Ljubav i poštovanje

22. STUDENOG

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ? Bože, hvala ti na istini, na mome supružniku, dotakni njegovo srce, daj da ga bolje upoznam "Daj Gospodine da čeznem da više slušam da razumijem supružnika, a tek onda da govorim."

Ljubav i poštovanje

MOLITVA:


Želim shvatiti Bože, zbog čega je umanjena ljubav, poštovanje, znanje, dobrota, čežnja koju smo imali jedno prema drugome? Pa zar smo pre različiti, zar smo pogriješili, zar nismo jedno za drugo? I zašto prečesto reagiramo kako reagiramo, negativno? I onda nas ti trenuci tako obilježe, takve misli mi dolaze, takve stavove donosim, takve zaključke i sve me to obeshrabri. Zašto tako reagiramo, što se dogodilo? Božja Riječ mi ističe, govori, da smo stvoreni kao muško i žensko. Muškarcu je u trenucima „konflikta“ potrebno da se osjeća poštovano, a žena da je ljubljena (Ef 5,33) i iza toga postoji Božja kreacija, stvorena je s razlogom. I što se dogodi? Uđemo u raspravu, „konflikt“ i pošto ne osjeti ljubav, žena se u obrani odazove uvredljivo, bez poštovanja. S druge strane, bez osjećaja poštovanja muškarac se u obrani odazove uvredljivo, bez ljubavi.

Oboje se osjećaju nesigurno, nevažno, da ih se ne odobrava i počnu se braniti.

Oboje se osjećaju nesigurno, nevažno, da ih se ne odobrava i počnu se braniti. Ali obrambena reakcija postane uvredljiva, iako nama to nije namjera. Ali naš supružnik je uvrijeđen i obrambeno uvrijedi nas. No, s moje perspektive ja se branim, ali gledam supružnika kao uvredljivoga. A supružnik se brani jer misli da sam ja uvredljiv. Nevjerojatan „krug“ kojeg ne razumijemo u takvim situacijama. I onda zaključim, ja sam takav/a zbog okolnosti, jer je moj supružnik bez ljubavi/poštovanja, a on/a je takav/a zbog njegove/njezine loše naravi. Pristrani smo u svoju korist. Zamjerimo, ali sebe ne vidimo kao uvredljive. Naš stav je, najčešće: „On/a ima lošu narav, ali ne mene utječu okolnosti. On/a nema ljubavi/poštovanja jer je takav/a, loš/a, a ja nema ljubavi/poštovanja jer on/a to uzrokuje. On/a je uzrok, ne ja.“ I dolazi do prekida komunikacije, frustriramo jedno drugo, povrijedimo jedno drugo.

Sad tek vidim da itekako jesmo jedno za drugo, da si nas s razlogom spojio, ali se ne razumijemo!

Sad tek vidim da itekako jesmo jedno za drugo, da si nas s razlogom spojio, ali se ne razumijemo! O Bože hvala ti, hvala ti, hvala ti na istini, na mome supružniku, dotakni njegovo srce, daj da ga upoznam bolje, daj da mi bude više stalo do njega, odlučujem se za to! Ali znam da sam pre slab/a, zato te molim da slomiš svaku barijeru koja me prijeći da postanem, JA, supružnik po tvojoj mjeri Kriste. Blagoslovi našu komunikaciju i shvaćanje jedno drugoga. Daj Gospodine da čeznem da više slušam da razumijem supružnika, a tek onda da govorim.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA:

Razmisli malo o situacijama kada uđete u „konflikt“, kako reagiraš, kako razmišljaš? Da li shvaćam da smo ustvari najčešće oboje u pravu, ali se ne razumijemo?

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh