Duhovnost

ČOVJEK JE TRODIMENZIONALAN

Kad osoba duhovno pati, to se odražava na tijelo i psihu Dušu može iscijeliti samo Onaj koji nam ju je darovao, a to je Bog. On je jedini koji može popraviti nešto što je nastalo u duši, jer nam ju je darovao u trenutku začeća

kad duh pati

Foto: Unsplash, Tom Pumford

 

Čovjek je trodimenzionalan, ali to ne znači da smo podijeljene osobe, nego jedan dio ovisi o drugom. Čovjek je stvoren kao cjelovito biće, cjelina i to troje se međusobno prožima. Polazeći od ove činjenice, zaključujemo da čovjek ne može biti tjelesno bolestan, a da to nema nikakvog utjecaja na njegovo raspoloženje ili, ako je povrijeđen, da se to ne odrazi na ostala dva područja.

Isto se tako događa da, kad osoba duhovno pati, to se odražava na druga dva područja zbog međusobne uske povezanosti, jer to troje jedan je čovjek.
Uzmimo kao primjer jedan tjelesni problem, kao što je zubobolja. Tad ne kažemo: „Baš ću lijepo spavati, moliti se i fino se osjećati.“ Nećemo to moći, makar je to samo jedan mali zub koji boli.

…kad duhovno ranjen čovjek pati, on može polako oboljeti psihički i tjelesno, ne liječi li se

Tako se isto događa kad duhovno ranjen čovjek pati, on može polako oboljeti psihički i tjelesno, ne liječi li se. Ako je u stalnoj mržnji, neopraštanju, teškom grijehu, on će se brzo razboljeti, tjelesno i psihički.
Ponekad je čovjek bolestan na sve tri razine, slično se dogodi da, ozdravi li duh, i tjelesne su i psihičke bolesti ozdravljene. To je stoga što uzroci mogu biti na jednom, a posljedice na druga dva područja.

Ako je duhovno bolestan, kamo će poći?

Tjelesno bolestan čovjek ide liječniku, ako je psihički bolestan, posjetit će psihologa i psihijatra, a ako je duhovno bolestan, kamo će poći?
Liječnici liječe tijelo, psihijatri psihu, a kamo uputiti čovjeka koji pati, zbog rana prošlosti, ovisnosti, krivnje i dodira s okultnim praksama?
Dok tjelesni i psihički bolesnici izazivaju samilost, od ljudi s duhovnim bolestima se ograđujemo.

Imamo čak neke tjelesne i psihičke bolesti koje mogu nastati od dugotrajne duhovne patnje, i stresa. To su sve one čiji je uzrok u duhovnom području.
Spomenimo neke prema Bibliji kao što su čir na želucu, bolesti srca, kostiju, krvnih žila

Imamo čak neke tjelesne i psihičke bolesti koje mogu nastati od dugotrajne duhovne patnje, i stresa. To su sve one čiji je uzrok u duhovnom području.
Spomenimo neke prema Bibliji kao što su čir na želucu, bolesti srca, kostiju, krvnih žila.
Donedavno se duhovnom iscjeljenju nije posvećivala posebna pažnja.
Dušu može iscijeliti samo Onaj koji nam ju je darovao, a to je Bog. On je jedini koji može popraviti nešto što je nastalo u duši, jer nam ju je darovao u trenutku začeća.

Iz nove knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh