Duhovnost

O. AUGUSTYN PELANOWSKI

Moja molitva koja je „krađa“ neba Nije potrebno puno da bi se mnogo toga dogodilo ako se predajemo njoj

Moja molitva koja je „krađa“ neba

Foto: Unsplash, Pro Church Media

 

Ne mogu Isusu govoriti drugačije osim riječima Psalma:

„… spasi sina sluškinje svoje! Daj mi milostivo znak naklonosti svoje.“ (Ps 86, 16 – 17)

Učinio je za mene znak u križu, i to je za mene znak pobjede nad osudom i samoosudom. Ali zašto je psalmist rekao: „spasi sina sluškinje svoje“, a ne: „spasi svojeg sina“? Tko je sebe nazvao Službenicom Gospodnjom ako ne ona o kojoj Isus govori na križu Ivanu: „Evo ti Majke“? Onaj tko se predaje toj istoj Majci kojoj se predao Božji Sin može računati na spasenje, jer je u njoj Bog koji spašava postao Sin. To je također znak za mene.

Nije potrebno svećeničko ređenje, nisu potrebne nikakve vrline, ne treba biti poseban da mogu uzeti krunicu i da u svakom trenutku postajem kao Isus, plod njezine utrobe!

Možemo se na najjednostavniji način s cijelim neredom našeg života predati Isusu po Mariji, kao što se on po njoj predao u naše ruke. Stoga ponavljam molitvu koja je moja „krađa“ neba. Najstarije svjedočanstvo običaja ponavljanja Zdravo Marijo kao privatne molitve imamo u IX. stoljeću, što znači da je to veoma stara i cijenjena molitva. Nije potrebno svećeničko ređenje, nisu potrebne nikakve vrline, ne treba biti poseban da mogu uzeti krunicu i da u svakom trenutku postajem kao Isus, plod njezine utrobe!

Zdravo Marijo se govori neuobičajeno lagano, a to je oblik Isusove molitve – u središtu je te molitve Isusovo Ime

Među nama žive ljudi koji svakodnevno mole po nekoliko stotina Zdravo Marijo! Rođakinja sv. Bernarda iz Clairvauxa, blažena Ascelina iz Boulancourta (1121. – 1195.), svaki dan je recitirala 150 psalama, a nekim danima još je dodatno molila 300 Zdravo Marijo, a na marijanske blagdane čak 1000 Zdravo Marijo!!! Ona je također često ponavljala: „U meni nema ništa dobroga osim njega, koji je u meni.“ Shvatila je značenje te molitve, koja je u suštini duhovno zajedništvo s Isusom po Mariji. Zdravo Marijo se govori neuobičajeno lagano, a to je oblik Isusove molitve – u središtu je te molitve Isusovo Ime. Želim primati Isusa kao ona i zbog toga molim molitvu Ave Maria. Ponavljajući tu molitvu, padam u Marijine ruke i u meni više nema ništa osim Isusa.

Želim Isusa, a ona mi ga daje, stoga se predajem njoj, jer je Bog njoj dao Sina Božjega

Svakog jutra, kada ustajem, padam na lice pred Majkom Božjom i govorim joj osobnim riječima da joj dopuštam sve tog dana – i da joj predajem sve, svaku sekundu, misao, pogled i događaj. Neka bude onako kako ona želi, da bi bilo ono što želi Bog. Želim Isusa, a ona mi ga daje, stoga se predajem njoj, jer je Bog njoj dao Sina Božjega. Bog daje svoju neizmjernu milost u malim, najmanjim stvarima, u kojima mu izražavamo svoje predanje. Nije potrebno puno da bi se mnogo toga dogodilo ako se predajemo njoj. Uzimam stoga krunicu i ponavljam tu molitvu sve dok ju ne čujem u svojoj unutrašnjosti, sve dok me ona ne promijeni, sve dok me ne preoblikuje.

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh