Roditelji i djeca

OTAC I KĆI

Zašto djevojčice drame i što očevi trebaju iz toga naučiti „Otac mora prepoznati da njegova kći često kaže veoma dramatične riječi neslaganja i protesta ne zato što ne bi poštovala njega kao oca, već zato što se osjeća zanemareno.“

Foto: Shutterstock

 

Mnogi tate složili bi se da riječ drama može biti napisana na čelima njihovih kćeri. Otac mora prepoznati da njegova kći često kaže veoma dramatične riječi neslaganja i protesta ne zato što ne bi poštovala njega kao oca, već zato što se osjeća zanemareno. Glavni razlog „emocionalne oluje“ jest taj što ona treba njegovu bezuvjetnu ljubav. Ona očekuje da će ju njezin otac voljeti čak i ako ga ne poštuje.

Kći treba očevu ljubav

Mislim na oca koji je trebao voditi svoju trinaestogodišnju kćer u kupovinu, ali nešto mu se je pojavilo na poslu i morao je otkazati susret s kćeri. Nažalost, nije imao puno vremena za objašnjavanje, pa joj je samo poslao kratku poruku: „Oprosti, dušo … možda sljedeći put.“ Ali njegova je kći s tim računala i ljutito mu odgovara: „To se UVIJEK događa! NIKADA ne održiš svoja obećanja!!!“

Ako tata to protumači kao kćerin dramatičan ispad i nepoštovanje prema sebi, povući će se pred njom da spriječi daljnju emocionalnu eskalaciju ili će reagirati srdito i ukoriti ju. U oba slučaja može se činiti da mu nije stalo do nje, što nikako nije istina. Kći uistinu treba njegovu ljubav, mada je reagirala nezrelo, što se može činiti kao nepoštovanje.

Ružičaste i plave razlike

Ako tata primijeti njezino razočarenje i frustraciju, onda oni mogu to izgladiti. Ali ako on uporno želi „naučiti ju da ne može tako govoriti“, ona će biti samo još više uvjerena da nije zjenica njegova oka i može zadobiti ranu u srcu koja će ostati zauvijek.

Još ima puno toga što se može reći o plavim i ružičastim razlikama između očeva i kćeri, kao i praktičnih savjeta. Možete ih pronaći na stranici loveandrespect.com/parenting/gender. Možda vas zanimaju i ostala dva odnosa o kojima još nije bilo govora: očeva i sinova te majki i kćeri.[1]

[1] Razumijevanje plavih i ružičastih razlika veoma je važno, ali što je s razlikama između plavoga i plavoga te ružičastoga i ružičastoga? Očevi i sinovi imaju svoj vlastiti jezik i komunikacijske izazove, a također i majke i kćeri.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji (Roditelji čeznu za poštovanjem, djeca trebaju ljubav)“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh