Duhovnost

NEMA VIŠE VREMENA

Iznenadna, neočekivana katastrofa spopast će svijet, ali ne nas Čuvajmo tijelo Kristovo, zazirimo od napuštanja Crkve, napuštanja euharistije, zanemarivanja ispovijedi i ne udaljavajmo se od svjetlosti Svetog pisma

Foto: Unsplash, Jack Anstey

 

Dolazi vrijeme apokalipse, odnosno vrijeme otkrivenja i objave Isusa. Moramo biti oprezni i okupljeni oko Tijela Kristova, jer jedino ćemo tako biti spašeni. Na svijet će doći vrijeme uznemirenosti i straha, ali nema se čega bojati onaj tko živi za Tijelo Isusovo.

Iznenadna, neočekivana katastrofa spopast će svijet, ali ne nas

Čovječanstvo će platiti zbog posljedica svojeg bezakonja, ali ne oni za koje je svojim tijelom, razapetim i skinutim s križa, platio Isus. Iznenadna, neočekivana katastrofa spopast će svijet, ali ne nas.

Eufrat i Nil su rijeke koje hrane islamski svijet – stručnjaci predviđaju da bi izazvale sušu i glad u zemljama smještenim u njihovim dolinama kad bi presušile

U danima Isusova otkrivenja bit će dvije skupine (synago): skupina oko Tijela Kristova i skupina demona. Grčka riječ synago znači ‘skupljati’ i pojavljuje se također u Evanđelju po Mateju (Mt 24, 28). Demoni pozivaju vladare zemlje na rat velikog dana u mjestu zvanom Armagedon, iznad rijeke Eufrat. O tom mjestu okupljanja vojske demona govori Otkrivenje. Ondje će anđeo izliti šesti, pretposljednji pehar gnjeva Božjeg.
Gdje je Eufrat? Eufrat i Nil su rijeke koje hrane islamski svijet – stručnjaci predviđaju da bi izazvale sušu i glad u zemljama smještenim u njihovim dolinama kad bi presušile. Biblija najavljuje da će Eufrat prestati teći i da će višemilijunska, naoružana vojska stupiti u Jeruzalem. Ta se zabrinutost potvrđuje čak i kod Asuanske brane (Visoka brana), u Egiptu, kojoj isto prijeti uništenje.

Čini se da Biblija nagovješćuje izbijanje rata, kad će islamske zemlje napasti Izrael, ne samo zbog Izraela, već i zbog gladi (Ez 38, 12), cijena pšenice će iznenada porasti: „Mjera pšenice za denar! Tri mjere ječma za denar…“ (Otk 6, 6) Litra pšenice imat će vrijednost jednog dana rada, odnosno za dnevnicu možeš kupiti najviše mali ulomak kruha i ništa više. Škrta porcija, kao u koncentracijskim logorima. Takva glad vladat će islamskim zemljama između Eufrata i Nila!

Rijeka će presahnuti uoči posljednjih dana

Na Eufratu, kao i na Nilu, građene su brane koje reguliraju protok vode, ali i izazivaju međunarodne konflikte. O njima se ne govori, jer se na prvim stranicama novina opisuju konflikti etničkoga, političkoga ili religijskog karaktera. U Otkrivenju je to zapisano prije dvije tisuće godina! Eufrat prolazi kroz Tursku, Siriju, Irak – zar nam to ništa ne govori? Ufrattu na perzijskome znači ‘dobro’. Rijeka će presahnuti uoči posljednjih dana. Što govori Otkrivenje?

Šesti [anđeo] izli svoju čašu na Eufrat, rijeku veliku. I presahnu voda te načini prolaz kraljevima s istoka sunčeva. I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvjerinjih i iz usta lažnoga proroka izlaze tri duha nečista, kao žabe. To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za dan veliki Boga Svevladara. Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje da ne ide gol te mu se ne vidi sramota! I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Armagedon. (Otk 16, 12 – 16)

(…)
Mene ipak zanima nešto drugo. Naime što će nas spasiti? To je znak koji nam je dao Gospodin. Treba znati da, kad su pisane te riječi o njivama i jastrebovima koji se okupljaju oko ostataka tjelesa, u Rimu su još bila popularna proricanja iz leta orlova i jastrebova, zvana auspicij. Rimljani su na temelju njih donosili zaključke o volji bogova. Danas riječ auspicij označuje zaštitu. Ta asocijacija nije bez važnosti u prepoznavanju toga proročanskog znaka o kojem Isus govori, jer je imao doticaj s ljudima odgojenima u rimskoj kulturi. Tim više, evanđelisti su morali zapisivati svoje tekstove jezikom simbola poznatih u rimskom svijetu.
Kao što se orlovi okupljaju oko tijela, tako se mi okupljamo oko Tijela Kristova, da bismo bili spašeni.

(…)Čuvajmo tijelo Kristovo, zazirimo od napuštanja Crkve, napuštanja euharistije, zanemarivanja ispovijedi i ne udaljavajmo se od svjetlosti Svetog pisma.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Nema više vremena!“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh