Duhovnost

O. AUGUSTYN PELANOWSKI

Zašto nosim škapular Majko, odjeni me u Krista, kao što si njega odjenula u tijelo čovječje, tako i mene odjeni u njega, u njegova duha!

Kako spasiti svoju egzistenciju, koja je gnjila od oholosti?

Foto: Pixabay

 

Za mene je to jednostavno: nosim vuneni škapular, jer ipak sam gnjio čovjek poput lanena pojasa proroka Jeremije. U Marijinim rukama čak i takav laneni, gnjili plod poput mene može sličiti na svježu vunu Jaganjca Božjega. Ona mi ga daje, ona je mjesto gdje se susrećem ja – gnjili lan i vuna – Jaganjac Božji.

Gnjili lan uzima na sebe vunu Jaganjca zahvaljujući Mariji, jer je ona hrabra žena, koja se trudi oko lana i vune

Ja želim nasljedovati Krista samo u jednome, jer ni u čemu drugome nisam sposoban – ako se Sin Božji predao toj ženi da bi se mogao susresti sa mnom, onda ću i ja učiniti isto. Ne želim ništa drugo učiniti osim onoga što je učinio Sin Božji – predati se njoj. Gnjili lan uzima na sebe vunu Jaganjca zahvaljujući Mariji, jer je ona hrabra žena, koja se trudi oko lana i vune. Zbog toga nosim škapular.

Majko, odjeni me u Krista, kao što si njega odjenula u tijelo čovječje, tako i mene odjeni u njega, u njegova duha!

Ženo, u čijoj se utrobi Jaganjac Božji zaželio zaplesti u lanene niti, u ništavnost lana! Kao što si dopustila Bogu da se u tebi ponizi, tako mene predaj u sebi u uzdižuće Božje dlanove! Čak je i haljina velikog svećenika bila rasparana (usp. Mt 26, 64), a tvoja haljina, koju si istkala za svojeg Sina, nikada nije bila rasparana (usp. Iv 19, 23). Čak ju ni rimski vojnici nisu dirali i do današnjeg dana čuva se u samostanu u Argenteuilu, a na njoj krv grupe AB, kakvu je imao Krist. Odjeni i mene u tu haljinu, Majko, odjeni me u Krista, kao što si njega odjenula u tijelo čovječje, tako i mene odjeni u njega, u njegova duha! Ipak si ga ti prva primila, i to na način da se nikada od tebe nije odijelio, nego je ostao i čekao na mene.

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Iz iste knjige ti preporučamo i:

Moja molitva koja je „krađa“ neba 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh