Duhovnost

SLOMI STIJENU

Korizma nas svake godine podsjeća da ne moramo umrijeti u grijehu Istinske odluke ublažit će tvrdoću ljudskog srca i probuditi u nama nadu da će božanski Spasitelj učiniti za nas ono što sami ne možemo…

'Korizma nas svake godine podsjeća da ne moramo umrijeti u grijehu'

Foto: Shutterstock

 

Odgovor na pitanje korizmenog vremena, napose Velikog petka, krije se u pitanju: „Misliš li da trebaš božanskog Spasitelja ili se možeš spasiti sam?“

Korizma kakva nam je potrebna, dobro je opisana u ovoj pjesmi:

Veliki petak

Jesam li kamen, a ne ovca
Pa da mogu stati, o Kriste, ispod Tvog Križa?

Da prebrojim kap po kap, krv tvoju
Bez koje polagano ostaješ,
A da ne zaplačem?

Nisu tako voljele te žene
Koje su s teškom tugom oplakivale tebe
Nije tako gorko plakao pali Petar
Nije tako lopov bio ganut

 Ni sunce ni mjesec
Koji kriju svoja lica na
Nebu bez zvijezda
Ni strava velike tmine
U podne
Kao ja, samo ja.

Ali ne daj mi,
Traži svoje ovce, istinski pastiru stada,
Veći od Mojsija, okreni se i pogledaj još jednom
I slomi stijenu.

Christina Rossetti (1830–1894)

Rossetti nas kroz svaku strofu potiče da pogledamo u sebe, a zatim u raspetog Krista. Sigurno si uvjeren kako bi ti, da si tada bio ondje, ostao uz Isusa, tugovao s njim, tješio i njega i njegovu ožalošćenu majku. Govoriš si da bi tako postupio, ali možeš li biti siguran u to?

Ona se dalje pita: „Jesam li kamen, a ne ovca…?“ Dobra ovca slijedi svog pastira. Do kamenog srca ne dopire ništa. Jesi li se ikad oglušio, ili još gore – bio ravnodušan na svog pastira? Je li milost za tebe samo voda koja kaplje na kamen? Pjesnikinja je jako dobro poznavala Sveto pismo. Opisala je one koji su izdali Isusa i pobjegli od njega, one koji su ostali uz njega kod križa; Petra koji ga je izdao pa se pokajao, izdajnika Judu i njegov očaj.

Poznajemo li Sveto pismo toliko dobro da možemo razmišljati o raspetom Kristu na isti način kao i Rossetti? Poznajemo li sami sebe dovoljno da možemo sa sigurnošću tvrditi koju bismo ulogu imali – vjernika, pokajnika ili osobe koja očajava? Rossetti sebe očito dovoljno dobro poznaje i zato piše: „…okreni se i pogledaj još jednom… i slomi stijenu.”

Korizmene odluke, ali ne ona mlaka odricanja, nego istinske odluke molitve, posta i milosrđa, ublažit će tvrdoću ljudskog srca i probuditi u nama nadu da će božanski Spasitelj učiniti za nas ono što sami ne možemo. Korizma, napose Veliki Petak, nas svake godine podsjećaju da ne moramo umrijeti u grijehu. Korizma je vrijeme kad naš raspeti i uskrsli Spasitelj traži od nas da ga slijedimo na Golgotu, u grob, uskrsnuće i u život vječni.

Sjetimo se riječi svetog Pavla: „Vjerodostojna je riječ: Ako s njime umrijesmo, s njime ćemo i živjeti.“

Autor: p. Robert McTeigue (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh