Razno

PIŠE MAJA IVANČIĆ

Kako voditi financije prema kršćanskim vrijednostima „Svoje ideje i vizije vrijedno bilježite. Korak po korak, dan po dan, godina za godinom, donosit će plodove. Kao što hrastu trebaju desetljeća da izraste u čvrsto i desetke metara visoko deblo, tako i kršćanin strpljivo čeka plodove svoga rada.“

Kako voditi financije prema kršćanskim vrijednostima

Foto: Shutterstock

 

Čovjek je stvoren da živi svoju puninu

Čovjekove zemaljske potrebe vezane su uz materijalne stvari, stoga je razumljivo preispitivanje svakog vjernika u odnosima pribavljanja svjetovnih dobara te upravljanje njima.

Nažalost, današnji čovjek mora mnogo raditi, uz teška odricanja, kako bi obitelji priskrbio najosnovnije namirnice i zadovoljio osnovne ljudske potrebe. Bog je bio tako velikodušan da nam je besplatno ustupio planet na raspolaganje, sa stablima na kojima raste hrana i koju svatko može uzeti besplatno; ustupio nam je čiste izvore, rijeke i jezera s kojih se može konzumirati voda, tolika polja žitnica, voća i povrća… Čovjek je sebično uzurpirao plodove te osmislio plan kako besplatno učiniti gotovo nedostupnim, a mnoge obitelji nesretnima. Gledajući današnji rast cijena energenata, čovjek se zapita kamo ovaj svijet ide. Pandemija i distanca učinile su kolektivnu indolentnost u svijetu, u istom onom svijetu u kojem se izlazilo na ulice radi poskupljenja od 10%. A sada, kada su poskupljenja 8 puta veća, sliježe se pokunjeno ramenima. Kako kršćanski pristupiti problemu i pokrenuti pozitivne promjene?

Bog je svakome od nas dao talente i svrhu, misiju koju je potrebno izvršiti. Ako ne dajemo najbolje od sebe u onome u čemu smo dobri, naš život postaje rutina i frustracija

Čovjeku je potreban Božji blagoslov da djeluje u svojoj punini. Kroz molitvu i djelovanjem Duha Svetoga otvaramo se za blagoslove koje nam Bog želi dati. Čovjek je stvoren da živi svoju puninu, a ne svoju polovičnost posljedično uzrokovanu vanjskim okolnostima i ljudskim faktorima, koji ubijaju kreativnost, volju i nadu pojedinca. Snaga je u nama. Ne dozvolimo si živjeti život kao prestrašena bića jer smo stvoreni na sliku i priliku Božju! Bog je svakome od nas dao talente i svrhu, misiju koju je potrebno izvršiti. Ako ne dajemo najbolje od sebe u onome u čemu smo dobri, naš život postaje rutina i frustracija. Biti najbolja verzija sebe u poslu koji radimo, prvi je korak ka postizanju cilja. Važno je i njegovati svoje interese kroz hobije. Možda jednog dana hobiji i posao postanu jedno, nikad se ne zna. No, ono što je bitno je da kao kršćani nikad ne odstupimo od pravih životnih i kršćanskih vrijednosti. Kad dobro prevlada i zaživi, nikakvo zlo mu ne može nauditi.

Svoje ideje i vizije vrijedno bilježite. Korak po korak, dan po dan, godina za godinom, donosit će plodove. Kao što hrastu trebaju desetljeća da izraste u čvrsto i desetke metara visoko deblo, tako i kršćanin strpljivo čeka plodove svoga rada.

Idealan omjer štednje i potrošnje

U idealnim uvjetima čovjek koji radi uspijeva nešto uštedjeti te štednju usmjeriti na dugoročne i kratkoročne planove. Idealan omjer štednje i potrošnje je 1 naprema 4. Štednja se raspoređuje na niskorizične, srednje rizične ili visokorizične faktore, što bi drugim riječima značilo da se ne drže sva jaja u istoj košari. Stoga nije mudro svu ušteđevinu uložiti u visokorizičan fond ili direktno uložiti u dionice nove kompanije. Burzovni mešetari će reći da novac treba raditi za nas, a ne mi za novac. S prosječnim primanjima nije lako osposobiti se za ulaganja koja će nam danas sutra donositi profit. No, uz dobar poslovni plan, partnerstvo, sufinanciranje konstruktivnog projekta kreditom ili subvencijama, planove je moguće ostvariti.

Ni najveći među najvećima na tržištu nisu svoje poslovne odluke i poteze donosili samostalno, niti svojim sredstvima. Prilikom donošenja odluka o poduzetničkom poduhvatu važno je informirati se i na koji način bi se registriralo vođenje projekta. Neophodno je uz pomoć financijskog stručnjaka ili knjigovođe utvrditi prednosti i mane otvaranja paušalnog obrta, obrta, tvrtke ili OPG-a.

Ispravno vođenje financija

Pojedinci koji nisu skloni upuštati se u poslovne rizike vezane uz poduzetničke vode, a žele napredovati u svom poslu, svakako moraju odlučiti što žele i mogu te koje mogućnosti za napredak postoje. Najčešće je to prekvalifikacija ili dodatna izobrazba/edukacija. Hrvatski zavod za zapošljavanje nerijetko ima natječaje o besplatnom prekvalificiranju, a postoje i mnogi tečajevi kojima se može uložiti u vlastitu izobrazbu i učinit sebe konkurentnim na tržištu rada, čime se radnik dovodi u poziciju da postavlja uvjete, a ne poslodavac. U kroničnom nedostatku kvalificirane radne snage u Hrvatskoj, isplati se i malo zadužiti kako bi kasnije primanja bila veća. Mnoge edukacije nalaze se besplatno na internetu ili youtube kanalima, ovisno o preferencijama.

Razmislite o načinima na kojima možete povećati prihode, a troškove stavite na papir i složite ih po prioritetima

Ispravno vođenje financija je ono u kojem troškovi ne prelaze prihode. Ukoliko ste u obrnutoj situaciji, znači da morate smanjiti troškove i/ili povećati prihode. Razmislite o načinima na kojima možete povećati prihode, a troškove stavite na papir i složite ih po prioritetima: neophodno, mogu bez toga, nije bitno. Režije, registracija, gorivo, osnovne namirnice su primjerice neophodni i moraju se platiti. Slatkiši, grickalice i sl., namirnice su bez kojih možete, dok cigarete, alkohol i kladionica nisu bitni. Ukoliko su vaši troškovi veći od prihoda razmislite o tome da dugovanja objedinite i umanjite kreditom čija mjesečna obveza iznosi maksimalno jednu petinu vaših primanja na, po mogućnosti, što kraći rok. Na taj način otvorit ćete si prostor za štednju te prijevremenu otplatu duga. Pritom vodite brigu da svakako povećate prihode i imate kontrolu nad financijama, a ne financije nad vama.

Mnogi biblijski zapisi svjedoče o važnosti vrednovanja i umnožavanja talenata. Uzdajte se u sebe i Božju providnost, a kad vam dođe teško zazovite Duha Svetoga da vam dade snage ili prosvijetli pamet kako biste nastavili uspješno dalje.

Uz obilje Božjeg blagoslova, želim vam mnogo uspjeha!

Autorica: Maja Ivančić, stručni specijalist komunikacijskog menadžmenta; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh