Osobni razvoj

PRIJE NEGO KAŽEŠ 'DA'

Kako mogu biti spremna za brak? Hoće li me itko ikada zaprositi? Udaja je velik rizik… Neudane žene su mi često sve ovo govorile. Svaki prigovor je razumljiv i valjan. Današnje mlade žene susreću se s okolnostima i problemima koje su jedinstvene u ovom stoljeću.

Kako mogu biti spremna za brak? Hoće li me itko ikada zaprositi? Udaja je veliki rizik…

Foto: Shutterstock

 

 „Kako mogu biti spremna za brak? Ne znam hoće li me itko ikada zaprositi? … Ne znam kakav bi muškarac to trebao biti? ….Svaki odnos i prijateljstvo do sada je propalo. Nema muškarca kršćanina koji ispunjava moja očekivanja …. Udaja je veliki rizik. Ne vidim mnogo sretnih brakova, pa niti u Crkvi … Ima li smisla pripremati se, ako se možda nikada i ne dogodi? Ne želim potratiti svoj život u čekanju i nadanju …“

U svjetlu svega ovoga, teško je mladoj ženi danas znati kako se pripremiti za brak. U prethodnim generacijama…

Neudate žene su mi često sve ovo govorile. Svaki prigovor je razumljiv i valjan. Današnje mlade žene susreću se s okolnostima i problemima koje su jedinstvene u ovom stoljeću. Od vremena Eve pa sve do danas, ženina je sudbina bila zapečaćena: Mogla se ili udati i podići djecu ili, ako je nitko nije želio uzeti, ostala bi u kući svojih roditelja i pomagala onima koji su je trebali. Ovo se drastično promijenilo, posebno nakon „oslobođenja“ žene. Nema nikakve sumnje da je Pokret za ženska prava donio mnoge dobre promjene. Bezbroj žena bilo je oslobođeno eksploatacije i ropstva. Nažalost, krajnji rezultati ukazuju na jednak broj prednosti, kao i mana. Stopa razvoda je vrtoglavo porasla; stopa sklapanja brakova se smanjila; milijuni nerođene djece bili su abortirani; druga su djeca neželjena i rastu bez prava na prihvaćenost i ljubav; obiteljski se život pogoršao, izgubio svoju vrijednost; mnoštvo je žena nezadovoljno i razočarano.

U svjetlu svega ovoga, teško je mladoj ženi danas znati kako se pripremiti za brak. U prethodnim generacijama, majke i bake odgajale su svoje kćeri kao normalni dio svakodnevnog života. No danas je to prava rijetkost. Žena čiji je vlastiti brak propao, ne može učiti kćer svojim primjerom. Često ni sama majka nije imala primjer niti odgoj svoje majke, jer je i brak njene majke također propao. Nadalje, žena koja je cijeli dan naporno radila kako bi zaradila za život, često nema dovoljno snage ni vremena da se posveti odgoju svoje kćeri.

Djevojka koja odrasta u obitelji rastavljenih roditelja, ne može promatrati svoju majku u ulozi supruge. Ukoliko otac ne živi s njima, ona je zakinuta u onoj prirodnoj ophodnji s muškarcem

Dio prirodne pripreme za brak događa se unutar obitelji, samim promatranjem ophođenja i međusobnog ponašanja između članova obitelji, posebno između oca i majke. Djevojka koja odrasta u obitelji rastavljenih roditelja, ne može promatrati svoju majku u ulozi supruge. Ukoliko otac ne živi s njima, ona je zakinuta u onoj prirodnoj ophodnji s muškarcem. Jedna djevojka treba divljenje svog oca u godinama kada čini prve korake prema zrelosti, prvo radi prihvaćanja vlastitih vrijednosti, ali isto tako radi pripreme za budući odnos sa svojim mužem.

Umjesto da primaju praktičnu pripremu za brak, djevojke današnje generacije bombardirane su humanističkim i feminističkim filozofijama u školama, filmovima, na televiziji i u časopisima. One prvenstveno uče kako biti privlačne, kako se pripremiti za vlastitu karijeru i steći što veće obrazovanje – ali ih nitko ne uči niti priprema kako uspjeti u životu kao supruge i majke. Možemo pitati: je li uopće moguće da mlada žena danas bude spremna i opremljena za brak? U društvu koje se toliko promijenilo, je li uopće potrebno pripremiti se ili je dovoljno jednostavno riskirati i iskušati sreću? Moj je odgovor: Za one koji su spremni uložiti vrijeme i trud, koji su spremni „platiti cijenu“, priprema za brak donosi nebrojene nagrade. Bez obzira da li se žena na kraju udala ili ne, priprema za brak pomoći će joj da nađe ispunjenje za svoj život.

U ovom citatu Pisma shvatila sam da Njegov plan nije bio moja privremena radost i sreća, On me želi pripremiti da dijelim čitavu vječnost s Njim

Nadalje, posljedice nisu ograničene samo na ovozemaljski život. Bog je imao plan prije postanka svijeta da pripremi Zaručnicu svog Sina, Gospodina Isusa. Biblija daje jasnu sliku o vrhuncu povijesti: svadbena večera.

Nekoliko godina prije nego sam saznala da ću se udati za Dereka, bila sam pod snažnim dojmom posljednjih riječi iz Knjige otkrivenja 19:7: „… jer dođe svadba Janjetova. Njegova se zajednica opremila…!“ (…) Bila sam zapanjena otkrivajući kolikom me ljubavi on ljubi, kako me prihvaća posve onakvom kakva sam bila i kako ima divan plan za moj život. U ovom citatu Pisma shvatila sam da Njegov plan nije bio moja privremena radost i sreća, On me želi pripremiti da dijelim čitavu vječnost s Njim. Moja je odgovornost pripremiti se da budem dio njegove Zaručnice. To je donijelo sasvim nov način gledanja na moj trenutni samački život bez muža. Razvoj mog karaktera i učenje kako živjeti sretan, ispunjen život nisu više bili krajnja svrha, već samo put do nečega neusporedivo većeg. Od tog trenutka, našla sam potpuno ispunjenje u služenju mom ljubljenom Gospodinu čitavim svojim srcem.

Nakon nekoliko godina, divno i posve neočekivano, Bog je doveo Dereka u moj život

Nakon nekoliko godina, divno i posve neočekivano, Bog je doveo Dereka u moj život i uskoro sam se našla u situaciji kako se pripremam za svog zemaljskog ženika. (To vam želim ispričati u dvanaestom poglavlju). Otkrila sam tada, a to još i danas otkrivam, da one iste vrline koje ženu čine dopadljivom i ugodnom pred Bogom, učinit će da bude dopadljiva i ugodna svom mužu.

Ukoliko ćete pristupiti pripremama za brak na ovoj zemaljskoj razini srcem okrenutim Gospodinu Isusu, znajući da je vaš konačni cilj postati dio Njegove predivne zaručnice, tada ćete primiti ne samo privremenu sreću na ovoj zemlji nego i vječno blaženstvo. (…)

Nastavak teksta možeš pročitati u knjizi „Prije nego kažeš DA“ autorâ Dereka i Ruth Prince.

Knjigu možeš nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh