zna da ga ona voli, ali njezino poštovanje mu je bilo nešto novo – i sviđalo mu se je.
Obraćenje s poštovanjem djeluje na mušku djecu bez obzira na njihovu dob, ali kada kažem da „obraćenje s poštovanjem djeluje“, ne mislim na manipuliranje djecom ili na pridobivanje da se ponašaju na određen način. Govorenje s poštovanjem djeluje na vašeg sina jer zadovoljava njegovu iskonsku potrebu za poštovanjem, koja se nalazi duboko ugrađena u njegov duh. Da, volite ga, ali najbolji način da iskažete svoju ljubav jest da poštujete duh svojeg sina, koji je dragocjen Bogu. On nekada neće biti onakav kakav treba biti, ali će i tada trebati poštovanje. Nećete se uvijek osjećati kao da on zaslužuje vaše poštovanje, ali upravo u tim će ga trenutcima najviše trebati.

Slijede tri provjerena koraka za majke da govore i ophode se s poštovanjem prema svojim sinovima…

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh