Duhovnost

PATER AUGUSTYN PELANOWSKI

Kraljevstvo Isusovo je kraljevstvo ljubavi, a u ljubavi nema dominacije i ponižavanja Isusov svijet je svijet službe, a ne dominacije, svijet bratstva, a ne spora. U odnosu između Kristovih učenika nema distance i nadmoći. On je izgrađen na temelju ravnopravnosti i služenja

Kraljevstvo Isusovo je kraljevstvo ljubavi, a u ljubavi nema dominacije i ponižavanja

Živimo u dva svijeta: duhovnom i osjetilnom. U oceanu duha i akvariju tijela. Benedikt XVI. je govorio o dva bogatstva, između kojih smo razapeti: hyparkhonta i hypostasis. Također govori i o dva odnosa prema stvarnosti: o hypomone i hypostole. Hypomone je strpljiva ustrajnost, zahvaljujući kojoj u nadi očekujemo ispunjenje kraljevstva Isusova. Hypostole je izbjegavanje istine o tom kraljevstvu koje dovodi do zastranjivanja. Moramo se zapitati koji svijet nam daje život, što nas uistinu oživljava: osjetila ili duh. Je li nam lakše sjediti ispred ekrana koji prikazuje razvratnost i nasilje ili ispred otvorene Biblije, u kojoj je skrivena ljubav i sloboda? U našem svijetu neprestano moramo birati između dobra i zla.

Kako se rađa zlo u čovjeku

Prema profesoru psihologije Philipu Zimbardu, zlo se rađa u čovjeku iz potrebe vlasti, dominacije nad drugima. Biblija na izvjestan način potvrđuje smisao te tvrdnje, poput tog znanstvenika koji dokazuje da dana situacija u čovjeku izaziva zlo ili dobro. Mi iz katekizma znamo da je to zapravo učinak djelovanja zlih sila i sklonosti zvane concupiscentia. Sotona nije htio služiti Bogu i stvorenjima, htio je dominirati. Izvorni grijeh sadrži suptilno, ali tvrdoglavo ne upućeno Bogu. Taj pokušaj udaljavanja od Boga ima cilj preuzimanja vlasti nad svijetom, motiviran je željom odlučivanja o tome što je dobro, a što zlo. Čovjek je htio biti gospodin bez Gospodina Boga. Prva posljedica izvornog grijeha jest ubojstvo Abela. Kajin se nije mogao pomiriti s gubitkom vlasti, nadmoći, dominacije nad svojim bratom. Prva je posljedica grijeha spor koji završava ubojstvom – upravo zbog tog fragment evanđelja o pozivu dvojice braće, Andrije i Petra, dobiva toliku važnost. To je antiteza učinaka grijeha.

Isusov svijet je svijet službe, a ne dominacije, svijet bratstva, a ne spora. U odnosu između Kristovih učenika nema distance i nadmoći. On je izgrađen na temelju ravnopravnosti i služenja.

U ljubavi nema dominacije i ponižavanja

Upitaju ga farizeji: Kad će doći kraljevstvo Božje? Odgovori im: „Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo. Niti će se moći kazati: ‘Evo ga ovdje!’ ili: ‘Eno ga ondje.’ Ta evo, kraljevstvo je Božje među vama.“ (Lk 17, 20 – 21)

Paratereseosprimjetljiv, doslovno znači ‘ne da ga se slijediti’, ‘ne može ga se zapaziti’. Glagol paratereo znači ‘čuvati’, ‘njegovati’, ‘promatrati’, ‘slijediti’, ‘paziti’, ‘očuvati’. Taj izraz se često koristi da bi se opisali farizeji koji slijede Isusa. Rečenica prevedena kao „kraljevstvo je Božje među vama“, zvuči doslovno „u vama je“ i odnosi se na međuljudske odnose. Kraljevstvo Isusovo je kraljevstvo ljubavi, a u ljubavi nema dominacije, ponižavanja, uzvišavanja. (…)

Iz knjige „Nema više vremena” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „Nema više vremena!“

„…u posljednje vrijeme sve je više filmova katastrofe i može biti da suvremeni redatelji nešto predosjećaju, a ne da samo izmišljaju.”

Pomognimo sebi i drugima ispovjediti se, jer vremena je malo. Pomogni sebi i drugima preobratiti se.

Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje,
kako ga neki sporim smatraju,
nego je strpljiv prema vama
jer neće da tko propadne,
nego hoće da svi prispiju k obraćenju.
Kao tat će doći dan Gospodnji
u koji će nebesa trijeskom uminuti…
(2 Pt 3, 9 – 10)

Ulomak iz knjige

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh